Шиптари поново прете ратом!

Šiptari ponovo prete ratom!

1 oktobra 2015

albin-kurti2ALBANSKI ekstremista Aljbin Kurti najavio je juče referendum, nemire i mobilizaciju naroda protiv formiranja Zajednice srpskih opština.

Lider radikalnog opozicionog pokreta „Samoopredeljenje“ i poslanik u skupštini Kosova, u Tirani je objavio da ima spremnih 100.000 potpisa protiv ZSO i da će biti referenduma.

– Počeli smo proceduru za referendum. Biće ovo vruća jesen, zima i proleće na Kosovu. Organizovaćemo proteste, demonstracije i mobilisaćemo narod. Biće žestoko kao nikada do sada – zapretio je ekstremista iz glavnog grada Albanije.

U srpskom timu koji priprema statut ZSO nisu iznenađeni huškačkim Kurtijevim rečnikom, ali nastavljaju posao na stvaranju Zajednice, koja je mukotrpnim radom dogovorena u Briselu.

Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice na KiM, kaže za „Novosti“ da najave ili pretnje Kurtija treba shvatiti najozbiljnije.

– Činjenica je da se osećaju tenzije na Kosovu koje su nastale upravo zbog izjava, stavova i svega onoga što radi „Samoopredeljenje“. Česti njihovi napadi na predsednika Vlade Kosova pokazuju da ova grupa ljudi ne preza ni od čega kako bi destabilizovala situaciju. Verujem da će razum većine Albanaca preovladati i da se Kurtijevi snovi neće ostvariti.

Milovan Drecun, šef odbora Skupštine Srbije za KiM, kaže za „Novosti“ da je krajnje vreme da Brisel i Vašington disciplinuju Kurtija:

– Taj ekstremista i avanturista postaje sve više ozbiljan faktor destabilizacije na KiM. Ne može se sprovoditi referendum protiv nećega što je dogovoreno u Briselu i što je podržao i Vašington. Sada se mora završiti statut ZSO posle čega takozvana Vlada Kosova treba da usvoji uredbu o ZSO i da se formira Zajednica.

Dušan Janjić, iz Foruma za međuetničke odnose, kaže da se Kurti najviše obraća biračima jer mu pada rejting, a izbori se približavaju:

– On ne može da sruši ZSO. To je međunarodni ugovor koji će se realizovati do 25. decembra. Ta Kurtijeva retorika je usmerena protiv vlade i predstavlja predizbornu kampanju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *