ШИПТАРИ НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈУ: Болтон променио амерички став о Косову, Трамп хоће бољи третман Србије

ŠIPTARI NE MOGU DA VERUJU: Bolton promenio američki stav o Kosovu, Tramp hoće bolji tretman Srbije

30 jula 2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da u ovom trenutku i SAD i Rusija apsolutno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu.

On je dodao da su Rusija i SAD spremne da prihvate rešenje koje se postiže dogovorom.

“Mi predlažemo mirno i kompromisno rešenje za budućnost Srbije”, istakao je Dačić za RTS.

Posle razgovora sa američkim zvaničnicima i posete Vašingtonu, šef srpske diplomatije kaže da sadašnja administracija razume interese Srbije.

Situacija se, kaže, značajno promenila posle dolaska nove administracije, kako mu je, navodi Dačić, rekao novi savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

“Svih ovih decenija unazad spoljna politika SAD zasnivala se na autopilotu, ona se nije menjala. Prvi put posle dolaska Trampa, a naročito posle postavljenja Vesa Mičela zaduženog za naš region, njihov pristup je da žele da saslušaju, da imaju, kako oni kažu, kreativan pristup, ne zasnovan na autopilotu, nego pristup koji podržava da se dođe do kompromisnog rešenja, to je veoma značajno jer otvara put dijalogu i to je jasna poruka i Prištini”, rekao je Dačić.

On kaže da su ideje o promeni formata dolazile sa prištinske strane, “jer su oni nezadovoljni time što se sada traga za rešenjima, za kompromisom, jer oni nisu spremni na kompromis, i dalje pričaju o nekim ratovima, a sa druge strane misle da bi se ukljucivanjem drugih faktora pomogla njihova pozicija”.

Upitan koliko će ti drugi faktori biti uključeni u postizanje konačnog rešenja, Dačić smatra da – neće.

“Taj dijalog se nastavlja pod pokroviteljstvom EU, kako je odlučila Generalna skupština UN, na predlog Srbije. U ovom trenutku i SAD i Rusija, apsolutno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu i spremni su da prihvate rešenje koje se postiže dogovorom, a to znači da Srbija nikada neće da prihvati rešenje koje nije u skladu sa našim nacionalnim i državnim interesima”, navodi on.

Ta tema, kaže, ne postoji na našoj agendi, tema da ćemo priznati Kosovo, da ćemo mu omogućiti članstvo u UN – postoji samo tema da hoćemo dijalog, kompromisno rešenje, te treba dati predloge.

Na pitanje da li je to etničko razgraničenje, kaže da sama ta činjenica da je otvoren dijalog, otvara mogućnost da svako predloži neko kreativno rešenje.

“To može da bude jedno od rešenja, ali ne znači da je jedino”, objašnjava šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Prištini nije jasno da su se promenile okolnosti u svetu i stavovi najvažnijih zemalja.

“U svim svetskim centrima moći se uočava da je glavni problem u rešavanju kosovskog problema albansko rukovodstvo u Prištini koje ne prihvata kompromis”, ističe on.

Upitan da li se i koliko uvažava stav crkve i naroda na KiM kada se bude donosilo konačno rešenje, odnosno predlog, kaže da je Vesu Mičelu u Americi rekao da vladika Teodosije kaže da je protiv podele jer će manastiri ostati van Srbije, ostaće narod na jugu Kosova, a da on kaže – a zar to nije sada već.

“Ja ne kažem da treba da prihvatimo tu realnost. Možda crkva može da smatra da vreme nije bitno, ali za narod koji tamo živi – ako ne ostane da živi, nemamo o čemu da razgovaramo. Ja se slažem da svako iznese stavove, voleo bih da i crkva iznese stavove”, zaključio je Dačić, uz poruku da Beograd predlaže mirno i kompromisno rešenje za budućnost Srbije i za pozitivnu agendu u narednom periodu.

(Tanjug)

KOMENTARI13 komentara

 1. Moravac says:

  Ako dacic kaze..... Onda je 100% tako. Ja mu verujem a vi?

  • Nebeska Srbija says:

   Ja ne.

  • Miraš says:

   Moravac - 100% je jedino da i od nas prave "šlihtare" i šlihtarsku NATO državicu. Liči ovo sa „kompromisom“ na prefriganu pijačnu igru. Iz njihovog ugla: Kosovo de facto već imamo, a Kosovski Šlihtari nemaju kud nego da nas slušaju. Sad je na dnevnom redu preostalo još samo kako ćemo dobiti Srbiju! Ameriku ništa ne košta da trguje na račun neokolonije Kosovo da bi dobila još veću neokoloniju Srbiju! Silom ne smemo jer Rusija je vojno ojačala, a smeta nam i na UN. Sa kompromisom ubićemo Rezoluciju 1244 te nam na SB UN neće više smetati ni Rusija ni Kina. Od Srba se isto mogu napraviti poslušni i ponizni šlihtari, a primera za to već imamo i od ranije, a posebno od 2000-te. Napravimo popust (=kompromis) u vezi Kosova koji će izgledati kao kulturno popuštanje, a zapravo ukinućemo Srbiji Rezoluciju 1244, i radimo dalje na usisavanju Srbije u naš atlantistički blok. Srbija ne sme biti izvan naše kontrole i Srbija ne sme nikad da ojača i da ima stvarno suverenu vlast jer ako to dozvolimo ona može da pokrene odgovornost za NATO bombardovanje iz 1999 godine, zatim može da traži ratnu odštetu pa još posebno odštetu za osiromašeni uranijum s kojim smo kontaminirali tu zemlju, može da nacionalizuje naše firme sa kojima uspešno pljačkamo tu zemlju, itd. Davno smo uspeli na prostoru SFRJ da dobijemo mnoge „šlihtare“: Slovence, Hrvate, Bošnjake i Kosovske Albance, pa zatim Crnogorce i još Makedonce te sad još Srbe iz Srbije i Srpske nekako da dobijemo i stavimo pod 100% kontrolu. ... Ceo moj život trpim razne posledice atlantističke najezde, živim za dan da ih ovde više ne bude.

  • Miraš says:

   Oni imaju problem kako da završe ranije započeta osvajanja, Ne mogu više kao nekad da računaju na ratnu opciju, te jedino mogu da pokušavaju kako da nas prevare u miru. Da li smo narod bez pamčenja? Pod atlantističkom kapom igraćemo u istom kolu sa Tompsonom, Orićem, Haradinajem i ostalima? Naprimer destruktivna i dekadentna Rvatska jedva čeka da nas vidi definitivno u NATO košu, to bi za njih bila konačna pobeda počev od 1914 godine na Drini.

  • Milica says:

   Iz tkzv. Kosova oni samo gledaju kako će što više da opljačkaju, a što manje da ulože. Od 2000 na ovamo ni Šiptari na KIM ne živi bolje, nego samo gore. Zato je sada predložena vizna liberalizacija od strane EU za Kosovo, a Ameriku to baš ništa ne košta. Biće interesantnije da nakon nekog vremena snimimo koliko su to Albanci sa tkzv. Kosova iskoristili.

 2. iskra says:

  blago lakovernima

 3. milorad says:

  ovi naši poloitčari nemaju veze sa situacijom u stvari zbunjeni su sa amerričkim zaokretom, ali taj zaokret je sasvim pragmatičan i mogao se očekivati, kada bi neko ovde uopšte upotrebljavao mozak.U svakom slučaju šiptariji se loše piše GENERALNO.Postoji jedna stvar koja je mnogo gora (a i opasnija) u američkim kombinacijama od toga da si im neprijatelj a toje da si im BESKORISTAN neupotrebljiv saveznik ili sluga, au, kako oni to mrze to je strašno.

 4. da da says:

  kada će autopilot tebe odvesti u jednom pravcu,zbog svih laži i lopovluka.ka zatvoru iz kojeg nema napolje..

 5. Velika Metla says:

  JEDINO rešenje za mirnu budućnost je da se svi šLIHtari prebace preko Prokletija u matičnu im državu! Nijedan milimetar srbske zemlje im ne dati,jer su i Albaniju stvorili na srbskoj teritoriji! Ako se ostavi i jedan šLIHtar u Srbiji za 50 godina će naši naslednici da imaju isti problem kao mi danas! Tako smo i ostavili bili posle Drugog rata ŠLIHtare na našoj teritoriji,.i evo vidimo kuda nas je to odvelo! Mada mi se čini da mnogi ne vide! Kad se razgraničimo postaviti 15 metara visoku ogradu sa 2200 volti u žicama između nas i njih! Mi Srbi kao narod nemamo ama baš ništa zajedničko sa njima,osim što,nažalost,dišemo isti vazduh na ovoj planeti!

  • dr. Muhamed Tuđman says:

   tačno tako

 6. padre says:

  Interesantno je, kako on kao uzgred pominje, da smo u praksi odustali od resolucije UN, a onda krivimo Ruse, što nam ne pomažu!

 7. dr. Muhamed Tuđman says:

  amerima treba ponuditi da Bondstil ostane u Uroševcu da i oni imaju postignut glavni interes a šiptare sve u Albaniju deportovati.

 8. test01 says:

  Ukratko cime Srbe `filuju`dacic i vucic (iliti prevodjenje naroda zednog preko vode): 1- kompromis im je u svakoj recenici (citaj IZDAJA Ustava RS i rezolucije UN1244 i komadanje Srbije, kako to RS da menja svoju teritoriju za svoju teritoriju a siptari uzimaju ogroman komad Srbije i cak dobijaju izlaz na autoput??? pa ko je ovde lud...) 2- podrska dialoga od strane USA i Rusije (dva totalno suprotna gledista ali se Srbi pale kada se pomenu Rusi pa je to dobar fil sa kompromisima...) 3- Briselski SPorazum (koji ponistava rezoluciju UN1244 koja CUVA drzavnost Srbije i Srpski KiM) Ovakvu izdaju nijedna drzava do sada nije dozivela ni videla a narod gleda Pink...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *