ШИПТАРИ ТВРДЕ: „Косово“ ће бити део НАТО-а

ŠIPTARI TVRDE: „Kosovo“ će biti deo NATO-a

7 maja 2023

Ministar privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj komentarisao je međunarodnu vojnu vežbu „Defender Europe ’23“, u kojoj će učestvovati i pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, i poručio da je želja i cilj tzv. Kosova da se priključi NATO savezu.

Vežba „Defender Europe ’23“ održaće se od 21. maja do 2. juna ove godine, između ostalog, i na prostoru KiM.Mehaj je saopštio da se pripreme za vežbu nastavljaju „pojačanim intenzitetom“ i ocenio da će ona biti „sledeći test“ za KBS u kojem će se „pripremati borbeni kapaciteti“ Prištine.

„Vojska Kosova će biti deo NATO-a i na osnovu njegovih standarda svakodnevno jača. Kosovo u NATO je takođe jedno od zaveštanja naših boraca„, napisao je on na Fejsbuku.

Izaslanik SAD u Prištini Džefri Hovenijer je tokom sastanka sa generalom Stivenom Ozbornom iz Nacionalne garde Ajove, koja obučava tzv. Kosovske bezbednosne snage, poručio da SAD podržavaju njihovu transformaciju u snage teritorijalne odbrane.

„Cenimo istrajno partnerstvo Ajove sa KBS-om, pošto podržavamo desetogodišnji plan KBS-a da postanu multietničke, profesionalne snage za teritorijalnu odbranu, interoperabilne sa NATO-om“, naveo je Hovenijer na Tviteru.

KOMENTARI2 komentara

  1. Žarko says:

    Prvo: Kosovo i Metohija nije država, a NATO neće postojati uskoro, tako da ne možete u NATO nikako. Drugo: Pitajte te iz Natoa kao su prošli ukri sa njihovom obukom, da li ima nekog živog da vam opiđe njihova iskustva sa pravom vojskom. Treće: Pitajte se ko će da vas finansira kada zapadnjaci zamru ekonomski!

  2. Gagi says:

    Neminovno je da ce NATO ovu utakmicu prosirenja izgubiti. Sta ce posle utakmice uopste ostati, videcemo. U svakom slucaju, taj vojni savez ce morati da se reformise. Koliko ce posle te reformacije ostati njihovih baza po svetu, i to cemo videti. Da li ce im ova baza na KiM biti jos potrebna kada budu izgubili ovaj sadasnji rat na istoku, mislim da nece. Tek tada cemo moci da vidimo i odlucimo sta da radimo sa siptarima. Moramo da sacekamo da se zavrsi ovaj sukob zapada i istoka u Ukrajini, posle toga ce mnogo toga biti jasnije. Nece moci posle svega ovoga Ameri da izdrzavaju toliku svetsku vojnu koaliciju, bice primorani da se preispitaju i zatvore u svoje bezbednosne okvire.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *