ШИПТАРСКИ МЕДИЈИ ПИШУ: Србија је, изгледа, постигла циљ

ŠIPTARSKI MEDIJI PIŠU: Srbija je, izgleda, postigla cilj

27 avgusta 2018

Srbija je izgleda postigla cilj stvaranjem utiska da je kosovska nezavisnost, bez saglasnosti Beograda, bila pogrešna i nestabilna i ne predstavlja konačno rešenje, ocenio je briselski dopisnik prištinskog lista „Koha“ Avgustin Paljokaj.

Prema njegovim rečima, Srbija je pronašla podršku i u jednom delu administracije američkog predsednika Donalda Trampa, za koga Paljokaj kaže da je „opsednut da pokaže da su svi prethodni potezi američkih administracija bili pogrešni i moraju da se poboljšaju“.„Čak i poruke od protivnika kosovske nezavisnosti, (Džona) Boltona, da se sporazum o ‘korekciji granica’ ne sme ometati, ide u ovom smeru“‘, navodi autor teksta.

On smatra da su ovo, ako kaže, „strašne posledice dijaloga u Briselu“, koji je stvorio podele na Kosovu.

BEČKI “STANDARD”: PODELA KOSOVA – PREDLOG SA ZAMKAMA

Bečki “Sandard” piše danas o predlogu o razgraničenju i korekciji granica po pitanju Kosova, ocenjujući da je reč o predlogu „sa zamkama“, te dodaje da su do sada promene granica bile tabu tema, zbog čega, kažu, postoji otpor civilnog društva i eksperata.

„Izgleda kao jednostavno i pragmatično rešenje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovaraju razmenu teritorija. Većinski Srbima naseljen sever Kosova pripao bi Srbiji, a većinski albanski naseljena Preševska dolina Kosovu. Zauzvrat Kosovo treba indirektno da bude priznato od Srbije“.

List, međutim, ističe da dogovor Vučića i Tačija nije pravno obavezujuć, već demokratska legitimacija u sopstvenoj zemlji i međunarodno priznanje.

„Slabi Tači na unutrašnje političkom planu nije prihvaćen kao legitimni pregovarača od mnogih političkih igrača na Kosovu. A i u Savetu bezbednosti UN Velika Britanija i Kina imaju dobre razloge da spreče debatu o promeni granica“, tvrdi dnevnik.

List ističe da se ne radi samo o nemogućoj primeni, već i pravnim principima, te regionalnoj stabilnosti, koji bi bili ugroženi.

Podseća da se međunarodna zajednica rukovodila principom „uti possidetis“ prilikom raspada bivše Jugoslavije, koji predviđa da međunarodne granice na jednoj teritoriji novonastalih država u vreme nezavisnosti odgovaraju postojećim administrativnim granicama.

Na tom principu, podvlači list, zasniva se koherentna politika EU prema državama bivše Jugoslavije i nekadašnjeg SSSR-a, a na to ukazuje i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je “iz istorijske svesti i pravne sigurnosti striktno protiv promene granica”.

Sama debata o novom crtanju granica na Balkanu ima već destabilizujuće posledice, takođe piše bečki dnevnik i spekuliše da je Milorad Dodik, predsednik RS, koji, po “Standardu” želi da „uništi“ BiH, video da je usledio njegov trenutak.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *