ШИПТАРИ У НЕВЕРИЦИ: Ево које је Тачијево право порекло!

ŠIPTARI U NEVERICI: Evo koje je Tačijevo pravo poreklo!

11 aprila 2019

Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović, koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda, premijera samoproglašene republike Kosovo, Hašima Tačija.

Naime, dokument koji dokazuje Tačijevu povezanost sa Jusufom Tačijem čuva se u biblioteci manastira Hilandar, a datira iz 1898. godine, iz manastira Sokolica.Primivši islam, pored žene, popadije sa kojom je živeo, Jusuf Tači se ženi Arnautkinjom iz nekog zaseoka sa Ćićevice.

Ona umire na porođaju sa prvim detetom.

Tek s drugom Arnautkinjom, koja je bila iz Glogovca, dobija dedu Hašima Tačija i još četvoro dece.

Iako kao musliman nije dobio versku upravu nad stanovništvom, većinu svojih parohijana uspeo je da preobrati u islam, verovatno se nadajući da će postati hodža i ponovo dobiti versku upravu u Srbici.

Do kraja života, 1929. godine, to nije uspeo.

Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan.

(Istorija Srba)

KOMENTARI10 komentara

 1. Zoran says:

  Tvrda vera ovi Srbi.:)

  • Becki konjusar says:

   Tako su i hrvati nastali. Srbi se katoločili pa uzeli veru po teritorijalnoj pripadnosti. Kao i makedonci sto nastase a evo sad i crnogorci. Za poturice je vec dovoljno rečeno. Jos malo pa ćemo imati nacionalnost vojvodjanin, šumadinac,krajisnik itd.

 2. arci tridesetih godine srednje =g says:

  A koliko je takvih SRBA na teritoriji bivse YU? Takvih ima i u okolnim drzavama kao Albanija.Najveci neprijatelji Srba su bas ti SRBI koji nas mrze iz dna duse.

 3. Zoran says:

  Ja i on smo otprilike isto godiste, a pamtim i pradedu. I sad zamisljam da mi je pradeda bio pop, pa otisao u muslimane...NECVEROVATNO. Tada Turci bezali iz Srbije... Ince pradeda ratovao protiv Bugara, tamo na granici.

 4. samostalan says:

  Olos i poturica, pleme mu izumrlo.

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  uskoro će svi prekrsti da se pokaju što su to što jesu, svi će da nestanu sa Balkana, tu je epilog ovih procesa oko religioznih borbi na ovim prostorima, eno pola KROmanjonaca je emigriralo, oni će da postanu germani što su uvek i hteli, i to nemačka jeftina radna snaga. Jednako se dešava sa šiptarima.

 6. Nebitan says:

  Znao sam da ima Srpske krvi. Mašala

 7. samostalan says:

  Ako bi Taci bio predsednik Srbije bio bi bolji od Vucica. Morao bi da se nekako dokaze, a Vucic to odavno ne mora.

 8. Savetodavac says:

  Ništa čudno za ove prostore. Kod nas je i dalje aktuelna ona izreka iz doba Otomanske imperije: "Ako je Turčin krvav do lakata, poturica mora biti do ramena."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *