ШИПТАРИ НАСТАВЉАЈУ ДА УДАРАЈУ ПО СРБИЈИ: Од Американаца тражили југ Србије!

ŠIPTARI NASTAVLJAJU DA UDARAJU PO SRBIJI: Od Amerikanaca tražili jug Srbije!

22 maja 2019

Albanci sa juga Srbije ponovo su zatražili da se tzv. „Preševska dolina“ pripoji Kosovu. Ovoga puta su svoj zahtev izneli lično senatorima i kongresmenima u Stejt departmentu tokom boravka u SAD.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, koji je i bio na čelu albanske delegacije tokom posete Vašingtonu, za Sputnjik kaže da su o svom „problemu“ imali prilike da razgovaraju sa visokim predstavnicima američke administracije koji su zaduženi za Balkan.

„Bili smo u Stejt departmentu, Kongresu i Senatu, izložili smo naše probleme i tražili da u nastavku dijaloga između Prištine i Beograda tema bude i ’Preševska dolina‘, s obzirom da smatramo da bez rešavanja i ovog pitanja taj sporazum ne bi bio kompletan. Takođe ni bezbednost Zapadnog Balkana, bez rešenja našeg pitanja, ne bi bila kompletna“, navodi on.On je podsetio da je Priština usvojila platformu na osnovu koje traže reciprocitet, odnosno da Albanci na jugu Srbije imaju ista prava koja imaju Srbi na Kosovu. Na pitanja koja to prava Srbi uživaju na Kosovu, a ne i Albanci na jugu Srbije, naš sagovornik odgovara da je to „pravo Srba da participiraju u radu policije, pravosuđa, vlade i svih drugih institucija“.

Kamberi je ponovio da oni žele da budu deo pregovora, ali da ne zna da li će do toga doći, jer to zavisi od stava Kosova i Srbije i toga „da li će doći do razmene teritorija“. On priznaje da o tome nema konsenzusa na Kosovu, ali napominje i da je u Beogradu stav po tom pitanju nejasan. Na pitanje da li u Americi imaju odgovor na to, naš sagovornik kratko kaže:

„Oni su prikupili sve potrebne podatke i sada očekujemo njihovu reakciju.“

Politikolog dr Jelena Vukoičić veruje da je cela ta akcija sa juga samo još jedan pritisak na Srbiju i da od te priče nema ništa.

„Naravno da bi oni hteli jedan takav scenario, jer imaju neograničene ambicije prema svim teritorijama, koje prema njihovom mišljenju uključuju ’veliku Albaniju‘. Međutim, mislim da albanski političari imaju svest o tome da nemaju podršku onih koji su im omogućili ’državu Kosovo‘, da sada formiraju za njih idealnu teritoriju nekakve nove ’superdržave‘. Ovo su samo sinhronizovani pritisci na Srbiju da se odrekne Kosova i Metohije“, objašnjava ona.

Vukoičićeva napominje i da je to pokušaj predstavljanja nekog novog scenarija Srbiji, koji znači dalje komadanje njene teritorije. Naša sagovornica je uverena da Albanci za to nemaju podršku ni u Americi, ni u EU.

„Jer šta bi to značilo? Da se Albancima daje zeleno svetlo da komadaju balkanske države. Svi znamo da oni to ne mogu da urade sami, jer nemaju ni snagu ni mehanizam. Ne bi dobili ni Kosovo da nije bilo NATO bombardovanja. A zaista ne verujem da bi NATO za ’veliku Albaniju‘ krenuo u rat protiv Srbije, Grčke, Crne Gore. To je ipak naučna fantastika! Međutim, uverena sam da im za ovu retoriku podršku daju neki delovi američke administracije, kako bi se Srbija sa svih strana što više pritisnula“, naglašava Vukoičićeva.I takozvani predsednik Kosova Hašim Tači ponovio je da i dalje insistira na tome da se „Preševska dolina“ pridruži Kosovu, jer smatra da je to legitiman potez koji ispravlja „istorijske nepravde“.

Podsećanja radi, albanski odbornici iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, njih 66, usvojili su na svečanoj sednici održanoj u Preševu, povodom 20. godišnjice od sprovođenja nelegalnog referenduma o pripajanju Kosovu, političku deklaraciju u kojoj od državnih organa Srbije, Kosova, ali i međunarodne zajednice traže da reše „ogromne i nagomilane probleme Albanaca u ’Preševskoj dolini‘ u okviru pregovora Beograda i Prištine.

TAČI U PARIZU TRAŽI JUG SRBIJE

NAJAVLJUJUĆI koncept za sastanak sa srpskom delegacijom u Parizu 1. jula, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači još jednom je gurnuo prst u oko Beogradu. Kako je najavio, on će na razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pridruže „teritoriji Republike Kosovo“!

To bi, smatra on, bilo „ispravljanje istorijske nepravde“:

– Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije „Republike Kosovo“. Ja sam za korekciju, ne za razmenu i predstaviću tu ideju i u Parizu.

Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u francuskoj prestonici, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata.

Raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za „Novosti“ da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i „tomahavk“ raketama, a ne snagom razbijenih šiptarskih terorista:

– Ni tada, ni sada, Šiptari sa i sa Tačijem i bez njega, nisu odlučivali ni o sebi ni o Srbiji. Vučić odlučuje u skladu sa interesima Srbije, a Tači kako mu se kaže. Zato i izgovara gluposti i besmislice, jer zna da ono što izgovori ne obavezuje nikog i ni na šta.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su večeri pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o „graničnom pitanju Srbije i Kosova“.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak da su to samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija. Govoreći o sastanku koji će imati sa predstavnicima Srba sa KiM u petak, Vučić je rekao da po pitanju KiM ne bi želeo da bilo ko ima velika očekivanja, već da budemo „čvrsto na zemlji“ i da se na svaki način borimo za interese našeg naroda.

Dva dana posle sastanka sa Srbima sa KiM, Vučić će izveštaj o situaciji na Kosmetu podneti i Narodnoj skupštini. Rekao je da veruje da će, ako bude ideja, predsednica parlamenta Maja Gojković „prihvatiti najduže vreme za sve poslanike koji žele nešto da kažu“. Poslovnikom je, inače, predviđena mogućnost dupliranja vremena za polemiku u načelu, sa uobičajenih pet na deset časova. On je odbacio kritike političkih protivnika da je ova sednica „trik“:

– Kada odem da razgovaram sa predstavnicima SPC, kažu „što razgovaraš sa crkvom, treba da ideš u parlament“. Onda kada kažem da dolazim u parlament da odgovorim na pitanja i podnesem izveštaj, kažu da je to sada trik. Kakav trik? Za mene je parlament veoma važno mesto, a za opoziciju bi trebalo da bude apsolutno najvažnije, a od Kosova i Metohije, u ovom trenutku, nemamo važniju temu. Ako to neko ne razume, ako su mu i dalje tajkunski interesi pojedinih lidera opozicije preči od KiM, čestitam na tome.

EU: VRATITE ZEMLJU DEČANIMA

NATALIJA Apostolova, šefica misije EU na KiM i Filip Kosnet, američki diplomata u Prištini, uputili su apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda iz 2016, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje koju on koristi.

– EU je duboko zabrinuta zbog nesprovođenja presude Ustavnog suda u slučaju imovinskog spora u Dečanima, ali i drugih koji se tiču imovine pripadnika nevećinskih zajednica. Odluke najviše pravne instance Kosova su konačne i moraju se sprovesti bez odlaganja. EU poziva vlasti da na svim nivoima odlučno poštuje vladavinu prava kao fundamentalni demokratski princip – navodi se u saopštenju šefice Kancelarije EU.

Ignorisanje sudske odluke pre nekoliko dana osudio je i Kosnet:

– Udarac je za jednak pristup pravdi, to što treću godinu vlada ne uspeva da sprovede odluku Ustavnog suda o slučaju zemlje u Dečanima. Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda.

ČESTITKA KVINTI NA GLUPOSTI

NIŠTA gluplje u svom životu nisam pročitao. Želim da im čestitam na njihovoj inventivnosti.

Ovako je predsednik Vučić reagovao na saopštenje zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, SAD, Velika Britanija i Italija) povodom završenih izbora za predsednike opština na severu KiM, u kom je ocenjeno da je izborni proces protekao u mirnoj atmosferi, ali je ukazano i da „još ima nerešenih pitanja, koja su pratila izborni proces 2017.“

– To pokazuje koliko je nekima žao što su izbori prošli u miru i u redu. Sve zemlje Kvinte poslale su svoje posmatrače ne bi li pronašle nekakvu nepravilnost za koju bi optužile Srbe, ali nisu uspeli da nađu ništa – naveo je Vučić.

FONTANA ZA UGLJANINA

KOMENTARIŠUĆI sastanak predsednika SDA Sulejmana Ugljanina sa liderom pokreta Samoopredeljenje sa KiM Aljbinom Kurtijem u Prištini, na kom je iskazana zabrinutost zbog toga što status Sandžaka i status Bošnjaka još nije rešen, Vučić je poručio:

– Uvek smo imali i Sulejmana Ugljanina i mnoge druge koji imaju svoje puste želje. Ali, verujte mi, više od svih tih želja, Ugljanin bi voleo da dobije fotelju u Beogradu. Suljo, nema fotelje, a ti izražavaj želje kao u fontani želja koliko hoćeš. To je sve što možeš.

(Sputnjik / Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. samostalan says:

  Kme, kme… hocemo jug Srbije, daj te nam, kme, kme...

 2. Rafmanjinov says:

  Ovo je sve taktika,ne bi li olaksali vucicu! Necete dobiti ni busen zemlje,mnogo ste poleteli,a kad budete pali onda vas nece biti,paraziti odvratni.

 3. Kulak says:

  Soli na rep.

 4. zoran says:

  Mislim da bi im trebalo omogućiti da imaju ista prava kao i Srbi u Albaniji. Ni manje, ni više od toga.

  • Velika Metla says:

   Zoran,skoro sve Srbe u Albaniji su albanizovali,pa shodno tome ne bih voleo da se šlihtari posrbe,ili da ih mi posrbimo,jer ni u kom slučaju ne bih voleo da nam pripada ta najprimitivnija i najservilnija narodna grupacija,i da se ne dao Bog zovu Srbima,čak ni po geografskoj odrednici!

 5. milorad2 says:

  to je plaćeni politički šou i to DEBELO plaćen.Normalno zvanice će ih učtivo saslušati jer su i plaćeni za to, obrisaće sline sa odela posle govornika i otići na koktel.Šiptarska mafija je ispod žita mnogo toga kupila ali im se pijac naglo raspao u vašingtonu sa dolaskom trampa koji čupa korov bez ikakvog saznanja da je nagazio na žulj kosovskoj narko mafiji, uskoro će mu to postati jasno isto kao što će mu postati jasno ko mu radi o glavi tamo i to će mu postati naglo jasno ako preživi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *