ШИПТАРСКА ВОЈСКА улази у НАТО!?

ŠIPTARSKA VOJSKA ulazi u NATO!?

20 decembra 2018

Cilj prištinskog rukovodstva je da se dočepa članstva u Severnoatlantskoj alijansi. Oni računaju da bi tako imali neke čvršće garancije za opstanak svoje nazovidržave, smatraju analitičari.

Ramuš Haradinaj, takozvani premijer Kosova, i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarali su o daljoj ulozi misije KFOR na Kosovu, ali i o transformaciji kosovskog bezbednosnog korpusa u oružane snage Kosova. Razgovor ne bi bio neobičan da se zaključci dveju strana dijametralno ne razlikuju. Stoltenberg je Haradinaja obavestio da misija Kfora ostaje do daljeg, ali i da će, s obzirom na to da se mandat KBS-a proširuje, Severnoatlantski savez preispitati stepen angažovanja NATO-a sledeće godine.Haradinaj je, sa druge strane, ovo shvatio kao odluku NATO-a da Kosovo podrži u celosti, dodajući da je Priština već preduzela konkretne akcije kao korak ka približavanju članstvu u Alijansi.

Da li je sledeći cilj Prištine ulazak u NATO i koliko je realno da ga ostvari?

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik nekadašnje Kontraobaveštajne službe JNA, nema dilemu o tom pitanju.

„Cilj prištinskog rukovodstva je da se dočepa članstva u NATO-u. Oni računaju da bi tako imali neke čvršće garancije za opstanak svoje nazovidržave“, decidan je potpukovnik Karan.

U isto vreme, on napominje da je to složen proces jer članice NATO-a nisu jedinstvene kada je u pitanju formiranje vojske Kosova.

„Sve više ima otpora unutar same Alijanse samovolji američke i britanske administracije u odlukama koje NATO donosi. Ulazak u NATO jeste želja prištinskog rukovodstva, ali mislim da su suviše daleko od toga da postanu članica“, mišljenja je naš sagovornik.

Njihov put u NATO, prema rečima Karana, može da vodi samo preko eventualnog dogovora sa Srbijom i pronalaska zajedničkog rešenja jer bez priznanja naše države Kosovo ne može da postane član nijedne međunarodne organizacije.

Na pitanje da li bi Amerika mogla da utiče na NATO da Priština bude primljena mimo protokola u ovu vojnu organizaciju, kao što se to desilo sa Evropskom unijom koja je Kosovu dala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bez saglasnosti svih članica EU, naš sagovornik odgovara:

„Unutrašnje probleme koji utiču na samu strukturu NATO-a vide i Amerikanci. Ne verujem da im je baš toliki interes da na silu uguraju nekakvu paravojsku u NATO i da tako poremete odnose sa bar pet ili šest važnih članica“.

Karan podseća da su se na protestima u Francuskoj čuli zahtevi da ova država izađe iz EU, ali i iz NATO-a.

Kosovska vlada već je preduzimala korake ka integraciji u NATO. Tako je za manje od nedelju dana od proširenja mandata KBS u oružane snage usvojila odluku o formiranju međuministarskog odbora za integraciju i članstvo u NATO. Ovo telo će za zadatak imati da izradi nacrt savremene platforme za integraciju u NATO i da predloži akcioni plan i strateška dokumenta vezana za taj prioritet.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Desetar says:

  Pa platili su kucu u SADu da lobira za ulazak i uci ce u NATO preko Albanije.

  • ilija trbojevic says:

   nikad nisu ni izasli iz nato pakta hhhh tito sve uveo u natp pakt citav balkan

 2. punca says:

  ŠIPTARSKA VOJSKA ulazi u NATO!?s'tim se Nato raspada .

 3. Vesko says:

  Tramp nije htio ni da Crna Gora ude u NATO a za njih nece ni da cuje! Jedva ceka da povuce vojsku sa Kosova, zato mu se zuri da se postigne sporazum. Zbog toga ce izvrisiti pritisak na Albance da ispune sve nase zahtjeve koje on smatra opravdanim i legitimnim.

  • Slobodanka says:

   Navodno u Pentagonu planiraju da i iz Avganistana povuku 50% snaga, oko 7000 vojnika od tamo prisutnih 14.000. Da li skupnjaju snage za neke nove ratove? Naprimer protiv Irana, Venecuele? ... Vodeći stratezi iz Vašingtona su napravili veliku grešku kad su pristupili kasapljenju Jugoslavije početkom 90-tih. Dobri srpsko-američki odnosi građeni su odavno a najviše u vreme prvog svetskog rata, ali i na kraju tog rata bilo je mutno zašto su takozvani zapadni saveznici na mirovnoj konferenciji u Parizu hteli Jugoslaviju, a nestala je tada Srbija sa svetske pozornice. Dobri odnosi postojali su i kasnije i sami su sve to bacili i pregazili. Kakvo je to osvajanje nekog prostora ako je njihova strategija za bivšu Jugoslaviju bila da najmnogobrojniji narod poražavaju, ubijaju, zlostavljaju i zgaze i još da osuđuju na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju prvenstveno srpski vojni kadar. To i ovo što su posle radili nosi samo jednu poruku: Srbija nikad više. U tome nema pametne strategije, nego samo njihove velike gluposti sa dugotrajnim posledicama i po autore toga. Doduše mi smo na kraju u Jugoslaviji činili oko 36% Jugoslavije pa tako kada se gleda onda smo manji deo - manjina. Ali da se vratim unazad: Ko je bio Mihajlo Pupin, Nikola Tesla? Za najsposobnijeg vojskovođu prvog velikog rata u celom svetu smatra se Živojin Mišić, dakle Srbin. Ma koliko da nam poziraju kao moćni mene ne mogu odvojiti od naših naj primera ni od Mišića, ni od Stepe i Putnika, a ni od naših na Kajmakčalanu i na Krfu, itd. Čestiti knez Lazar je sa manjom silom stao ispred većeg i jačeg neprijatelja, a vidi njih kako sad "štrikaju" iz Sirije. ... Najlepše je ovo: "POBEDNIČKI SLOGAN AMERIKE U SIRIJI JE: UČINIMO ASADA PONOVO VELIKIM! Ovaj polušaljivi polucinični slogan nastao je u SAD sa sećanjem na Trampov predizborni slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom! Hm, sećam se i onog Trampovog "Životinja Asad... Silnici koji su pretili Asadu samo gube, a baš mnogi su nestali sa političke scene. Nepravda ne može da bude večna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *