Šiptarske bande prete Srbiji

Šiptarske bande prete Srbiji

9 jula 2013

dru-bande_620x0-1-786240198Snage vojske i policije trebalo bi jače da se suprotstave naoružanim Albanacima koji prelaze administrativnu liniju sa Kosovom. Oni već 14 godina uz blagonaklon stav vojnika Kfor i kosovske policije pod oružjem upadaju u centralnu Srbiju i prave štetu srpskom stanovništvu. Uglavnom kradu šumu, ali na meti bandi je i stoka, voće i povrće, a ne prezaju ni od oružanih napada na Srbe.

Da je dvanaesti sat da država zaštiti građane koji žive uz liniju sa južnom pokrajinom, pokazao je i poslednji incident u selu Borovac kod Kuršumlije, kada se Žandarmerija sukobila sa grupom Albanaca, koja je krala drva iz srpskih šuma. Ovo je, prema oceni stručnjaka za bezbednost, samo jedan u nizu napada na žitelje ovog kraja, zbog čega se među meštane sve više uvlači strah i za goli život.

Dan posle sukoba sa srpskom patrolom, u kom su ranjena šestorica Albanaca, na ovom delu administrativne linije sa Kosovom u ponedeljak je bilo mirno. Na mestu razmene vatre istražni sudija Višeg suda iz Prokuplja zatekao je pustoš, jer su oni prethodno posekli oko 60 ari šume u privatnom zabranu. Prema izjavama meštana, na oko 200 metara unutar prostora opštine Kuršumlija u nedelju se vodio žestok vatreni okršaj, a pojedinačna i rafalna paljba trajala je oko pola sata. Na poprištu je pronađeno više od stotinu čaura.

Oni ističu da im Albanci šumu kradu gotovo svakodnevno od dolaska međunarodne zajednice na Kosovo, a samo njima su „očistili“ 40 ari. U haranje sa puškama u rukama Albanci kreću već od marta pa do kasno u jesen.

Odgovornost za incidente koje prave Albanci najviše leži na bezbednosnim strukturama na Kosovu, jer je kosovska strana administrativne linije – gotovo nebranjena. Osim pljačke stoke i krađe šume u selima kuršumlijske opštine u proteklih 14 godina ubijeno je desetak meštana, a od posledica nagaznih mina nastradalo i više pripadnika srpske policije.

Da je posle poslednjeg incidenta krajnje vreme da Srbija preispita zaštitu bezbednosti u pojasu uz liniju sa KiM smatra general u penziji Momir Stojanović, bivši načelnik Vojne službe bezbednosti. On ističe da bi naše patrole trebalo da žustrije reaguju i da ne dozvole da drske grupe huligana testiraju odbranu države.

– Vojska i policija u Kopnenoj zoni bezbednosti ne smeju da budu učaurene u bazama. Naše snage trebalo bi da budu pokretljivije, kako bi zaštitile građane. Srbija ne sme da dozvoli da se među narod na jugu uvuče strah i sumnja da im je pored imovine ugrožen i život. Ukoliko se to desi, narod će početi da se iseljava, a država će uz bezbednosni problem dobiti i politički.

Režim bezbednosti uz liniju utvrđen je Kumanovskim sporazumom iz 1999, koji je definisao Kopnenu zonu bezbednosti sa njene severne strane. Dve revizije ovog ugovora, prema mišljenju bivšeg šefa diplomatije SR Jugoslavije Vladislava Jovanovića, propuštene su prilike da Srbija zatraži da se i sa druge strane linije uvede stroži režim.

KFOR I EULEKS ĆUTE

Reakcija Kfora i misije Euleks, iako su odmah obavešteni o okolnostima incidenta, izostala je. Da se sukob, sa Žandarmerijom dogodio potvrdila je jedino kosovska policija. – Povređeno je šest muškaraca, od kojih je petoro lica zadobilo lakše i jedno teže povrede – saopštio je Baki Keljani, portparol KPS. – Povređeni Albanci smešteni su Kliničko-bolnički centar u u Prištini.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *