ШИПТАРИ СВЕ ПРИЗНАЛИ: Американци нас спремају за преговоре са СРБИМА

ШИПТАРИ СВЕ ПРИЗНАЛИ: Американци нас спремају за преговоре са СРБИМА

1 августа 2020

КООРДИНАТОР шиптарског Косова* за дијалог са Србијом – Скендер Хисени – изјавио је да ће сутра отпутовати за Вашингтон где ће се састати с високим америчким званичницима ради „усаглашавања око процеса дијалога Београда и Приштине“.

Хисени је за Радио Слободна Европа рекао да су САД у потпуности укључене у тај процес и да ће активна улога Вашингтона бити све евидентнија.„Сутра путујем за Вашингтон где ћу у наредна два-три дана одржати састанке са званичницима Стејт департмента високог нивоа, али и Беле куће, у циљу координације и усаглашавања, како бисмо разменили наше процене о процесу и координисали даље деловање око дијалога“, казао је Хисени.

Он је додао да је америчка укљученост у процес дијалога „снажна, активна и незаменљива“.

У Бриселу је јуче одржана друга рунда разговора на нивоу стручњака, уз учешће Хисенија и директора Канцеларије Владе Србије за Косово Марка Ђурића.

Ђурић је рекао да је на два досадашња састанка на нивоу стручњака било речи о несталима, расељенима и економској сарадњи.

Хисени је за РСЕ казао да се у Бриселу воде „тешки разговори о елементима коначног споразума“ који треба да резултирају „реципрочним признањем“.

„Ова поглавља и ови елементи ће једноставно бити параграфи или чланови једног свеобухватног споразума, а скроз на крају, и што се Косова* тиче – то ће бити неизбежно, биће одредба о реципрочном признању Косова и Србије, као независне и суверене државе“, навео је Хисени.

Он је додао да ће свеобухватни споразум „на крају бити стављен на сто за потписе“, и да ће потом бити пред посланицима Косова ради ратификације.

Додао је да Косово више неће прихватити да ради на постизању посебних споразума о одређеном питању, без споразума о реципрочном признању.

„Споразум о реципрочном признању створиће основне предуслове за успешне договоре о одговарајућим питањима“, рекао је Хисени.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Archelay says:

    Pazi bogati.Ide preko okeana i pregovarace sa Amerikancima.E sad,SAD ima multiplicirana ideologija sto ce reci takvih ovakvih i jos,bog zna kakvih i proslo je to kad je bilo,sta je bilo.I,na kraju krajeva,i kad bi se dogodilo ono sto on zeli opet je nemoguce jer Srbija prvo,je clanica OON.Drugo,to po srpskom ustavu je nedopustivo.Kao tece,u Savetu bezbednosti su Rusi i Kinezi.Prema tome ostaje da se nadaju da se neko od srpskih politicara oklizne na bananu pa mu dodze kao kad vrba rodo grozdze.A kakvo fijasko sada dozivljava to Pleme Evropom i svetu,govoricemo drugom prilikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u