Šiptari traže blago i ratnu odštetu

Šiptari traže blago i ratnu odštetu

2 decembra 2014

pristinaKosovoNova kosovska vlada će tražiti ratnu odštetu i deo blaga bivše zajedničke države, konzularnih i vojnih objekata, piše Koha ditore.

Nova vlada Kosova neće uslovljavati dijalog priznavanjem suvereniteta, prenosi danas štampa u Prištini, ali će tražiti dosta toga, između ostalog i ratnu odštetu po raznim osnovama, ali i deo blaga bivše zajedničke države.

Vlada će, prenosi današnji list Koha ditore, umesto zalaganja za priznavanje nezavisnosti, ostati snažno angažovana na potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i na nastavku dijaloga.

Nigde u programu, naime, nije pomenuta reč reciprocitet kad je reč o priznavanju nezavisnosti, već se navodi da je cilj da Srbija uvaži suverenitet Kosova.

U nacrtu programa kosovske vlade, u koji je Koha ditore imao uvid, navodi se opredeljenje da se sprovedu svi sporazumi s Beogradom, kao i da se otvaraju nove teme.

Takođe, tokom mandata vlada će se angažovati da proces normalizacije međudržavnih odnosa ima jasne parametre, s procenjenim rokovima koji će biti određeni kako bi se izbegli beskrajni pregovori u trouglu Priština-Brisel-Beograd.

U kontekstu dijaloga sa Srbijom u programu nove vlade u vrhu prioriteta je pitanje uspostavljanje međunarodne granice između dve države, dok je druga prekid uplitanja Srbije na Kosovu u sferama koje nisu tretirane u Briselu.

Među temama su i međudržavna saradnja interesnih sfera, uključujući vazdušni transport, ratna odšteta po raznim osnovama, pitanje nestalih lica uključujući povratak raseljenih.

Pominje se i obaveza vraćanja eksponata i dokumentacije kulturne baštine koje je Srbija uzela sa Kosova, zatim vraćanje filmova Kosovofilma, ali i penzijsko-invalidskog fonda kosovskih stanovnika.

Program se bavi i pitanjem sukcesije, te se traži deo „blaga“ bivše Jugoslavije i međunarodnog duga Kosova, ali i određen broj diplomatsko-konzularnih objekata – predstavništava bivše Jugoslavije, vojnih objekata bivše države, deo arhiva nekadašnje zemlje…

KOMENTARI2 komentara

  1. Dragorad says:

    Ovako, prijatelji: sada od mene možete da dobijete qr.c! A za ostale ćemo da se dogovorimo!

  2. Za Srbiju says:

    Tako je to kada država ne čuva svoje granice. Ulazili su bez papira, kako su hteli. A onda, otimanje dela države. Prvo da plate vrednost teritorije i prirodnog bogatstva koje su prisvojili ili najam na određeno vreme. Da se izračunaju sve donacije i pomoć, koju je KiM primila za vreme Brozove Jugoslavije. Znam da je dnevna pomoć sedamdesetih bila milion dolara. Da se naplati sa kamatama, sva neplaćena struja, voda i ostale komunalije. Da se izračuna kolike su bile investicije na KiM, od izgradnje infrastrukture, energetskih sistema, institucionalnih objekata, fabrika i ostalog. Da nadoknade Srbiji sve ono što su pokrali iz Trepče za vreme Broza. A onda, da vidimo, šta su to oni, kao šiptarski narod uneli u Kraljevinu Jugoslaviju, a posle Brozovu? Na kojoj su strani bili u svetska oba rata? Da isplate ratne štete. Da isplate štetu i nadoknadu za sve poginule i nestale Srbe, za nanetu patnju i bol, uključujući civile, policajce, vojnike u oba svetska, kao i u poslednjem ratu. Da se izračuna materjalna i ljudska šteta šteta od bombadovanja 1999. zbog Kosova. Da vidimo ko kome duguje. Srbija mora da potražuje od njih, odnosno od njihovih mentora i finansijera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *