ШИПТАРИ САБОТИРАЈУ ПРЕГОВОРЕ СА НАДОМ ДА У БЕЛУ КУЋУ УЂЕ БАЈДЕН: А шта ако Трамп остане и после 3. новембра?!

ŠIPTARI SABOTIRAJU PREGOVORE SA NADOM DA U BELU KUĆU UĐE BAJDEN: A šta ako Tramp ostane i posle 3. novembra?!

21 avgusta 2020

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu i Metohiji skoro jednoglasno slažu se sa tezom, da je namera albanskih vođa, i u vlasti i u opoziciji, da se u obnovljenim pregovorima sa Srbijom što više odlaže i ometa nastavak dijaloga, kako bi se čitava stvar pomerila do novembra i tako sačekali predsednički izbori u SAD, posle kojih se u Prištini nadaju ulasku „prekaljenog“ demokrate Džozefa Bajdena u Belu kuću.

Nije tajna da je spoljna politika republikanca Donalda Trampa daleko od onoga što su Albanci na Kosovu navikli da dobijaju od Vašingtona, u tom smeru se mnogo i ulagalo, i nije zbog toga čudno što u predsedničkoj fotelji priželjkuju nekog političara iz nekadašnje garniture Demokratske stranke. A, Bajdenova pojava ih mnogo više podseća na zlatni period Klintona, Olbrajtove ili Obame, na primer.Šta ako Tramp ostane na istom mestu i posle 3. novembra?

Aktuelni američki predsednik promenio je u prethodne četiri godine mnogo toga ustaljenog u politici SAD. I na unutrašnjem i na spoljnom planu. Od samog početka postavio se kao žestok protivnik uzaludnog trošenja novca američkih poreskih obveznika na „međunarodnu pomoć“, što je bio zaštitni znak mnogih predsednika pre njega. Upućeni tvrde da je rat između globalista i suverenista u SAD uveliko preseljen iz podzemlja na javnu scenu, a smanjenje vojnog prisustva širom planete i izbegavanje ratnih avantura, od kojih se decenijama održavao američki vojno-industrijski kompleks još jedan je od Trampovih „grehova“.

Zaokret koji je Tramp rešio da sprovede naišao je na snažan otpor onih struktura koje su najviše pogođene njegovim reformama. „Duboka država“ formirana još od Kisindžera i Bžežinskog naovamo zbog toga ratuje s 45. predsednikom SAD od prvog dana njegovog mandata. Silna se medijska i svaka druga mašinerija digla protiv njega, ali on ne odustaje. Ove godine na Dan nezavisnosti poručio je da će zaštititi i očuvati američki način života, “koji je počeo 1492. godine kada je Kolumbo otkrio Ameriku“.

– Na putu smo da porazimo radikalnu levicu, anarhiste, agitatore, lopove i ljude koji, u mnogim slučajevima, apsolutno nemaju pojma šta rade. Nikada nećemo dozvoliti ljutoj bandi da sruši naše statue, izbriše našu istoriju i poučava našu decu – poručuje Tramp.

Ipak, izborna godina žestoko je uzdrmala SAD. Rasni nemiri na ulicama najvećih gradova i teške posledice pandemije koronavirusa, posebno one po američku privredu i standard građana, prilično su uzdrmale Trampovu poziciju, pa u ovom momentu ne izgleda kao preterani favorit za ostanak u Beloj kući, i u skladu s tim teško da mu je mnogo stalo do dešavanja izvan sopstvenog dvorišta. Ipak, signali koji kontinuirano stižu iz Vašingtona govore da je Kosovo „na radaru“, i da Trampova administracija ne odustaje od jake ambicije da presudno utiče u dijalogu Beograda i Prištine. I tu dolazimo do problema.

Insistiranje Trampovog izaslanika Ričarda Grenela da se Beograd i Priština ekonomski povežu, a da će politički deo odnosa doći na red kasnije, nešto je od čega se albanskim liderima na Kosovu diže kosa na glavi. Oni od Vašingtona očekuju da pred Srbiju posle bombi tresne na sto gotovo rešenje o priznanju Kosova, nikako im nije u planu jačanje veza s Beogradom i priča o nekakvoj ekonomskoj uniji.

Istovremeno, teritorijalni ustupci na štetu “kosovskog suvereniteta”, prema kojima Trampova diplomatija nema eksplicitno negativan stav, dodatno raspaljuju ljutnju Prištine, a naročito zvaničnog Berlina, koji je tradicionalno na istoj liniji sa američkim demokratama usidrenim u Stejt departmentu. Oni su odavno uključili autopilot u vezi sa Kosovom i jako ih potresaju novi vetrovi koji stižu iz Bele kuće.

Sastanak prištinske i beogradske delegacije na poziv Grenela u junu je zato brutalno zaustavljen. Tači je izbačen iz igre haškom optužnicom koja se piše već 20 godina, i eto baš na dan pred put u Vašington neko je otpečatio taj koverat.

Novi datum je 2. septembar. U Prištini se uveliko “kuva” u vezi sa tim odlaskom. Haradinaj je čak, valjda u skladu sa izborima u Americi, najavio i sopstvenu kandidaturu za predsednika, preti rušenjem Hotijeve vlade i traži konačno rešenje u Beloj kući. Sličnu dramu je, da se podsetimo, izazvao i kada je uveo taksu od 100 odsto na srpske proizvode, koja je na duže ukinula svaku mogućnost razgovora. Dok još jedna aktuelna kosovska vlada visi o koncu i sprema se konkurs za Tačijevu fotelju, Priština Beogradu pred svaki sastanak, pa tako i pred ovaj, uprkos porukama predsednika Vučića da ne troše uludo kerozin, isporučuje zahtev za bezuslovno priznavanje.

Sve to govori sasvim dovoljno o “spremnosti” za dijalog, pa je potpuno jasno zbog čega se predstojeći predsednički izbori u SAD čekaju na Kosovu sa izuzetnim nestrpljenjem i pažnjom.

(kosovo-online.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad3 says:

  šiptari su imali TERĆI ešaloon podrške u administraciji , sa dosta para su potkupili bnaba sere i portire u belojh kući a onda su se ubacili u posao kod klintonovih u vezi droge i belog roblja. lolita ekspres ima veze i to debele veze sa šiptarskm mafijom ovo št ose sada piše o tome je samo vrh ne ledenog brega nego igle u odnosu na ono što sedešavalo zadnjih 20.god.Zato im je SVEJEDNO ko će biti u beloj kući oni su najeb.jer su opasni izvršioci mračnih poslova,čitava njihova politčka snaga u USA proizilazi iz mafijaških veza i prljavihposlova koje su obavljali za tzv. deep state i deo armije USA.TO JE SADA ZAVRŠENA PRIČA bilo ko da dodje u belu kuću sa njiam oni više nesmeju da imajuu posla , previše su denucirani i eksponirani mafijaški klanovi iz CG ,ALBANIJE i kosova.Šiptarska mafija je MRTAV ČOVEK HODA.

  • šiško says:

   I ja sam stekao utisak da je šiptarska priča zauvek ispričana, da ne samo da nemaju nikakve šanse da od KiMa naprave svoju državu, nego su im i šanse za puki opstanak iz dana u dan sve manje. I hrvatima se smeši slična sudbina, samo što su oni malo lukaviji i imaju neposrednu i javnu podršku vatikana i nemačke, pa će njihova agonija trajati duže. Ali to su njihove priče, njihov problem. MI da gledamo sebe i svoj opstanak, koji je takodje vrlo ugrožen, najviše zato što nas neprijatelji nikad neće ostaviti s mirom, i u smrtnom ropcu će se truditi da nas nečim mlatnu.

 2. Beli Orao says:

  Ako ostane Tramp u Beloj Kući onda će šipci da sebi sami j***u mater!

 3. Slobodanka says:

  Najverovatnije će na izborima pobediti Tramp. Ali početak njegovog drugog mandata biće veoma težak jer njegova pobeda neće biti uvažena od strane rivala. Borba za vlast će se nastaviti u još gorim formama, a država SAD će upasti u još veće bezvlašće nego danas. U takvoj situaciji Tramp da bi ujedinio zemlju iznutra preći će na spoljne opasnosti te može da povede u svetu neki novi američki rat. Iran? Eventualni napad na Iran bio bi još jedan neuspeh svetske imperije zla, po Amerikanu katastrofalan.

  • Gagi says:

   Odlicna i tacna analiza, ovi izbori u SAD su pocetak kraja te drzave. Ko god dobije na izborima, mira nece biti jer je mecka vec zaigrala. Pokusace njihovi politicari da skrenu paznju drugim temama, sve ce to biti neuspesno i beskorisno. Usli su u spiralu svoje destruktivnosti, zaustavljanje nije vise moguce.

 4. Slobodanka says:

  Već godinama Tramp vodi specijalni rat protiv Irana, što je tek uvertira u ono što sledi. U tom vojnom pohodu teško da bi mu se pridružile evropske članice NATO-a, već sad je očigledan njihov razlaz po pitanju Irana, što bi dovelo i do raspada severnoatlantske vojne alijanse.

 5. Slobodanka says:

  Slabljenjem države SAD izgubuće i Izrael i tkzv. Kosovo, sve države i kvazidržave koje su se značajno oslanjale na moć SAD.

 6. Gagi says:

  Srbija bi MORALA da osmisli strateski plan za narednih 100 godina. Taj plan bi podrazumevao vracanje Srbije na NASE Jadransko more. To takodje podrazumeva deportaciju stanovnistva na Siciliju odakle su dosli. Posto je to stanovnistvo vekovima bezalo na sve strane od unistenja, jer su UVEK samo pravili ZLO svojim okolnim susedima,trebalo bi ih poterati u novu buducnost i u ovom veku. Srbija bi morala biti politicki i vojno agresivna u svojim nacionalnim planovima, morala bi imati jake saveznike za ostvarenje ovog plana. Ti saveznici bi lomili kicmu i ledja cuvarima ove horde kriminalaca dok bi mi "naplatili" svo njihovo istorijsko ucesce protiv naseg naroda. Ako je mogla biti srusena tvorevina Srpskog naroda - Jugoslavija, sto se po toj logici ne bi rusile i druge nacionalne tvorevine. Nema u istoriji covecanstva drzave koja se nije sirila, smanjivala i nestajala, nadam se da ce taj proces otpoceti dolaskom Stefana Nemanje, onda ce valjda doci jos neko ko je dostojan ovog pobednickog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *