ШИПТАРИ ЗАВАДИЛИ И МАСОНЕ: Тзв. Косово семе раздора и међу слободним зидарима!

ŠIPTARI ZAVADILI I MASONE: Tzv. Kosovo seme razdora i među slobodnim zidarima!

18 marta 2018

Tzv. Kosovo je postalo seme razdora i među slobodnim zidarima. Naime, Ujedinjena velika masonska loža Engleske suspendovala je pre tri dana odnose sa Velikom ložom Albanije, jer je pod njenim autoritetom na Kosovu formirano nekoliko masonskih loža.

Prvu je osnovao veliki majstor Albanije 2014. godine, i taj potez su ostale velike lože sa ovih prostora okarakterisale kao neovlašćen, ali i kao invaziju na teritoriju koja potpada pod masonsku sferu Regularne velike lože Srbije.

Tim povodom, na sastanku evropskih velikih majstora u Beogradu, u junu 2015, postignut je sporazum koji je potpisao veliki majstor Albanije, a koji između ostalog predviđa da loža na Kosovu neće „potpadati“ pod albansku. Takođe je dogovoreno i da počne diskusija sa velikim majstorom Srbije u vezi sa budućim razvojem masonerije na Kosovu. Od potpisivanja tog sporazuma, međutim, Albanija je „asistirala“ u osnivanju još dve lože na Kosovu.

Zbog svega ovoga, Ujedinjena velika masonska loža Engleske, kojom rukovodi vojvoda od Kenta, suspendovala je odnose sa Velikom ložom Albanije dok se situacija ne istraži.

Veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije Dragoslav Pavlović objašnjava, za „Novosti“, da još od 18. veka postoji odredba koja važi za sve masone, a to je da u jednoj zemlji postoji samo jedna masonska vlast i masoni iz jedne države ne mogu da prave lože u drugoj. Po njegovoj oceni, loža iz Albanije koja je pravila lože na Kosovu na to nije imala pravo.

Dardanija

Velika loža Kosova, prema izveštajima kosovskih medija, osnovana je 17. februara ove godine. Kako je tada saopšteno, u junu 2014. godine konstituisana je prva kosovska loža – Dardanija, a kasnije su nastale još dve, i sve tri su radile pod nadležnošću Velike lože Albanije.

(Novosti / Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Lijep namještaj iako mislim da bi ispred postolja s 3 stolice,lijepše stajala jedna a ne 2 stolice.

  2. Velika Metla says:

    Jedini razlog njihovog razdora su podele i raspodele %%%%% od narko-dolara! Zabole njih za Srbiju i Srbe,a još manje za šiptare!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *