ШИПТАРИ СПРЕМАЈУ „КРВАВО ПРОЛЕЋЕ“ – Чека се миг једне земље

ŠIPTARI SPREMAJU „KRVAVO PROLEĆE“ – Čeka se mig jedne zemlje

12 decembra 2017

Kod Albanaca već postoji bes zbog samog Suda za zločine OVK, a ako se desi da među optuženima bude i neko zvučno ime, vrlo je verovatno da će doći do nasilja nad srpskom zajednicom, jer je za Albance borba OVK – svetinja.

Srbima na Kosovu i Metohiji preti repriza pogroma iz marta 2004. godine kada budu podignute prve optužnice za zločine OVK pred Specijalnim sudom. Vrh kosovskih vlasti upozorio je u neformalnom razgovoru svoje koalicione partnere iz srpskih redova da postoje saznanja da „grupe ljudi“ na Kosovu spremaju tako nešto u znak odmazde zbog optužnica, čije se podizanje očekuje na proleće.

Vlasti na Kosovu tvrde da čine sve da do tako nečega ne dođe, ali ako se uzme u obzir da ni ono što se desilo u martu 2004. nije niko očekivao, pitanje je da li Srbe na Kosovu i Metohiji čeka „krvavo proleće“?

Darko Dimitrijević, analitičar sa Kosova i Metohije, u razgovoru za Sputnjik kaže da je, kada je reč o Specijalnom sudu i podizanju optužnica, situacija jako ozbiljna jer lako može da se reflektuje na srpsku zajednicu.

„Proključao bi bes zbog eventualnog hapšenja nekih ljudi koji su bili na čelu OVK. Još ako bi se desilo da među uhapšenima bude i neko zvučno ime, vrlo je verovatno da bi došlo i do nasilja“, kaže Dimitrijević, podsećajući da je za Albance borba OVK — svetinja.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda saglasan je sa činjenicom da podizanje optužnica protiv OVK ima potencijal da izazove eskalaciju nezadovoljstva kod Albanca koje može dovesti i do sukoba i napada na preostale Srbe na Kosovu.

„U političkom smislu, male su šanse za takav scenario. Pre svega zbog toga što je pogrom nad Srbima 2004. imao političku poruku — dodatni pritisak da se proglasi nezavisnost Kosova. Zbog neke eskalacije sukoba u ovom trenutku, vlasti u Prištini izgubile bi svaki kredit kod međunarodne zajednice, a i najavljivani sporazum sa Beogradom o normalizaciji odnosa bi pao u vodu. Tako da bi, u političkom smislu, bilo kakav sukob sa preostalim Srbima na KiM bio veliki problem za Albance u Prištini“, ocenjuje Surlić.

On takođe ukazuje i na činjenicu da se najveći podržavaoci OVK i bivši pripadnici te formacije nalaze na vlasti na Kosovu tako da, kako kaže, ne bi mogli da pribave alibi ako bi izbio bilo kakav sukob, već bi bili direktno odgovorni za stanje na terenu.

Momir Stojanović, general JNA u penziji, nema dilemu da, kako kaže, „Srbima na Kosovu može da se desi sve ono što veliki igrači na političkoj međunarodnoj sceni požele“. Po njegovim rečima, od Srba i Albanaca koji žive na Kosovu, ne zavisi ništa.

„Ako nekome bude u interesu da hapšenje nekih ljudi, bivših članova OVK i procesiranje kroz Specijalni sud usloži ukupnu bezbednosnu situaciju, taj će to i da inicira. Albanci ne smeju ništa da urade dok im Amerika ne da mig da to mogu da urade. Sve će, dakle, zavisiti od međunarodne scene i koliko je kome u interesu da u datom trenutku usloži bezbednosnu situaciju na Kosovu, ili da je primiri“, veruje general Stojanović.

Naš sagovornik napominje i da je međunarodnoj zajednici stalo da bude trajnog mira na Kosovu, ona nikada ne bi dozvolila da Ramuš Haradinaj bude premijer, a Hašim Tači predsednik.

Profesor na Fakultetu bezbednosti Milan Mijalkovski, kao i general Stojanović, misli da od zapadnih mentora kosovskih vlasti zavisi da li će se Srbima desiti ponovo mart 2004. Ali, zavisi i od toga da li vojna misija KFOR hoće da ekstremiste upozori da ne preduzimaju nasilje, a ukoliko ga preduzmu, da interveniše tako da im nikad više ne padne na pamet da nešto slično pokušaju.

„Ako je neko spreman da ide u nasilje, postoje odgovarajuće snage da to neutrališu. Da li će se ponoviti 2004. ili ne zavisi i od Vlade Srbije, tačnije, kako bi Beograd reagovao u takvoj situaciji“, napominje naš sagovornik.

U svakom slučaju, on kaže da Srbija treba da bude spremna i da, ako naše službe raspolažu bilo kakvim informacijama koje nagoveštavaju takvo nasilje, o tome obaveste i SB UN.

(sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *