ШИПТАРИ СМИСЛИЛИ нову отимачину српске имовине!

ŠIPTARI SMISLILI novu otimačinu srpske imovine!

13 oktobra 2016

541744be1eb85b98328a6d357108d13c-786240198

Ako Zakon o strateškim investicijama na Kosovu stupi na snagu, u praksi bi to moglo da znači da će Priština moći da radi sa srpskom imovinom šta želi, koristi je, prodaje i ustupljuje strateškim partnerima.

Zakon je usvojen u utorak i omogućava da tzv. kosovska vlada, sa imovinom, koju je prethodno utvrdila kao državnu i društvenu, raspolaže po sopstvenom nahođenju.

– Reč je o imovini Srbije, srpskih preduzeća, Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji – kaže  Slavko Simić, šef poslaničkog kluba Srpske liste u tzv. kosovskom parlamentu.

Imovina se deli direktnom pogodbom

Kako kaže, radi se o brojnoj imovini, brojnim objektima, firmama i preduzećima koja su građena na zemljištu SPC. Međutim, kako kaže, ono što je još opasnije jeste što ovaj Zakon omogućava tzv. Vladi Kosova tu imovinu dodeli kome god želi.

– Glavna stvar je u tome da direktno, putem odluke vlade, imovina može da se dodeli onome za koga se proceni da je strateški investitor i da je to moguće uraditi bez tendera i bilo kakvih konsultacija. Sve se radi direktnom pogodbom – priča Simić.

Ocena ustavnosti

Iako je usvojen, ovaj Zakon još nije stupio na snagu, a Srpska lista će i njegovu primenu, kao i primenu zakona o “Trepči”, pokušati da koliko-toliko spreči.

– Od Ustavnog suda ćemo danas zatražiti ocenu ustavnosti za zakon o “Trepči”, a isto ćemo uradititi i sa ovim zakonom. Oni ne mogu da stupe na snagu dok se čeka na ocenu ustavnosti – priča on, istakavši da nijedan amandman Srpske liste na ovaj Zakon nije prihvaćen.

Opasna faza po odnose na KiM

Ukoliko se ipak dogodi da Zakon o strateškom investiranju stupi na snagu, prema Simićevim rečima, svi ekonomski resursi u srpskim delovima KiM biće ugroženi.

– Ovo je opasna faza i može da ima ozbiljne posledice po odnose na KiM ako ne bude razumevanja. Doći će do potpune izolacije srpske zajednice, dezorjentacije, otimanja imovine… Na ovaj način Albanci žele da obesprave Srbe na KiM – priča Simić.

Da se radi o opasnim stvarima smatraju i u Kancelariji za KiM, gde navode da Priština i na ovaj način Srbima na Kosovu poručuje da nemaju nikakva prava. Ovim se, navode, zadire u nadležnosti koje su prema Briselskom sporazumu eksplicitno pripale Zajednici srpskih opština (ZSO).

– To neće moći da se sprovodi u sredinama sa srpskom većinom. Zakon zabrinjava i pokazatelj je opasnog smera kojim su se uputili albanski političari na Kosovu i Metohiji. Otimačina srpske imovine se ne može legalizovati nikakvim zakonom – rekli su u Kancelariji.

Njen direktor Marko Đurić danas je kazao da je upravo zbog ovakvih, jednostranih dokumenata, nivo poverenja Beograda u Prištinu i njen kapacitet da pregovara u dobroj veri snižen.

Kako će se Srbija ubuduće ponašati

-Upoznati međunarodne političke krugove sa prištinskim pravnim nasiljem.

-Ministarstvo spoljnih poslova će dopisom informisati članice SB UN i Evropske unije o problemima.

-Šef diplomatije Ivica Dačić će o onome što Priština radi govoriti na redovnoj sednici SB o KiM, i ukazati na kršenje Rezolucije 1244.

-Kancelarija za KiM će formirati pravni i ekonomski tim kako bi se zaštitili srpska imovina i interesi.

-Beograd želi da razgovara o imovini i dogovorom reši nesuglasice.

(Blic)

KOMENTARI6 komentara

 1. SRBENDA says:

  Ovi šiptarskih smradovi ješće govna sve dok im Srpska i Ruska vojska ne bude jebala sve po spisku!!! Ima da ih zgazimo kad tad i naplatimo tim slinavim, žvalavim, musavim i krmeljivim šiptarskim nakazama sve sa kamatom!!! Kad tad!!!

  • Srbin says:

   Jezivo! Satanistički simboli na srpskim ličnim kartama! (Video) Pogledajte zastrašujuće dokaze o postojanju satanističkih simbola, koji se nalaze na našim ličnim kartama! Ova podvala se mora razotkriti i umesto ovih demonskih simbola,moraju se postaviti naša nacionalna i pravoslavna obeležja! https://www.youtube.com/watch?v=AEU1SMEcXR8

 2. bezimeni says:

  Siptari i NATO ce da odbrane Kosovo

 3. Dejan says:

  Šiptari rade isto kao njihovi tvoritelji Amerikanci! OTIMAJU,KRADU, i svima sole pamet! Jedini nam je spas PUTIN!

 4. Srbin says:

  Rama se danas u diretnom prenosu usred Beograda, popiso na Vucica.

 5. Srbin says:

  Moze da kazu i da pisu sta god hoce mediji u Srbiji ali videli smo u direktnom prenosu na NATO forumu u Beogradu koje Vucic, pokazao je svoje pravo izdajnicko lice,sto volim kako ga je ponizio usred Beograda,siptar Edi Rama.siptar ga je razvalio ubi se Vucic i spasi SRBIJU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *