ШИПТАРИ СВЕ ПРИЗНАЛИ: Американци нас спремају за преговоре са СРБИМА

ŠIPTARI SVE PRIZNALI: Amerikanci nas spremaju za pregovore sa SRBIMA

1 avgusta 2020

KOORDINATOR šiptarskog Kosova* za dijalog sa Srbijom – Skender Hiseni – izjavio je da će sutra otputovati za Vašington gde će se sastati s visokim američkim zvaničnicima radi „usaglašavanja oko procesa dijaloga Beograda i Prištine“.

Hiseni je za Radio Slobodna Evropa rekao da su SAD u potpunosti uključene u taj proces i da će aktivna uloga Vašingtona biti sve evidentnija.„Sutra putujem za Vašington gde ću u naredna dva-tri dana održati sastanke sa zvaničnicima Stejt departmenta visokog nivoa, ali i Bele kuće, u cilju koordinacije i usaglašavanja, kako bismo razmenili naše procene o procesu i koordinisali dalje delovanje oko dijaloga“, kazao je Hiseni.

On je dodao da je američka uključenost u proces dijaloga „snažna, aktivna i nezamenljiva“.

U Briselu je juče održana druga runda razgovora na nivou stručnjaka, uz učešće Hisenija i direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića.

Đurić je rekao da je na dva dosadašnja sastanka na nivou stručnjaka bilo reči o nestalima, raseljenima i ekonomskoj saradnji.

Hiseni je za RSE kazao da se u Briselu vode „teški razgovori o elementima konačnog sporazuma“ koji treba da rezultiraju „recipročnim priznanjem“.

„Ova poglavlja i ovi elementi će jednostavno biti paragrafi ili članovi jednog sveobuhvatnog sporazuma, a skroz na kraju, i što se Kosova* tiče – to će biti neizbežno, biće odredba o recipročnom priznanju Kosova i Srbije, kao nezavisne i suverene države“, naveo je Hiseni.

On je dodao da će sveobuhvatni sporazum „na kraju biti stavljen na sto za potpise“, i da će potom biti pred poslanicima Kosova radi ratifikacije.

Dodao je da Kosovo više neće prihvatiti da radi na postizanju posebnih sporazuma o određenom pitanju, bez sporazuma o recipročnom priznanju.

„Sporazum o recipročnom priznanju stvoriće osnovne preduslove za uspešne dogovore o odgovarajućim pitanjima“, rekao je Hiseni.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Archelay says:

    Pazi bogati.Ide preko okeana i pregovarace sa Amerikancima.E sad,SAD ima multiplicirana ideologija sto ce reci takvih ovakvih i jos,bog zna kakvih i proslo je to kad je bilo,sta je bilo.I,na kraju krajeva,i kad bi se dogodilo ono sto on zeli opet je nemoguce jer Srbija prvo,je clanica OON.Drugo,to po srpskom ustavu je nedopustivo.Kao tece,u Savetu bezbednosti su Rusi i Kinezi.Prema tome ostaje da se nadaju da se neko od srpskih politicara oklizne na bananu pa mu dodze kao kad vrba rodo grozdze.A kakvo fijasko sada dozivljava to Pleme Evropom i svetu,govoricemo drugom prilikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *