Šiptari ne dopuštaju da se sprovede popis

Šiptari ne dopuštaju da se sprovede popis

8 oktobra 2013

VIG_CEE_Macedonia_SkopjeMakedonija zbog „usaglašavanja“ stavova koalicionih partnera u vlasti, VMRO-DPMNE sa makedonske i Demokratske unije integracija sa albanske strane, već punih 11 godina čeka popis stanovništva i domaćinstava.

Zvanično prebrojavanje, koje je bilo najavljeno za april 2011, prvo je odloženo za oktobar, a potom je prekinuto kolektivnom ostavkom svih članova Državne popisne komisije. Operacija je „pojela“ 14 miliona evra, a da niko nije preuzeo odgovornost zbog kraha.

Prema procenama stručnjaka popis je „na oduženom čekanju“ isključivo zbog pomanjkanja „političke volje rukovodstava stranaka u vlasti iz makedonskog i albanskog političkog bloka“. Osnovno je, kako se procenjuje, da bi „popis, sproveden po međunarodnim statističkim standardima, pokazao kolika je tačna brojka Šiptara u Makedoniji“. Nesuglasice između koalicionih partnera u vlasti, kada je popis u pitanju, postoje i kada su kriterijumi popisivanja u pitanju, pogotovo kada je reč o licima koja su izvan zemlje, sa odgovorajućim ličnim dokumentima…

Zato je, kako se slikovito navodi, u obe stranke na vlasti procenjeno da je „manja šteta ne sprovesti popis nego dozvoliti da izađe na videlo veći politički haos“.

Brojke iz 2002. godine

Prema popisu iz 2002. u ukupnoj strukturi stanovništva u Makedoniji – od 2.022.547 žitelja, 64,2 odsto su Makedonci, 25,17 Šiptari, potom 3,85 Turci, 2,66 Romi, 1,78 procenata Srbi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *