ШИПТАРИ траже од Србије 2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА!

ŠIPTARI traže od Srbije 2 MILIJARDE EVRA!

20 februara 2017

1108438923-t3g5g5-kosovo-3t5t

Srbija je od kraja rata „kidnapovala“ Fond PIO Kosova a to pitanje nije deo razgovora između Srbije i Kosova, piše Radio Slobodna Evropa, prenosi Tetovo njuz.

50.000 penzionera hoće naknadu

Predstavnik penzionera traži od međunarodne zajednice i lokalnih vlasti da izvrši pritisak na Srbiju da reši pitanje kompenzacije penzija. Trenutno se procenjuje da ima oko 50.000 penzionera, koji očekuju ostvarivanje prava na naknadu. Ukupan iznos koji se potražuje od Srbije od strane Kosovskog penzionog fonda iznosi dve milijarde evra.

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova, kaže da se radi u tom pravcu. Kako navodi, tražili su od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da „vrati“ sve penzije.

Međutim, mnogi penzioneri su pesimistični po tom pitanju i smatraju da, uprkos pritiscima sa kosovske strane, Srbija neće „vratiti“ dug penzionera.

S druge strane, Kajtazi potvrđuje obećanje kosovskih vlasti će se i ovo pitanje naći na dnevnom redu razgovora koji se odvijaju u Briselu između Beograda i Prištine.

A šta je Vučić sve potpisivao?

Ekonomski eksperti ističu da je ovo pitanje trebalo rešiti odavno. Naim Gaši kaže da je Srbija potpisnica međunarodnih sporazuma i koji priznaju pravo na penziju. Dakle, prema njegovim rečima, neprihvatljivo je po bilo kakvim međunarodnim standardima i kriterijumima da kosovski penzioneri ne primaju penzije iz Srbije.

– To znači da bi Srbija, pored povraćaja u Fond PIO sa kamatom (za držanje od 17 godina) trebalo da isplati sve penzije, penzionerima koji su radili – zaključuje Gaši.

(Vesti-online)

 

KOMENTARI3 komentara

  1. Vujadin says:

    Treba udovoljiti šiptarskom zahtjevu i poslati im tražene milijarde u napalm-bombama. Kako zarađeno tako isplaćeno.

  2. Svašta ponešto says:

    A gde su to oni uplaćivali ? Na teritoriji kosova ili teritoriji Srbije , ako su tamo radili i tamo uplaćivali nema šta da traže od centralne Srbije , a kada oni nama plate Kosovo što su nam oteli i amerikanci odštetu od bombardovanja onda ćemo mi njima da damo pomoć od dve milijarde

  3. opet ja says:

    Evo samo ovaj iznos je dovoljan razlog da jednom za svagda rešimo i pitanje Kosova...na naše zadovoljstvo... ;-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *