ШИПТАРИ У СТРАХУ ОД АМЕРИКАНАЦА! Ево због чега

ŠIPTARI U STRAHU OD AMERIKANACA! Evo zbog čega

29 avgusta 2018

Mogućnost suštinskog prekrajanja granica na Balkanu niko uticajan ne bi podržao, ali ako dođe do korekcije administrativne linije između Srbije i Kosova, ona se neće direktno odraziti na balkanske susede. Da li je Nemačka na putu da omekša stav o nepromenjivosti granica pod uticajem EU i Amerike.

Da li će i Nemačka kao vodeća država Evropske unije smekšati čvrst stav da je razgraničenje između Srba i Albanaca u okviru krajnjeg rešenja kosovskog pitanja — neprihvatljivo.Upravo je to bila jedna od tema o kojoj su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Amerike Donald Tramp razgovarali telefonom.

Stav Nemačke do juče je bio jasan, kada je reč o bilo kakvim izmenama granice što se tiče Kosova — nema ni govora. S druge strane, Amerika, ali i EU sve glasnije iznose mišljenje da je za njih „prihvatljivo rešenje koje postignu dve strane“, što umnogome odstupa od dosadašnjeg tvrdog stava Vašingtona. Evropska komisija je faktički dala svoj blagoslov za neku korekciju granica između takozvane države Kosovo i Srbije u okviru konačnog rešenja. Sad i Berlin šalje poruke koje se mogu dvojako tumačiti.

Očigledno je da je u toku velika spoljnopolitička prekompozicija ideja uoči novog susreta predsednika Aleksandra Vučića sa Hašimom Tačijem.

Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka uveren je da Tramp i Merkelova u razgovoru o Zapadnom Balkanu nisu našli jednoglasno rešenje.

„Ali mislim da je ovo što je stiglo iz EU, da treba dati prostora za dijalog između Prištine i Beograda, uticalo i na poziciju Berlina. Nemačka neće opstruisati dogovor, što znači da su ujedno i omekšali svoj stav po ovom pitanju“, veruje naš sagovornik.

S druge strane, prema njegovom mišljenju, zagovornici „domino efekta“, koji tvrde da bi bilo kakve promene granica na Balkanu izazvale širenje te pojave i na druge zemlje i regione, nisu u pravu.

„Ne verujem u mogućnost suštinskog prekrajanja granica na Balkanu i mislim da je to nešto što niko neće podržati. I ako dođe do korekcije administrativne linije između Srbije i Kosova, mislim da se to neće direktno odraziti na balkanske susede. Očigledno je da se upravo iznalazi neka vrsta formulacije, koja bi sprečila eventualni domino efekat na Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i druge države regiona“, ocenjuje Đukanović.

U samoj Prištini vlada poprilična konfuzija zbog ovog pitanja, ali i, kako oni tvrde, promene retorike Amerike. Kosovski mediji ističu da je Srbija pronašla način da dopre do administracije Donalda Trampa, kog opet prozivaju da je „opsednut time da dokaže da su sve dosadašnje akcije prethodnih američkih administracija bile pogrešne i da po svaku cenu želi da ih izmeni“.

Priština je do danas mogla da traži podršku u Nemačkoj, jer su smatrali da ta zemlja može da utiče na ostale da se „ne priklanjaju Srbiji“. Posle razgovora Merkelove i Trampa, videćemo kako će se stvari odvijati. Ipak, kosovski Albanci posebno strahuju od promene stava Vašingtona, koji je do sada važio za neprikosnovenog saveznika nezavisnog Kosova.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. rajko says:

  KiM? Da, da, lepo vreme danas. Zamenjuju nam teze misleći da smo mi sisali vesla. Deo ili celo, ali u svakom slučaju da Srbija pokloni svoju teritoriju uljezima protivno rezoluciji UN 1244, medjunarodnim principima o nepromenjivosti granica i pravima manjina, mnogim drugim medjunarodnim sporazumima po kojima je KiM srpska teritorija i našem ustavu. Sad će Mengela, kako je neko nazva, smekšati i dopustiti da i mi dobijemo komadić KiM-a. Sram ih bilo sve od reda. Protuve belosvetske.

  • Velika Metla says:

   Rajko,milijarde uzimaju od transporta i naravno prodaje narkotika,koje prebacuju širom sveta preko baze Bondstil! Neće se oni odreći mirnim putem tih milijardi! Kad se ponašaju ovako prema svojim narodima (truju ih drogama)ŠTA mi onda da očekujemo od njih? Ja od njih očekujem sve najgore! A ni mrvu jednu se ne nadam nekom dobru s njihove strane!

 2. Barakuda says:

  Njemačka, koja je razbila Jugoslaviju, pravila granice kako je htjela, danas je protiv mijenjanja granica !? I ja se slažem jednim dijelom, Srbija ima svoju granicu sa Albanijom i KiM je Srbija !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *