Šiptarska može u Beogradu, ali ne može srpska u Prištini

Šiptarska može u Beogradu, ali ne može srpska u Prištini

22 decembra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

U sredu uveče, u prostorijama Kulturnog centra Beograda je otvorena izložba albanskih autora, koja po njihovim rečima treba da podseti na konkretni zločin nad albanskim civilima, a na otvaranju se pojavio i premijer Dačić, uz obezbeđenje mnogobrojnih policijskih specijalaca u opremi za razbijanje demonstracija, s obzirom da je više stotina okupljenih Beograđana na ulici protestovalo protiv te izložbe, smatrajući da se radi o albanskoj propagandi.

I mada nema nikakve sumnje da sve zločine nad nedužnim civilima treba osuditi bez obzira ko ih je počinio, mnogi građani ipak imaju neodoljivi utisak da svrha tog performansa nije bila u tome, već u stvaranju opravdanja za kosovski separatizam i agresiju NATO pakta 1999. godine na Srbiju. U suprotnom slučaju, da je zaista cilj pomenute izložbe bio da se osude svi zločini, onda je recimo istovremeno i u Prištini trebalo da bude organizovana slična izložba koja bi detaljno prikazivala nebrojene zločine nad kosmetskim Srbima. Ali potpuno je jasno da se to nikada neće desiti, pre svega zbog toga što je i sam Hašim Tači osumnjičen u izveštaju Dika Martija da je učestvovao u takvim masakrima.

Dakle, iako je premijer Dačić tom prilikom ispravno primetio da takve izložbe treba organizovati u svim gradovima bivše Jugoslavije, ipak je teško zamisliti da će prištinski ljubitelji umetnosti imati priliku da na izložbenim postoljima vide tegle sa ljudskim organima koje podsećaju na užasan zločin koji se desio Srbima sa okupiranih teritorija u takozvanoj Žutoj kući.

Takođe, prištinski ljubitelji književnosti nikada nisu imali mogućnost da se upoznaju ni sa romanom „Srpsko srce Johanovo“ koji je napisan upravo po tim istinitim motivima, jer se radi o knjizi u kojoj je opisan Nemac kome je presađeno srce jednog takvog nesrećnog Srbina.

Osim toga, ako je premijer smatrao da je potrebno da svojim ličnim prisustvom podrži izložbu koja podseća na jedan konkretni zločin nad albanskim civilima, onda bi pogotovo bilo logično da sada u znak podrške poseti i Spomen-muzej u Jasenovcu koji je podignut radi sećanja na stotine hiljada ubijenih Srba, Jevreja i Roma, s obzirom da su sasvim nedavno na adresu tog muzeja stigle nečuvene pretnje njegovoj direktorki i svim zaposlenima, koje su bile potpisane sa ustaškim pozdravom.

To bi bilo najmanje što bi premijer mogao da učini, jer se do sada niko od evropskih zvaničnika još uvek nije oštro oglasio tim povodom, a pogotovo se nije pojavio tamo na licu mesta, iako se radi o jednakom skandalu kao kada bi na primer direktor muzeja u Aušvicu dobijao pisane pretnje od nemačkih neonacista u kome ga upozoravaju da će završiti poput Jevreja koji su stradali u tom strašnom koncentracionom logoru.

No, malo je verovatno da će se to dogoditi, jer u skladu sa takozvanom „normalizacijom odnosa sa Prištinom i susedima“, na kojoj toliko uporno insistira Evropska unija, izgleda da je predviđeno da se samo jedna strana u balkanskim sukobima proglasi za krivca. Pogodite koja je to strana?

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *