ШИПТАРИ СПРЕМИЛИ следећи потез! ГОРЕЋЕ БАЛКАН

ŠIPTARI SPREMILI sledeći potez! GOREĆE BALKAN

22 novembra 2018

Albancima sad pre svega treba vojska kako bi mogli legalno da zauzmu ciljeve od strateškog značaja, a posebno one na severu, posle čega bi „spustili loptu“ i krenuli u nove pregovore sa Beogradom, ali sa novih pozicija.

Paljenje robe srpskog porekla, upućivanje pripadnika KBS-a na infrastrukturne objekte pod kontrolom Srbije na sever, kao i odluka vlade u Prištini da poveća akcize na uvoz srpske robe na 100 odsto, samo je deo odmazde Prištine zbog debakla koje je doživela na više strana na međunarodnom planu, i to za kratko vreme.Po svemu sudeći, ovo je samo uvod u ono što kosovski politički estamblišment sprema. Isto kao što je rešilo da ignoriše upozorenje Brisela, tačnije Federike Mogerini lično, da odmah povuče uredbu o povećanju akciza, Kosovo je tako spremno i da ignoriše zahtev EU da odloži formiranje vojske Kosova.

Kako se nezvanično saznaje, Priština je spremna da kao deo odmazde, ali i pritiska i na EU i na Beograd, pristupi transformaciji KSB-a u vojnu silu, tako što će uredbama samo izmeniti ingerencije ovog korpusa, i to narednih dana.

Naš sagovornik iz Prištine, koji iz bezbednosnih razloga želi da bude anoniman, kaže da bi to bio potez koji bi zasigurno potvrdio da se Priština otrgla svakoj kontroli i da ponovo na umu ima da oružjem umesto razgovorom, rešava probleme.

„Činjenica je da je Priština rešena da silom natera EU da joj popusti, bar što se tiče vizne liberalizacije. Svesni su da se Evropa više nego ičega boji novih vojnih sukoba na ovim prostorima, a vojska je kec u rukavu za prisilu. Ne mislim da će se Haradinaj zaustaviti na ovim zasad političkim presijama i siguran sam da će pokušati da oružjem, pa makar i na nivou incidenta, zastraši Evropu i Beograd“, otkriva naš sagovornik.

On dodaje da Prištini pre svega treba vojska kako bi mogla da legalno zauzme ciljeve od strateškog značaja, a posebno one na severu, posle čega bi „spustila loptu“ i krenula u nove pregovore sa Beogradom, ali sa novih pozicija.

Momir Stojanović, bivši načelnik Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, za Sputnjik podseća da je voljom Amerike KBS već godinama spreman za ovaj vid transformacije.

„Ciljano je prvo formirana KBS, koji uz pomoć stranih instruktora iz NATO-a priprema taj korpus da preraste u vojsku Kosova. Bez obzira da li će se to proglasiti 28. novembra na Dan albanske zastave ili kasnije, sigurno je da će se desiti u skorije vreme“, ubeđen je Stojanović.

Međutim, ključno je, kako ističe naš sagovornik, koliko je uopšte Kosovo evropski problem, a koliko Amerike.

„Meni se čini, posle toliko godina sukoba na Kosovu, da je tamo i dalje dominantan uticaj Amerike i da EU ne želi da se na tom pitanju sukobi sa interesima SAD“, kaže Stojanović.

Ako bi se formirala vojska Kosova, dodaje on, nije teško zaključiti do čega bi to dovelo.

„To će dodatno da usloži ionako krhku bezbednosnu situaciju na prostoru zapadnog Balkana. Savim sigurno je da će sledeća faza biti teritorijalna aspiracija prema Makedoniji, prema delu Crne Gore, zaokruživanje državnosti Kosova. To su mere koje sa prećutnim stavom Zapada zaokružuju ne samo državnost Kosova već dalekosežno i ’Velike Albanije‘“, navodi Stojanović.

On podseća da će, ako dođe do formiranja kosovske vojske, doći i do povlačenja Kfora, što znači da Beograd više ne bi imao predstavnike međunarodne zajednice dole.

„Ostaće samo baza Bondstil, koja je NATO-u iz strateških interesa važna, ali u suštini mi ćemo na administrativnoj liniji imati direktan kontakt dve vojske — takozvane vojske Kosova i naše. To će biti uzrok brojnim incidentima i neće biti saradnje kao što je to bilo dok je tu bio Kfor“, upozorava Stojanović.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Slobodanka says:

  Popričkavanje o ratu da li je dogovorena igranka svih aktera - manipulacija sa strahom? Osmišljeno kuvanje i zakuvavanje sa ciljem da zastraše narod te da i narod pridruži se kvislinzima na vlasti i pristane na predaju Kosova u strahu od ponovnog rata. Koliko puta su nas već namagarčili sa njihovim pričicama i naravno pritom zadržali su vlast?!

  • Velika Metla says:

   Slobodanka,upravo tako! Svu ovu predstavu je dogovorio polušlihtar na čelu Srbije,kako bi se Srbi zadovoljili da dobiju ono što je već srbsko! Kompromis mu ne izlazi,polušlihtaru,s velikih usana! A isto tako,njegovi sektaši sve češće izgovaraju reč kompromis! Ako Balkan treba da gori od šlihtara e onda i treba da izgori,ako ga jedna šaka kačaka i poludivljeg nazovi naroda može zapaliti,onda neka gori! Onda i nije za bolje!

 2. Slobodanka says:

  Trgovinski rat postao je veoma čest instrument spoljne politike SAD pa naravno da i njihovi puleni sa Kosova igraju se trgovinskog rata. Novo magarčenje srpskog naroda otprilike izgleda ovako: SAD svuda u svetu primenjuje samo silu i pretnje silom. SAD očekuje da se nastavi trenutno prekinuti briselski dijalog, a u medjuvremenu ovim novim divljanjima Albanaca jačaju pregovaračke pozicije Kosova u nastavku dijaloga, a srpsku stranu bi da oslabe i postave u poziciju poput retkog go*na koje se cedi na rešetu. Naravno cilj Amerikanaca je isto da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Sada više neće biti aktuelno da li će Albanci napraviti sporazum o ZSO za Srbe na Kosovu nego povećavaju njihovu ugroženost i nesigurnost, time šalju poruku da srpska nacionalna zajednica na Kosovu ama baš nema perspektivu. Albancima su preporučili da na ovaj način demonstriraju da neće biti ni Srba na Kosovu, a kamoli sporazuma o ZSO na Kosovu. Zatim će se pojaviti emisar ujka Sema da kaže Beograde hajde nastavite Briselski dijalog koji je obustavljen početkom novembra i napravite te kompromise i ustupke i priznajte Kosovo, a zauzvrat mi ćemo da kažemo Albancima da smanje pritisak na srpsku zajednicu na KIM i da ukinu takse. Jedino to Vučić dobija da srpski narod nije poteran i oteran sa KIM, ali i to je samo trenutno. Očekuju da Srbi u velikom ostatku Srbije nasednu na pretnje i da budu zadovoljni da nema ponovnog rata. Time bi dobili da briselski pregovori ostanu i budu čista farsa zapravo predaja i kapitulacija ne samo od strane srpskog vrha nego i od strane srpskog naroda.

 3. Deda Micko says:

  Srbi su se prodali, ne zanima me sta ce biti sa Kosovom, a ni sa Srbijom, narod koji nema morala ni hrabrosti, nema identiteta, nestace. To je opste mesto iz istorije.

 4. Posmatrac says:

  Kozoprce unistiti, to je jedino trajno a i pravicno rjesenje.

 5. Miraš says:

  Pripadnici ROSU upali su rano jutros sa više vozila u severni deo Kosovske Mitrovice i uhapsili tri osobe, izjavio je gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić. Rakić je rekao da su uhapšeni policajac Dragiša Marković, Saša Ćuričić i Miloš Rošić i da su pripadnici Rosu upali u njihove stanove, brutalno tukli puškama i nogama i da su odvedeni u nepoznatom pravcu. On je pozvao Kfor da dođe u severni deo Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomeranja snaga pripadnika Rosu. U kosovskoj policiji Tanjug nije dobio potvrdu. TV Prva javlja da su racije izvršene na još nekoliko lokacija u gradu. U Kosovskoj Mitrovici su se nešto pre šest sati oglasile sirene koje su se čule punih sat vremena.

 6. Taipova Češma says:

  Ništa,ali bukvalno NIŠTA šipci ne rade bez znanja,bez zaštite i bez podrške stvarnih okupacionih vlasti na teritoriji Kosova i Metohije. Ovakvo,rovito stanje,koje svakog trenutka može da se rasbukti u oružani sukob,trajaće još DUGO,sve dok se na globalnom nivou ne reše problemi - vlast nad energentima,formiranje cene i obračun u kojoj valuti istih,interesne sfere na planetarnim polovima,teritorije za uzgoj i plasiranje gmo hrane,kontrola priraštaja putem vakcinacija.................... Neka srBi ostanu u broju ZA POD JEDNU ŠLJIVU,vašno je da preteknu ,ZA MUSTRU,a kad dođe vreme,opet će ,ko RAMONDA vaskrsnuti i ..............

 7. Klaus fon Bre says:

  Rat nikada nije doneo dobro ni jednoj strani, ali kada je neizbežan... Srbija može uraditi daleko više kako bi odvratila sve koji razmišljaju o ratu, za početak na mesto ministra odbrane postaviti kompetentnu osobu, kada pogledam Vulina jasno je sa kim imate posla! Ojačati vojsku i Policiju, trenutno u Srbiji vladaju kriminalne grupe, droga i oružje na sve strane, u dvorištima osnovnih i srednjih škola, a policajci okreću glavu na drugu stranu...jasno je u kakvom je stanju policija. Ovu i ovakvu Srbiju sutra neće niko braniti, i verujte zemlju će prvi da napuste braća&pajtosi koji su sve zakuvali. Kontramere se uvode na prvi znak neprijateljstva, zašto je vrh Srbije čekao ovoliko, da li su Briselskim sporazumom izdati nacionalni interesi, zašto su Srbi podržali vladu Ramuša Haradinaja.

  • Zoran says:

   Za "pocetak" se stavui ruska baza na Kopaoniku i kraj. Al Dacic hoce vojnu neutralnost, a i Vucic. Pa izvolte, komunisti vam dosli glava, a ovi ce d avas dokrajce.

   • Jovo Veselinovic says:

    brao zorane tako je kumunjarama je kraj u beogradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *