ШИПТАРИ У ПАНИЦИ, НАТО И САД ЗБУЊЕНИ – ДИГЛИ УЗБУНУ: Русија је Србији продала…

ŠIPTARI U PANICI, NATO I SAD ZBUNJENI – DIGLI UZBUNU: Rusija je Srbiji prodala…

5 marta 2019

Prištinski mediji objavljuju informacije u kojima se tvrdi da Rusija, predvođena predsednikom Vladimirom Putinom, troši milijarde rubalja u balkanskim državama, pokušavajući da zaustavi njihovo članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Navodi se da i američki stručnjaci upozoravaju da Rusija želi da izazove nasilni sukob između Beograda i Prištine, ne bi li diskreditovala novi državni projekat u Evropi i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima.

Rusija se snažno vratila u balkanske zemlje i u tu svrhu Kremlj troši milijarde rubalja u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Srbiji, tzv. Kosovu i Grčkoj.Tvrde takođe da je Rusija 2016. pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori, planirajući tada ubistvo premijera Mila Đukanovića i tako spreči ulazak te zemlje u NATO. Prošle godine je, tvrdi se takođe, pokušala da blokira rešavanje pitanja imena između Grčke i Makedonije, znajući da će rešenje rezultirati članstvom tih zemalja u Severnoatlantskom savezu.

Dodaju da Albanci uopšte, bez obzira na zemlju prebivališta, predstavljaju „zid neprijateljskog ruskog uticaja“.

– To se svakako odnosi na već definisanu tradiciju, kao i na veoma jasnu orijentaciju Albanaca prema evroatlantskim integracijama – ističe tzv. zamenik kosovskog ministra odbrane Burim Ramadani.

– Dakle, pored Albanije, Albanci su bili odlučujući u članstvu Crne Gore i Severne Makedonije u NATO-u. Tako su se Albanci do sada pridružili trima balkanskim državama u NATO-u. Četvrta država treba da bude (tzv.) Kosovo – kaže Ramadani.

Prema njegovim rečima, iz ove nesporne činjenice jasno je da su (tzv.) Kosovo i Albanija imuniji, kako kaže, na ruski neprijateljski uticaj, „ali to samo po sebi ne ometa mešavinu Rusije u našim društvima“.

Stepen uticaja Rusije na zemlje Balkana razlikuje se, kaže on, u zavisnosti od istorijske, religiozne i geopolitičke realnosti na terenu.

Ramadani tvrdi da Rusija ima geostrateški interes za zapadni Balkan, kao i za mediteranske zemlje, budući da Balkan posebno nudi dobru priliku za Rusiju, da preduzme kombinaciju političkih i ekonomskih mera za ugrožavanje geostrateških interesa EU.

Po njihovim navodima postoje dva razloga za rusko interesovanje za jačanje svog uticaja na Balkan. Prvi je taj jer regija Zapadnog Balkana ima strateški značaj kao tranzitna ruta za ruski gas a, drugo su, navodi, slovenski koreni i pravoslavlje uz tradicionalne kulturne i tradicionalne vrednosti koje Moskva želi da sačuva.

On tvrdi da Rusija ima sve namere da iskoristi nejedinstvo balkanskih zemalja da postanu članice EU.

Govoreći o ruskom prisustvu u Srbiji, prištinski mediji tvrde, da je ruska humanitarna baza u Nišu „zaista špijunski centar za zemlje u regionu“.

– Rusija je prodala sofisticirano oružje Srbiji, uključujući MIG borbene avione i teška oklopna vozila. Ona želi da izazove nasilni sukob između Srbije i (tzv.) Kosova kako bi diskreditovala (tzv.) kosovski projekat i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima – ističu sagovornici.

Oni tvrde da je Rusija za to motivisana neprijateljstvom prema Sjedinjenim Američkim Državama i željom da se ograniči prodor evroatlantskih institucija i vrednosti na zapadnom Balkanu.

Dodaju je da Evropska unija, sa svojim demokratskim, progresivnim vrednostima, predstavlja egzistencijalnu pretnju autoritarizmu i kampanjama ruskog malignog uticaja u cilju nanošenja štete demokratijama.

– Srbija je ovlašćena od Rusije u regionu. Obe zemlje pokušavaju da podriju napore (tzv.) Kosova da steknu veće globalno priznanje. Zajednički napori Rusije i Srbije na samitu INTERPOL-a u Dubaiju pokazuju kako Rusija i Srbija koordiniraju svoje postupke na štetu (tzv.) Kosova – zaključuju prištinski mediji.

(Tanjug)

KOMENTARI16 komentara

 1. doktrina soka says:

  Sta je Rusja prodala Srbiji? Pisu Prištinski mediji.

  • padre says:

   Ništa,ali lepo stoji u naslovu!

 2. Velika Metla says:

  Najveću trgovinu imamo pred izbore! A i pored te trgovine nama sve gore i gore! Uzima nam zemlju svako!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Samo kako bi diskreditovala Kosovski projekat, ništa više od deskreditacije? :-)))

  • Za Srbiju says:

   Diktirali mu amerikanci.

 4. Milan says:

  Jasno je da su Šiptari američke sluge i u tom svojstvu evo učestvuju u mrežnom ratu najpre protiv nas, protiv Srbije. Tako nas Šiptari i Amerikenjci napadaju na još jedan način u miru. U toj smišljenoj igri pričaju laži o ruskom prisustvu u Srbiji i na Balkanu.

  • Velika Metla says:

   Milan,sama činjenica da kevću na Rusiju dokazuje da Rusija ne radi,nažalost,na Balkanu ama baš ništa! Za sada! Jer da Rusija radi bilo šta ne bi oni kevćali! Što se ŠLIHtara tiče,teško da se može naći na celom dunjaluku primitivnije i servilnije grupacije! Ko god je došao na Balkan,od Otomana,pa do ovih nacista američkih,ta bedna grupacija mu se priklonila s spuštenim gaćama!

 5. Nika says:

  Verovatno su Šiptari u panici, a NATO i SAD zbunjeni i izjabvom bajne nam guvernerke da je dinar druga najjača valuta na svetu, samo od uzbuđenje nije videla da je u pitanju Bahreinski dinar, dok je sve manje stanovnika u Srbiji koji za dinare mogu obezbediti pristojan obrok za porodicu, a sve više onih koji beže iz ove pustahije glavom bez obzira tamo gde mogu obezbediti platu bar deset puta veću od ove u Srbiji koja iznosi 200 evra. Može se ona sa platom od 650.000 dinara šepuriti kao paun i pričati bajke gladnima.

 6. samostalan says:

  Rusi su digli ruke od Balkana koji je pripao Americi. Tako je odluceno, iza zavese.

  • dragan10 says:

   a ti si tamo kao PROVIRIO?

 7. rajko says:

  Rusija u crnoj gori nije imala razloga da potroši ni jednu rublju, jer je situacija bila takva da stanovništvo nije želelo da CG udje u NATO. Svaki čovek u svetu, pa i svaki Rus, koji je razmišljao zdravorazumski očekivao je da će biti raspisan referendum o ovom članstvu, a na referendumu, svi smo znali, učlanjenje bi bilo nedvosmisleno odbijeno. Nikom ni na kraj pameti nije bilo da će milo i njegovi sve obaviti drsko, kriminalno, preko noći i po kratkom postupku, a sve protivno volji većine stanovništva. Zato je Rusija bila zatečena nespremna i preventivno nije reagovala uopšte nikako, a kad se učlanjenje desilo, njena reakcija je bila mlaka i smušena. Sva sreća pa ovakav gaf može da upali samo jednom, tako da ne postoji mogućnost da se on primeni i na Srbiju. Što se tiče ostatka teksta, mislim da je preuveličan značaj ruskog uticaja i oružja. Ali za nas je mnogo važnija činjenica da se nešto krupno kuva u albaniji, pa kad se tamo razidju dim i magla, tek tad ćemo videti šta je šta.

  • Miraš says:

   Rajko, isti ili sličan scenario uvlačenja u NATO kao što je izveden u Crnoj Gori čeka i Srbiju. U tome nema razlike! Nismo mi od Crnogoraca u boljem položaju. Čak vladar Srbije i njegovi bliži saradnici spremni su i da izvedu referendum o NATO članstvu Srbije i da objave da je on uspeo, naravno na bazi lažnih tezultata. Kao što su tamo prevarili narod nešto slično će i ovde izvesti. Nijedna nečlanica NATO-a nema toliko potpisanih sporazuma sa tom zapadnom vojnom alijansom koliko ih ima Vučićeva Srbijica!!!

 8. Dusan says:

  Vec vrabci znaju ako se nije nesto tajno dogovotilo.Srbiji treba nesto konkretno.Na primer S-300 ili S-400 i eskadrila S-35 ili Mig-35.I jos helica mi-28ub.Bar eskadrilu od desetak kom.

 9. ostrogorski says:

  Haradinaj preti Srbiji (a i šire) moćnim pernim buzdovanom - Donaldom Tranpom. Ostala Šiptarija ima na raspolaganju neograničen broj buzdovana - Amerikanaca. Jedan buzdovan po glavi Šipca, zasad verbalni, a za dalje videćemo. Ako AV-AV nije potpuno pacifikovao Srbe na, eventualni, Šip stampedo možda se nađe neki naš oružani odred da im stane na biljegu. Pitaj Boga...

 10. Budi Bog s nama says:

  Oni koji su prijatelji Rusiji, ostaće prijatelji i možda postati saveznici, ostali su plaćenici zapada sve dok zapad plaća a posle toga ko zna?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *