Šiptari protestvovali protiv Euleksa

Šiptari protestvovali protiv Euleksa

27 maja 2013

Protest protiv EuleksaUz uzvike „Besa, besa“, „OVK, OVK“ u Prištini je održan protest koji su organizovali veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova protiv pritvaranja nekadašnjih pripadnika i komandanata OVK iz „Dreničke grupe“, uključujući i dvojicu uticajnih bivših lidera te formacije, Samija Ljuštakua i Sulejmana Selimija, piše RTS. Prištinski mediji javljaju da su učesnici protesti bili na trenutke „besni“ i da su tražili da krenu ka sedištu Euleksa, ali da su organizatori protesta uspeli da održe red, pa je skup protekao bez incidenata.

Učesnici protesta su uzvikivali „OVK, OVK“ i nosili parole na kojima je pisalo „Sloboda oslobodiocima“ i „Ja sam ubio Bulatovića“, aludirajući na policajca Ivana Bulatovića, čije je ubistvo deo istrage.

Organizatori su najavili da će protesti biti nastavljeni sve dok sva sedmorica bivših pripadnika OVK; osumnjičenih za ratne zločine ne budu oslobođeni. Takođe, od najviših zvaničnika zatraženo je da se preispita mandat Euleksa.

Demonstracije su zakazane pošto je sud u Prištini naredio je da sva sedmorica pripadnika „Dreničke grupe“, osumnjičenih da su počinili ratne zločine eventualno suđenje dočekaju u kućnom pritvoru.

Odluka je doneta posle maratonskog saslušanja sedmorice bivših pripadnika i komandanata OVK, kao i još nekoliko sati „vaganja“ odluke o pritvoru, jer je međunarodni tužilac Euleksa Mauricio Salustro zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do okončanja procesa.

Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom „Sultan“, koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.

Selimi je do kraja 1998. godine bio glavni vojni komandant OVK, a od 2009. do 2011. bio komandant kosovskih bezbednosnih snaga, a prethodno je bio visoki oficir kosovskog zaštitnog korpusa, nastalog raspuštanjem OVK 1999. godine.

Osumnjičen je i jedan od komandanata OVK, Sami Ljuštaku, koji je predsednik opštine Srbica i visoki funkcioner Tačijeve Demokratske partije Kosova. Ljuštaku je bio hapšen 1999, kao i 2004. zbog organizovanja martovskih nereda. Na spisku se nalazi još pet osoba među kojima je i regionalni direktor policije u Kosovskoj Mitrovici Avni Zabelji.

Kosovski premijer Hašim Tači je takođe reagovao na hapšenje, navodeći da su optužbe protiv Selimija i ostalih „neosnovane“ kako se u sličnim slučajevima, prethodno, pokazalo pred Haškim tribunalom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *