Šiptari proteruju Srbe, otimaju oranice i kradu pumpe za vodu sa bunara

Šiptari proteruju Srbe, otimaju oranice i kradu pumpe za vodu sa bunara

7 oktobra 2013

kosovska-mitrovica01Nasilje nad Srbima povratnicima na okupiranim teritorijama se nastavlja. Grupa Šiptara u petak je pretukla petoricu Srba dok su brali jabuke u ataru sela Gojbulja, kod Vučitrna.

Predsednik Gojbulja Bratislav Kostić je objasnio da su Srbi pošli traktorom da beru jabuke i da su nabrali oko 50 džakova, a onda su napadnuti. Policija je vratila traktor sa samo četiri džaka jabuka, a meštani kažu da su videli Albance kako jabuke iz džakova bacaju u reku.

Povređeni Srbi – Milan Jovanović, Mirko Tomašević, Branimir Markovići Jovan Jovanović – pušteni su na kućno lečenje. U kosovsko-mitrovačkoj bolnici zadržan je najteže povređeni Aleksandar Perić. Lekar Saša Dimić kaže da Perić ima teške povrede u predelu vrata, glave, leđa, ruku i nogu, ali da nije u životnoj opasnosti. Napadnuti je ispričao kako je sa svojim rođacima i komšijama došao na obod sela da obere jabuke i da su Albanci napali kad su se spremali da krenu svojim kućama.

„Iz obližnjeg voćnjaka osmorica krupnih mladića koji su nosili motke su nasrnuli na nas i udarali nas dok nismo pali na zemlju. Branili smo se koliko smo mogli, ali su oni nastavili da nas šutiraju nogama po stomaku, grudima i glavi“, ističe on i naglašava da ovo nije prvi napad na njega i njegove komšije.

Kako navodi, od 1999. meštani su stalna meta Šiptara iz Miroče.

„Oni su nas napadali da bi nam potom sa njiva odnosili krompir, kukuruz, jabuke, pasulj i drugu letinu. Džaba smo se žalili Kosovskoj policiji, nijednom od napadača, iako ih je lako identifikovati jer ih sve poznajemo, nije falila ni dlaka sa glave“, kaže Perić.

Napadnuti i pretučeni Milan Jovanović kaže da su se Šiptari toliko osilili, pa uzurpiraju i njihova imanja.

„U selu ima još 60 srpskih domaćinstava. Albanci po svaku cenu žele da nas oteraju i otmu nam zemlju i kuće. Ako nas neko ne zaštiti, teško da ćemo opstati“, naglasio je Jovanović.

S druge strane, Šiptari su pucali na radnike Srbijašuma u ataru kuršumlijskog sela Trmka na administrativnoj liniji s okupiranim teritorijama. Živorad Janićijević, radnik Srbijašuma koji je jedva izvukao živu glavu, kaže da je pucnjava trajala desetak minuta

„U jednom delu izbrojali smo posečena stabla i vršili procenu štete. Kad smo se malo približili administrativnoj liniji sačekala nas je rafalna paljba iz nekoliko pušaka, a čuli su se i pojedinačni pucnji, verovatno iz pištolja. Meci su fijukali kroz krošnje drveća, a mi smo se sakrili iza stabala“, ispričao je Janićijević.

Radnici preduzeća Srbijašume pobegli su kroz šumu ka teritoriju opštine Kuršumlija. Slučaj je prijavljen policiji, ali ona nije utvrdila ko je pucao.

I bunari na meti

Srbima povratnicima u selu Grabac kod Kline ukradena je sedma pumpa za vodu sa bunara iz koga toče vodu za piće. Predsednik sela Radonja Magić rekao je da je policija obavila uviđaj, ali da nijedan kradljivac pumpi do sada nije otkriven.

„Ovo je sedma pumpa za vodu koja je ukradena od kako smo se 2002. vratili u naše selo. Pre rata svi smo imali svoje bunare, ali su te bunare zatrpali. Po povratku, vodom smo se snabdevali sa manjeg izvorskog bunara, koji je Kfor na naš zahtev proširio 2008. – rekao je Magić. Meštani su sada primorani da vodu za piće donose peške sa izvora koji je udaljen 700 metara. U selu Grabac je pre rata bilo 44 domaćinstva, a danas živi osam porodica.“

Otimaju oranice

Meštani Gojbulje ranije su tražili od zamenika premijera Kosova Slobodana Petrovića da reši problem sela Miroče koje je udaljeno tri kilometra od njihovog, a iz koga su Srbi izbegli posle martovskog progrona 2004. U tom selu je, kako je naveo, jedna albanska porodica uzurpirala više desetina hektara zemljišta, što želi da uradi i sa zemljom sela Gojbulja.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *