ШИПТАРИ туже Србију за геноцид

ŠIPTARI tuže Srbiju za genocid

18 decembra 2019

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova predalo je kosovskom Specijalnom tužilaštvu dokumenta o navodnim „ratnim zločinima i genocidu koji je Srbija sprovela nad Albancima na Kosovu“, saopštio je putem Fejsbuk objave savetnik kosovskog šefa diplomatije, Jetljir Ziberaj.

On je dodao da će zahvaljujući tim dokumentima, srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, završiti u Specijalnom sudu.Kako navodi Ziberaj, ovo kosovsko ministarstvo prikupilo je „činjenice koje dokazuju da je Srbija imala genocidnu, orkestriranu državnu politiku prema Kosovu koju su sproveli JNA, MUP i paravojne formacije pod kontrolom Beograda“.

U obaveštenju o predaji ovih dokumenta Ziberaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je izradio izveštaj o navodnom nehumanom tretmanu zarobljenika i ilegalnoj trgovini organima, a na osnovu kog će kasnije biti oformljen Specijalni sud za Kosovo, nazvao „korumpiranom figurom“.

„Mi ne možemo da dozvolimo ponovno pisanje prošlosti od strane korumpiranih figura kao Dik Marti koje koriste materijale obezbeđene od MUP-a, Vojske i srpske obaveštajne službe protiv Kosova, iste institucije koje su ubijale albance sada da vrše pravdu“.

Rad Martija opisan na tim osnovama upoređuje i sa dokumentima koje su nacisti prikupljali protiv Jevreja koji su se borili za slobodu u varšavskom getu.

Ziberaj je uveren da će upravo ta dokumenta, dovesti, konkretno srpskog ministra spoljnih poslova, Ivicu Dačića do Specijalnog suda.

Specijalni sud ima mandat da procesuira ratne zločine čije je izvršenje počelo na teritoriji Kosova, a koji su se dogodili u periodu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Jedna od više stotina osoba pozvanih da da iskaz ovom sudu je i otac Jetljira Ziberaja.

Na večerašnju vest reagovala je i Kancelarija za KiM.

„Bedžet Pacoli je ministar laži i dezinformacija, jer njegovo ‘ministarstvo’, koje ne bi smelo ni da postoji po još uvek važećoj Rezoluciji 1244, laže o svemu, kako o broju država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako i o talasu povlačenja priznanja“, navode u saopštenju.

Inicijativu kosovskog MSP vide kao reakciju na „poraz na međunarodnom planu“ i nazivaju je „najprimitivnijom šovinističkom kampanjom koja potpuno zanemaruje istorijske činjenice i na krajnje ciničan i nečovečan način negira zločine terorističke UČK“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *