ШИПТАРИ У ПАНИЦИ, НАТО И САД ЗБУЊЕНИ – ДИГЛИ УЗБУНУ: Русија је Србији продала…

ШИПТАРИ У ПАНИЦИ, НАТО И САД ЗБУЊЕНИ – ДИГЛИ УЗБУНУ: Русија је Србији продала…

5 марта 2019

Приштински медији објављују информације у којима се тврди да Русија, предвођена председником Владимиром Путином, троши милијарде рубаља у балканским државама, покушавајући да заустави њихово чланство у Европској унији и НАТО.

Наводи се да и амерички стручњаци упозоравају да Русија жели да изазове насилни сукоб између Београда и Приштине, не би ли дискредитовала нови државни пројекат у Европи и збунила САД и НАТО у регионалним споровима.

Русија се снажно вратила у балканске земље и у ту сврху Kремљ троши милијарде рубаља у Црној Гори, Македонији, Албанији, Србији, тзв. Kосову и Грчкој.Тврде такође да је Русија 2016. покушала да организује државни удар у Црној Гори, планирајући тада убиство премијера Мила Ђукановића и тако спречи улазак те земље у НАТО. Прошле године је, тврди се такође, покушала да блокира решавање питања имена између Грчке и Македоније, знајући да ће решење резултирати чланством тих земаља у Северноатлантском савезу.

Додају да Албанци уопште, без обзира на земљу пребивалишта, представљају „зид непријатељског руског утицаја“.

– То се свакако односи на већ дефинисану традицију, као и на веома јасну оријентацију Албанаца према евроатлантским интеграцијама – истиче тзв. заменик косовског министра одбране Бурим Рамадани.

– Дакле, поред Албаније, Албанци су били одлучујући у чланству Црне Горе и Северне Македоније у НАТО-у. Тако су се Албанци до сада придружили трима балканским државама у НАТО-у. Четврта држава треба да буде (тзв.) Kосово – каже Рамадани.

Према његовим речима, из ове неспорне чињенице јасно је да су (тзв.) Kосово и Албанија имунији, како каже, на руски непријатељски утицај, „али то само по себи не омета мешавину Русије у нашим друштвима“.

Степен утицаја Русије на земље Балкана разликује се, каже он, у зависности од историјске, религиозне и геополитичке реалности на терену.

Рамадани тврди да Русија има геостратешки интерес за западни Балкан, као и за медитеранске земље, будући да Балкан посебно нуди добру прилику за Русију, да предузме комбинацију политичких и економских мера за угрожавање геостратешких интереса ЕУ.

По њиховим наводима постоје два разлога за руско интересовање за јачање свог утицаја на Балкан. Први је тај јер регија Западног Балкана има стратешки значај као транзитна рута за руски гас а, друго су, наводи, словенски корени и православље уз традиционалне културне и традиционалне вредности које Москва жели да сачува.

Он тврди да Русија има све намере да искористи нејединство балканских земаља да постану чланице ЕУ.

Говорећи о руском присуству у Србији, приштински медији тврде, да је руска хуманитарна база у Нишу „заиста шпијунски центар за земље у региону“.

– Русија је продала софистицирано оружје Србији, укључујући МИГ борбене авионе и тешка оклопна возила. Она жели да изазове насилни сукоб између Србије и (тзв.) Kосова како би дискредитовала (тзв.) косовски пројекат и збунила САД и НАТО у регионалним споровима – истичу саговорници.

Они тврде да је Русија за то мотивисана непријатељством према Сједињеним Америчким Државама и жељом да се ограничи продор евроатлантских институција и вредности на западном Балкану.

Додају је да Европска унија, са својим демократским, прогресивним вредностима, представља егзистенцијалну претњу ауторитаризму и кампањама руског малигног утицаја у циљу наношења штете демократијама.

– Србија је овлашћена од Русије у региону. Обе земље покушавају да подрију напоре (тзв.) Kосова да стекну веће глобално признање. Заједнички напори Русије и Србије на самиту ИНТЕРПОЛ-а у Дубаију показују како Русија и Србија координирају своје поступке на штету (тзв.) Kосова – закључују приштински медији.

(Тањуг)

KOMENTARI16 коментара

 1. doktrina soka says:

  Sta je Rusja prodala Srbiji? Pisu Prištinski mediji.

  • padre says:

   Ništa,ali lepo stoji u naslovu!

 2. Velika Metla says:

  Највећу трговину имамо пред изборе! А и поред те трговине нама све горе и горе! Узима нам земљу свако!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Samo kako bi diskreditovala Kosovski projekat, ništa više od deskreditacije? :-)))

 4. Milan says:

  Jasno je da su Šiptari američke sluge i u tom svojstvu evo učestvuju u mrežnom ratu najpre protiv nas, protiv Srbije. Tako nas Šiptari i Amerikenjci napadaju na još jedan način u miru. U toj smišljenoj igri pričaju laži o ruskom prisustvu u Srbiji i na Balkanu.

  • Velika Metla says:

   Милан,сама чињеница да кевћу на Русију доказује да Русија не ради,нажалост,на Балкану ама баш ништа! За сада! Јер да Русија ради било шта не би они кевћали! Што се ШЛИХтара тиче,тешко да се може наћи на целом дуњалуку примитивније и сервилније групације! Ко год је дошао на Балкан,од Отомана,па до ових нациста америчких,та бедна групација му се приклонила с спуштеним гаћама!

 5. Nika says:

  Verovatno su Šiptari u panici, a NATO i SAD zbunjeni i izjabvom bajne nam guvernerke da je dinar druga najjača valuta na svetu, samo od uzbuđenje nije videla da je u pitanju Bahreinski dinar, dok je sve manje stanovnika u Srbiji koji za dinare mogu obezbediti pristojan obrok za porodicu, a sve više onih koji beže iz ove pustahije glavom bez obzira tamo gde mogu obezbediti platu bar deset puta veću od ove u Srbiji koja iznosi 200 evra. Može se ona sa platom od 650.000 dinara šepuriti kao paun i pričati bajke gladnima.

 6. samostalan says:

  Rusi su digli ruke od Balkana koji je pripao Americi. Tako je odluceno, iza zavese.

 7. rajko says:

  Rusija u crnoj gori nije imala razloga da potroši ni jednu rublju, jer je situacija bila takva da stanovništvo nije želelo da CG udje u NATO. Svaki čovek u svetu, pa i svaki Rus, koji je razmišljao zdravorazumski očekivao je da će biti raspisan referendum o ovom članstvu, a na referendumu, svi smo znali, učlanjenje bi bilo nedvosmisleno odbijeno. Nikom ni na kraj pameti nije bilo da će milo i njegovi sve obaviti drsko, kriminalno, preko noći i po kratkom postupku, a sve protivno volji većine stanovništva. Zato je Rusija bila zatečena nespremna i preventivno nije reagovala uopšte nikako, a kad se učlanjenje desilo, njena reakcija je bila mlaka i smušena. Sva sreća pa ovakav gaf može da upali samo jednom, tako da ne postoji mogućnost da se on primeni i na Srbiju. Što se tiče ostatka teksta, mislim da je preuveličan značaj ruskog uticaja i oružja. Ali za nas je mnogo važnija činjenica da se nešto krupno kuva u albaniji, pa kad se tamo razidju dim i magla, tek tad ćemo videti šta je šta.

  • Miraš says:

   Rajko, isti ili sličan scenario uvlačenja u NATO kao što je izveden u Crnoj Gori čeka i Srbiju. U tome nema razlike! Nismo mi od Crnogoraca u boljem položaju. Čak vladar Srbije i njegovi bliži saradnici spremni su i da izvedu referendum o NATO članstvu Srbije i da objave da je on uspeo, naravno na bazi lažnih tezultata. Kao što su tamo prevarili narod nešto slično će i ovde izvesti. Nijedna nečlanica NATO-a nema toliko potpisanih sporazuma sa tom zapadnom vojnom alijansom koliko ih ima Vučićeva Srbijica!!!

 8. Dusan says:

  Vec vrabci znaju ako se nije nesto tajno dogovotilo.Srbiji treba nesto konkretno.Na primer S-300 ili S-400 i eskadrila S-35 ili Mig-35.I jos helica mi-28ub.Bar eskadrilu od desetak kom.

 9. ostrogorski says:

  Харадинај прети Србији (а и шире) моћним перним буздованом - Доналдом Транпом. Остала Шиптарија има на располагању неограничен број буздована - Американаца. Један буздован по глави Шипца, засад вербални, а за даље видећемо. Ако АВ-АВ није потпуно пацификовао Србе на, евентуални, Шип стампедо можда се нађе неки наш оружани одред да им стане на биљегу. Питај Бога...

 10. Budi Bog s nama says:

  Oni koji su prijatelji Rusiji, ostaće prijatelji i možda postati saveznici, ostali su plaćenici zapada sve dok zapad plaća a posle toga ko zna?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u