ШИПТАРСКИ БЕЗОБРАЗЛУК: Ево шта желе од Србије!

ŠIPTARSKI BEZOBRAZLUK: Evo šta žele od Srbije!

23 avgusta 2019

NAGOVEŠTAJI ukidanja taksa i deblokade dijaloga o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, dobar su znak, ali se za stolom u nastavku dijaloga pred Beogradom mogu naći nove zamke Prištine.

Naime, nakon uvođenja taksa, novembra prošle godine, Albanci su doneli čitav niz odluka u nameri da pošto-poto zaokruže svoju lažnu državnost, a koje su i dalje na snazi. Samo mesec dana nakon uvođenja tarifa, Skupština u Prištini donela je odluku o formiranju vojske, a ubrzo je usledila platforma o nastavku dijaloga sa Beogradom koja „zakucava“ postojeće granice Kosova i insistira da ishod pregovora bude – međusobno priznavanje dveju strana.Na listi „prljavih“ poteza Prištine između ostalog su i uporni pokušaji otimanja Trepče, pretnje osnivanjem tribunala za navodne zločine Srba na KiM, zabrane ulazaka našim zvaničnicima u pokrajinu… Sve ovo za cilj ima to da se dijalog o normalizaciji odnosa završi – međusobnim priznavanjem – a na šta je i Pompeo pozvao u svom saopštenju nakon razgovora sa Vučićem.

Srpski predsednik poručio je da su SAD priznale nezavisnost Kosova, da je to njihova politika i da se to neće promeniti:

– Naša situacija je teška, neće biti lakša u narednom periodu, naprotiv, ali ćemo nastaviti da se borimo. Možemo da razgovaramo o svemu samo ako je reč o kompromisu. A o tome da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa – moj potpis na to neće dobiti nikada – bio je jasan Vučić.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da i nastavak dijaloga, ali i šta će biti sadržaj pregovora, najviše zavisi od – Vašingtona:

– Videćemo da li će izvršiti pritisak na Prištinu da ukine takse, ali i ostati dosledni u tome da će uvažiti i srpske interese i da je kompromis jedino rešenje. Ono ni u kom slučaju ne može da se postigne ako se priznavanje postavi kao početna pozicija dijaloga. O tome treba da razmišljaju Amerikanci i zapadni centri moći, ako im je stalo do dijaloga.

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović kaže, za „Novosti“, da se može očekivati da će i nova vlada u Prištini, do čijeg bi formiranja moglo doći tokom novembra, pokušati da ukidanje taksa i povratak za pregovarački sto uslovi određenim političkim ustupcima, kako Beograda, tako i svojih međunarodnih sponzora:

– Jedini iskorak na koji bi zvanični Beograd mogao biti spreman jeste obustavljanje kampanje za povlačenje priznavanja tzv. Kosova, ali isključivo po sistemu „dvostrukog moratorijuma“, po kojem bi se i Priština odrekla potrage za novim državama koje bi priznale njenu jednostrano proglašenu nezavisnost, kao i pokušaja za učlanjenje u međunarodne organizacije.ĐILASOV SAVEZ IDE NA IZBORE

SKUPŠTINA u Prištini raspuštena je u četvrtak, a vanredni izbori u pokrajini najverovatnije će biti raspisani za 6. oktobar. Kako sada stvari stoje, pored „Srpske liste“, koja ima podršku zvaničnog Beograda, na izborima na KiM učestvovaće i deo srpske opozicije. Naime, iako Savez za Srbiju uveliko preti bojkotom parlamentarnih izbora u centralnoj Srbiji, njihov ogranak Savez za Kosovo najverovatnije će izaći pred birače. Očekuje se da na izbore u pokrajini izađe i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića i Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića.(D. Z.)

ŠIB: ČEKAMO UKIDANJE TAKSA

AMBASADOR Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je da je oprezno optimistačan po pitanju obnove dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU:

– Pokrenuti su razni pokušaji da se ubedi Priština da ukine takse. Dosad to nije urodilo plodom. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti doći do toga.

AMBASADORI

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić informisao je u četvrtak u odvojenim razgovorima ambasadore Srbije o situaciji na KiM. Šef diplomatije je posebno izvestio ambasadore o jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga i razgovora, ali i do blokade briselskog procesa i postizanja kompromisnog rešenja. Ministar Dačić je u razgovoru s ambasadorima istakao značaj posete predsednika Vučića SAD i susreta koje je imao u Njujorku.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ove takse su samo jedan od faktora koji služi da se "srbska" žaba skuva,a da ne oseti. Ako Srbija zavisi od ovih taksi,srbska ekonomija,onda Srbija treba da nestane.

 2. milorad2 says:

  takse uopšte ne bi trebale da se pominju kao neki uslov one su i uvedene kao neka kombinacija da bi oni imali da kažu-"eto popustili su zarad pregovora!.Za normalizaciju odnosa i nastavak pregovora srbija mora da ZAHTEVA ispunjenje prethodnih dogovora, tek kad to urade doslovce onda mogu pregovori da se nastave , takse su čista prevara,politička podmetačina i sem zahteva da se ukinu ne treba ih uzimati u usta niti pregovarati o njima nego treba zahtevati od EU i amerike da ONI ukinu te takse ka uslov daljih pregovora i SA NJIMA i sa šiptarima.Njima svima gori pod nogama i mi treba sada da im podložimo tu vatricu, ONI žure ne MI.Šta će da se desi ako se ne dogovorimo sa šiptarima, šta uopšte može da se desi?.Šiptari će da nas napadnu vojno? ta ajte molim vas:)NATO će da krene u rat protiv nas ponovo?ta ajte molim vas:) SANKCIJE? tek to je smešno.Pa ako opet blokiraju ovaj koridor njima je RECESIJA SIGURNA u nemačkoj , PRVI bi nemci odbili sankcije.NIŠTA NAM NE MOGU i mi NIŠTA sa njima ne treba da radimo, SAMI će da dodju u beograd kada shvate da nema pomaka i da nećemo nikada priznati šiptarsku kvazi državu.Uz sve to-naoružanje, DOSTA naoružanja i jačanje armije i mi smo mirni od nekih iznenadnih izliva ludila iz prištine, to bi se njima obilo o glavu do bola asamo neka probaju.Ma trebas ih sve ODJ.... i sačekati još najviše god. dana posle togsa će to početi SAMO od see da se rešava u AŠU KORIST,zato NIKAKVO PRIZNAVANJE I NIKAKVI NOVI DOGOVORI DOK ŠIPTARI NE ISPUNE VEĆ DOGOVORENO,a oni to NE MOGU nikako jer će se pobujati medjusobno i to uskoro.

 3. padre says:

  Ti potezi nisu toliko bezobrazni, koliko su očajni!

 4. Istina oslobađa says:

  Takse su samo izgovor za kupovanje vremena od strane šiftara, oni nemaju jasan cilj i jasnu odluku šta i kako dalje, jer su u poslednjih tri godine izgubili sve adute koji bi jim pomogli da formiraju normalnu državu, ako hočete iskreno, naša strana kupuje vreme, a šiftarima nije stalo da doju do kompromisa i daljeg rešenja, setite se kako su za vreme SFRJ pravili smicalice i probleme graničnim policajcima i JNA vojski, setite se kako su uvek bili protiv dogovora sa bilo kojom vlašču, da li mislite da če ikada dođi do bilo kakvog dogovora sa šiftarima i da li mislite da se sa njima može bilo šta dogovoriti? Njima nije stalo do dogovora, oni nemaju kraja i pretenzuju na teritorijama koje su naseljavali pravoslavni narodi bilo to u na Kosovu, Grčkoj, Makedoniji ili Crnog li gori. Pravoslavnim narodima oko Albanije je vreme da se ujedine ali u ovom trenutku je to težko, jer su u CG i S.Makedoniji proamerički ljudi, koji su zbog para prodali svoj narod a kao što vidimo prodaju jim imanja, kuče i stanove. Taj trend će trajati toliko dugo, dok ne pukne EU sa migrantskom krizom i financijskim problemima. Ako je realno za 2-3 godine pokazaće se pravo lice Nemačke dominacije evropskim državama, koja sama Nemačka nemože da kontroliše i upravlja. kada bude taj sistem pao, Albanci će sami pokupiti svoje prnje i izolirati se u okolini Tirane. Nemaj toliku podršku ni od strane EU ni USA, jer i u USA počinje uskoro drugi mandat Trampa koji će morati da povlači velike poteze kako bi spasijo svoju vojsku u hiljade baza po svetu. Sistem koji živimo sada će naglo promeniti pogled na kvazidržavu tzv. Kosova jer će Evropski narodi biti prinuđeni da povuku priznanje lažne države kako nebi dočekali istu sudbinu u svom dvorištu, koju može da doživi skoro svaka Evropska država. Nemačka jeste možda najbogatija među €uro članicama ali domino efekt joj se vrača kao bumarang, kada shvate da nemogu celu evropu da pokrivaju svojim proizvodima, jer tako upropašćavaju industriju i proizvodnje drugih država, koje mogu sutra da bojkotuju njihove proizvode. Kako stvari stoje šiftari imaju pretenziju po tudjim teritorijama ali nemaju podršku i narod, oni koji su otišli i pobegli sa kosova ili albanije, dolaze jedanput godišnje na odmor i ne nameravaju da se vračaju u državu gde je kriminalna vlada sa teroristima koji jih izkorištavaju kao najjeftiniju radnu snagu. Kako će se to odraziti u budučnosti albanskog naroda koji ne može da naseli a kamoli da kontroliše zauzete teritorije pravoslavnih naroda, to će vreme pokazati ali ima ona stara poslovica: Ko sa malim nije zadovoljan, velikoga nije vredan. Tako će biti sa albancima koji koriste teritorije za zadovoljavanje tuđih interesa, koji će jih na kraju izkoristiti i zgaziti ko zadnju cigaretu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *