ШИПТАРИ желе да сруше храм Христа Спаса!

ŠIPTARI žele da sruše hram Hrista Spasa!

7 jula 2016

hram hrista spasa_620x0Vlasti u Prištini mogle bi već sledeće nedelje da započnu pretragu lokacije nadomak hrama Hrista Spasa u centru Prištine za koju, kako navode, sumnjaju da je „masovna grobnica“, saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, kao argument da se započne prekopavanje porte ove srpske svetinje su izjave triju svedoka koji su, s prilične udaljenosti, iz pravca Rektorata, koji se nalazi u blizini Hrama, navodno „tokom rata videli bager da kopa tokom noći“.

Hram Hrista Spasa već dugo je „na meti“ Prištine, koja vodi kampanju da se on sruši. Crkva i više od četiri hektara zemljišta, koji pripadaju SPC, nalaze se u samom srcu Prištine, u krugu univerzitetskog kompleksa. Postoje i tumačenja da je namera da se dvorište prekopa, deo šire akcije Prištine, koja u poslednje vreme pokušava da ospori mnogobrojnu crkvenu imovinu, poput one u Dečanima.

Bez obzira na sve to, zvanični Beograd želi da izbegne politizaciju slučaja i da stvari do kraja istera na čistac, kaže za „Novosti“ Veljko Odalović, predsednik Vladine komisije za nestala lica:

– Želimo da se sve sumnje, ma o kojoj lokaciji je reč, pa i o ovoj, istraže. To je prostor koji je još 1991. dodeljen SPC za izgradnju hrama, koji je dovršen 1996-97, ima sve dozvole i upisan je u katastar. Očekujemo da se provere izjave svedoka i da se prikupe svi mogući dokazi.

Odalović kaže da je uputio pismo Međunarodnom komitetu Crvenog krsta tražeći da u sve budu uključeni i predstavnici Srbije, kao i da se SPC obavesti ukoliko bude doneta odluka o pretrazi njihove imovine. Iz Prištine je stigla informacija da će predstavnici Komisije moći da budu prisutni ukoliko počnu radovi na lokaciji.

NA KOSMETU 1.665 NESTALIH

NAŠ sagovornik podseća na to da je proteklih godina, na osnovu raznih informacija koje su stizale iz Prištine i tvrdnji svedoka, Srbija proverila nekoliko lokacija za koje se navodno sumnjalo da kriju grobnice, i da se za većinu ispostavilo da su informacije bile nepouzdane.

– To pokazuje našu nameru i spremnost da se apsolutno sve istraži do kraja. U ovom trenutku ne treba nam dizanje tenzija, već istina – poručuje Odalović, koji podseća da se još 1.665 ljudi s Kosova i Metohije vode kao nestali.

KOMENTARI5 komentara

 1. Lajla says:

  Samo neka pokusaju ,Bog sva gleda i nije macka da ogrebe i utekne.Kao sto se desava hrvatima,i sitarima ce, oterali Srbe sa njihovih ognjista,a sad su i njihova pusta, deca im se ne igraju i smeju po selima i gradovima ,pustos ih stize,porodice sa decom masovno odlaze u EU.Zato SRbi mnozite se i naselite Balkan.

  • Don says:

   Pa nasa vlast potopi Valjevsku Gracanicu i to su ti isti oni koji su bili na vlasti kad i pukovnik u sluzbi.I to bezbednjak!Pa sto ih ne uhvati sluzba?A sto se siptara tice nema Srpske vlasti tamo.Fakti su fakti.

  • Baja says:

   Pa naravno da treba srusiti tu vasu pedofilsku ustanovu i to pod hitno i nikoga nepustiti vani!!! Baci bombu goni bandu preko izvoraaaaa

   • Slava Rodu says:

    Tebe je baja očigledno i napravio neki katolički pedofil u obliku fratra, a možda neki i iz samog vatikana / gde ih i ima najviše/, pa zato i vučeš svoje nelečene komplekse prema Srbima,viseći svaki dan ovde.Bolje idi među svoje u "Glas koncila", lakše ćeš podneti svoje komplekse među sebi sličnima.A moći ćeš da se ispovediš i "blaženom alojziju" , on će te razumeti. "bok " !!!

 2. Sremac says:

  Pogledajte na Tabloidu (list protiv mafije) ko je Veljko Odalović i kakav mu je razvojni put! Ima jedan tekst koji su pisali Srbi sa Kosova o njemu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *