ШИПТАРСКА ПРОВОКАЦИЈА: Формирана асоцијација албанских општина

ŠIPTARSKA PROVOKACIJA: Formirana asocijacija albanskih opština

12 septembra 2015

presevo albanci glasanje_620x0Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe danas su na zajedničkoj sednici odbornika formirali asocijaciju tri opštine, a cilj je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu i Metohiji.

Sednici u zgradi Skupštine opštine Preševo, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se sutra održavaju lokalni izbori, a predsednik je Nacionalnog saveta Albanaca Jonus Musliu uveren je da će se i oni uskoro saglasiti s tom odlukom.

„Ne želim to da komentarišem… I oni će se saglasiti uskoro sa nama jer niko od njih ne živi bolje od nas“, rekao je Musliu.

Sednici na kojoj je doneta odluka o formiranju asocijaciji albanskih opština nisu prisustvovali ni odbornici dve političke partije Albanaca iz opština na jugu Srbije, dok je odluka doneta većinom glasova prisutnih 68 odbornika.

Odluku su podržali Pokret za demokratski progres Jonusa Musliua, Grupa građana koja ima odbornike, a koju predvodi Ramzi Ljatifi, Demokratska partija čiji je lider Nagip Arifi, Demokratska partija Albanaca koju predvodi Ragmi Mustafa i Demokratska unija doline na čijem je čelu Skender Bestani, a na sednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Musliu je novinarima nakon sednice rekao da je cilj asocijacije da Albancima obezbedi prava koja su predviđena za Srbe u Zajednici srpskih opština, a što se pre svega odnosi na prava u oblasti policije, sudstva, zdravstva…

Upitan da li je osnivanje asocijacije u skladu sa pravnim sistemom Srbije, Musliu je upitao „zašto ne bi bilo“, jer Albanci, dodao je, ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO.

Musliju, međutim, nije konkretno odgovorio na pitanje čime će se konkretno baviti asocijacija i koja će ovlašćenja imati, osim što je rekao da će uskoro biti formirane radne grupe koje će raditi na donošenju statuta.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika 74 je albanske nacionalnosti.

Stranke koje su ranije podržale inicijativu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca o formiranju asocijacije imaju 41 odbornika, a one koje se protive 33.

ĐURIĆ: ALBANCIMA POTREBNI POSAO I SIGURNA BUDUĆNOST

Albancima u Preševu i Bujanovcu treba posao, treba im sigurna budućnost, a ne put šovinizma i konflikta, koji može da rezultira samo većim iseljavanjem mladih Albanaca iz tog dela Vranjske kotline, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je povodom formiranja asocijacije opština Preševa, Bujanovca i Medveđe poručio da će Srbija poštovati svoje zakone, da neće odgovarati na provokacije i da će istrajno i posvećeno širiti ljudska i narodna prava Albanaca, u skladu sa važećim propisima.

„Oni treba da budu most između srpskog i albanskog naroda, a ne moneta za potkusurivanje i instrument manipulacije neodgovornih političara iz naše južne pokrajine“, rekao je Đurić za Tanjug.

Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe danas su na zajedničkoj sednici odbornika formirali asocijaciju tri opštine, a cilj je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu i Metohiji.

OMEROVIĆ: ALBANCI ŽELE POLOŽAJ KAO NIJEDNA DRUGA MANJINA

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da deo političkih partija Albanaca sa juga Srbije za sebe žele položaj koju nema nijedna nacionalna manjina u zemlji.

„To rade preko Nacionalnog saveta Albanaca i time zloupotrebljavaju ovu instituciju. Nigde u nadleznostima Saveta po zakonu ne piše da se bave pitanjem koja zadiru u teritorijalnu organizaciju države i povezivanje na nacionalnoj osnovi“, istakao je Omerović.

On je zapitao da li to oni šalju poruku da su iznad drugih manjinskih zajednica ili da za njih važe neka posebna pravila. Omerović je istakao da je nedobronamerno dovođenje u vezu sporazum iz Brisela i kopiranje nečeg što je tamo dogovoreno i pokušaj skretanja pažnje na sebe, kao i internacionalizacije problema koji i ne postoji.

O tome svedoči i podatak da su neke albanske partije protiv toga, uveren je Omerović.

„Da li je ovo i pokušaj da se i drugi uvuku u slične eksperimente, da na primer Bošnjaci, Bugari, Mađari, Slovaci, Romi i drugi treba da počnu da prave zajednicu opština u kojima oni imaju odbornike ili većinu u stanovništvu“, naveo je Omerović.

Država Srbija će poštovati sopstvene zakone koji važe za sve njene građane i ne sme dozvoliti diskriminaciju ni po jednom osnovu, upozorio je on.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milenko says:

    Odmah i danas hapšenje, sutra je mnogo kasno.

  2. Sale says:

    Sve to treba proterati za albaniju...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *