ШИПТАРСКИ МЕДИЈИ ОБЈАВИЛИ: Овако изгледа нацрт заједничке изјаве у Берлину

ŠIPTARSKI MEDIJI OBJAVILI: Ovako izgleda nacrt zajedničke izjave u Berlinu

29 aprila 2019

Glavna tema prištinskih medija je današnji mini-samit lidera zemalja Zapadog Balkana i Prištine sa različitim procenama ishoda ovog skupa, a prištinski „Telegrafi“ objavio je, kako tvrdi, nacrt zajedničke izjave kojom su se Beograd i Priština obavezali da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma.

Nacrtom pomenute izjave, čiji faksimil je objavljen na ovom portalu, dogovoreno je navodno da se Beograd i Priština ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje Evropske unije a s ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.Prema ovom nacrtu, učesnici samita su, imajući u vidu zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili uspešan sporazum između Grčke i Severne Makedonije o imenu, kao, kako se navodi, primer za rešavanje sukoba.

Posebno je, dodaje se, naglašen značaj postizanja sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi obezbedio evropsku perspektivu Srbiji i Kosovu i stabilnosti u regionu.

Učesnici su se, piše u nacrtu, složili da svaki sporazum treba da bude inkluzivan, politički održiv i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

„Srbija i Kosovo su dogovorili da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje EU, s ciljem postizanja sveobuhvatnog konačnog sporazuma“, navodi se takođe u objavljenom nacrtu izjave.

Naglašen je, dodaje se, značaj procesa uključivanja i transparentnosti u pregovorima, koji bi trebao da bude praćen naporima za izgradnju poverenja.

Učesnici su se, stoji takođe, složili da pojačaju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Dodaje se da su svi učesnici berlinskog samita potvrdili svoju posvećenost saradnji u strukturi takozvanog Berlinskog procesa.

„Veze, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja u pitanjima bezbednosti, razmena mladih i druga pitanja su stubovi tog procesa. Potvrđena je podrška Kancelariji za regionalnu saradnju za mladih (RICO)“, stoji u pomenutom nacrtu u kojem se dodaje da će naredni samit tzv. „zapadnobalkanske šestorke“ u Poznanju, u Poljskoj.

Navodi se i da su se učesnici složili da povećaju saradnju u sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma i nezakonite trgovine „malim i lakim oružjem“, kao i ilegalne migracije.

Naglasili su, stoji u nacrtu, nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava i dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te osnaživanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su, dodaje se, da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i osnaživanje društvenih veština protiv izazova vremena, kako unutrašnjih tako i spoljnih.

Takođe, učesnici su potvrdili svoju predanost stabilnosti u regionu, piše u nacrtu koji su obezbedili portal „Telegrafi“ i TV „Dukađini“.

Berlinski samit tzv. „zapadnobalkanske šestorke“ sazvali su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a prisustvovaće mu i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Prištinska Koha podseća da predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, u Belin odlaze sa različitim stavovima — dok Tači zastupa opciju koja podrazumeva promenu granica Kosova i Srbije, Haradinaj se tome odlučno protivi.

Jedinica zajednički stav Tačija i Haradinaja na ovom skupu biće njihova, kako se navodi, molba EU da ubrza donošenje odluke o viznoj liberalizaciji.

Za analitičara Beljulja Bekaja, važnije od stava kosovskih političkih lidera biće spremnost učesnika da postignu kompromis za nastavak procesa dijaloga.

Bekaj veruje da će Haradinaj pristati na ukidanje sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, dok će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači „ukloniti pitanje podele“ Kosova.

„Javne izjave koje se očekuju i obećanja domaćina o viznoj liberalizaciji viznog režima su samo transparentni paravan“, rekao je Bekaj za Kohu.

Međutim, na ovom samitu, prema mišljenju analitičara, treba konačno rešiti zastoj u dijalogu, kao i razjasniti stavove oko ideje korekcije granice između Kosova i Srbije, piše prištinski Zeri.

Dvojica kosovskih institucionalnih lidera, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, konstatuje Zeri, pre odlazak u Berlin nisu dali ni nagoveštaj da su približili svoje stavove o pitanjima vezanim za dijalog.

Umesto toga, podseća se da je Tači uoči odlaska u Berlin ponovo pomenuo pitanje korekcije granice sa Srbijom, rekavši da se nada da će ova ideja naći podršku i na današnjem sastanku.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. petrovgrad says:

  Većina zemalja EU ne priznaju Srbiju i šta od njih očekivati. To zna i Vučić, ali ide malo da se zajebava sa njima. Ovi pregovori su čista zajebancija. Nema ništa ni od njih ni od EU. PROMAŠENI SU TO PROJEKTI.

  • Pero says:

   PROMAŠENA je NJEGOVA politika koju vodi i to 100%. Jer on je taj koji hoće pošto-poto i na o-ruk da reši pitanje Kosmeta (ne Kosova, jer za normalnog Srbina Postoji samo Kosovo i Metohija ili Kosmet), od kada je ON na vlasti, Srbija nema nikakve jurisdikcije na severu Kosmeta i ON zagovara politiku da se odričemo Srba koji su južno od Ibra po tzv. enklavama. I boli me uvo što EU likovi zajebavaju njega, već što u tom paketu zajebavaju kompletnu Srbiju.

 2. Slobodanka says:

  Nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) piše: Srbiju ne treba pustiti u Evropsku uniju – to bi bila još jedna Mađarska u EU. Primedbuju da Predsednik Srbije A.Vučić govori da svoju zemlju vodi u EU, a istovremeno njegovi mediji (oslonac njegove vlasti) koriste svaku priliku da huškaju protiv EU, i zato takvoj Srbiji nije mesto u Uniji. Ispada da Nemačka uvažava samo potpune poslušnike. Tako ocenjuju da iz celog regiona jedino Severna Makedonija ide hrabrim koracima napred i ka reformama i da jedino ona zaslužuje početak pristupnih pregovora. Ne postavljaju sebi pitanje zašto je to tako. Od Severne Makedonije ne traže da preda deo teritorije teritorije države! Zatim ona je davnih dana odlučila da postane NATO članica, dok npr. od BIH očekuju i traže da bude članica NATO-a iako veoma dobro znaju da entitet Republika Srpska to ne želi. Kuda onda to vodi Srbijicu naš "najpametniji" sin? Da prizna nezavisno Kosovo i da Srbijica postane NATO članica. Kako bi se takav pad Srbije odrazilo na Srpsku? Svi borci Srpske koji su poginuli ili na drugi način stradali od 1992-1995 uzalud su se žrtvovali? Naši što su poginuli na Košarama i na drugim mestima uzalud su ginuli? Ko za ovog glasa dabogda mu se osušile i ruke i mozak.

 3. Darko says:

  Samo se pitam gde je ono “nema razgovora dok se ne skinu takse”. Izvinite ali ja ovde ne vidim ništa dobro. Pričamo, a nismo knsekventni, pa zato nas ne uzimaju za ozbiljno. Zao mi je sto ovo moram reci ali šiptari su dosledni. Sve sto kažu to i urade. I zato vidim da ćemo mi priznati lažnu državu, a bogami oni pominju i Niš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *