ŠIPTARSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Pored mnogih dokaza, šiptarski zločinci i njihov vođa Fatmir Ljimaj oslobođeni su u slučaju „Klečka“

ŠIPTARSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Pored mnogih dokaza, šiptarski zločinci i njihov vođa Fatmir Ljimaj oslobođeni su u slučaju „Klečka“

19 septembra 2013

Ljimaj-REUTERS-iluBivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a sada istaknuti demokratski funkcioner na Kosovu- Fatmir Ljimaj ponovo je oslobođen optužbi za ratne zločine u logoru Klečka, gde su krajem 90-tih mučeni i ubijani srpski zatvorenici i „nelojalni“Albanci.Zvanična Priština smatra ovu odluku suda dokazom da je OVK vodila „pravednu borbu“, dok su članovi porodica otetih i nestalih na Kosovu razočarani- jer za krivična dela opet nema odgovornih.

Sud u Prištini, sastavljen od dva predstavnika misije EU i kosovskih Albanaca, zajedno sa Ljimajem- oslobodio je optužbi još 9 osoba. Podsetimo, da je u slučaju „Klečka“ Ljimaj već bio oslobođen 9.maja 2012.godine, ali je Vrhovni sud odlučio da se održi ponovni proces. Ključni dokaz u ovom slučaju su bili zapisi iz dnevnika zaštićenog svedoka, koji je navodno radio kao čuvar u zatvoru Klečka. Iako je uživao zaštitu i obezbeđenje od strane EULEKSA, ovaj svedok je u septembru prošle godine, pod još nerazjašnjenim okolnostima oduzeo sebi život. A sada je sud u Prištini izjavio da njegove zapise ne smatra verodostojnim.

Imajte na umu da je 2000- te Fatmir Ljimaj bio čest „gost“ po sudovima- pred Međunarodnim tribunalom u Hagu su mu sudili, kao i za ratne zločine i sa istim uspehom.

Najinteresantnije u sadašnjem procesu je je to što je palata pravde potvrdila čitav niz činjenica, da je OVK 1999.godine zaista upravljala ovim zatvorom, odnosno „pritvorskim centrom“ i da je bilo ubijeno minimum 7 Srba, a da su tela bila sahranjena na raznim mestima u okolini mesta Klečka. Upravo međunarodno sudsko- medicinski eksperti su našli dva tela, i to tek nakon ponovnih istraga. Odbrana Ljimaja je pokušala da objasni da su ova tela mogla biti u međuvremenu tu donesena i sahranjena, ali su međunarodni eksperti izjavili da ne postoje dokazi za ove tvrdnje odbrane.

Selo Klečka- može se uopšte smatrati nekakvim mističim mestašcem, jer ispada da su se ova krivična dela dešavala sama od sebe. Još krajem 90-tih godina, u Nišu je bio vođen postupak protiv braće Mazreku- optuženih za teroristička dejstva. Oni su bili optuženi da su, obzirom da su bili članovi OVK, 1998.godine učestvovlai u ubistvima desetine Srba i silovali nekoliko ženskih osoba, među njima i devojčice uzrasta od 12 do 15 godina. Braća su priznala: ubistvo dvoje dece, tri žene, trojice mladića i tako dalje. Tada su Mazreku još izjavili da su naredbe dobijali upravo od Ljimaja. Srpski istržani organi su opet počeli da prikupaljju dokumentaciju, ali tada je počelo NATO bombardovanje, nakon kojeg su mnogi dokazi zauvek bili izgubljeni. Srpsko tužilaštvo je u slučaju Ljimaja podiglo optužnicu za ratne tek 2002.godine.

A sa braćom Mazreku, priča dobija neočekivani tok: za teroristička dejstva, dobili su po 20 godina kazne zatvora, ali je Verhovni sud grada Niš ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno razmatranje. A zatim su iz niškog Kazneno-popravnog zavoda braća bila vraćena na Kosovo. Posle čega su oni, naravno, bili potpno van domašaja srpskog pravosuđa- 2011.godine njima se u Nišu sudilo u odsustvu, a kosovske institucije dokazne matrijale ovih prestupnika nisu priložile slučaju Ljimaj i spisku, kao ni, razume se ostaloj devetorici Albanaca kojima se sudilo u slučaju Klečka.

Predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Gordana Đikanović u intervjuu za „Glas Rusije“ je ovu presudu u slučaju Ljimaj nazvala „šamarom porodicama žrtava“:

Ovo je bio toliko čist slučaj! Jer postoji priznanje samog Euleksa da je postojao logor Klečka, da je Fatmir Ljimaj bio komandant te operacione zone Lipljan, gde se Klečka nalazi. U tu jamu, koja je u stvari krečana, bacana su ne tela, nego masakrirana tela, koja su prethodno zapaljena da bi se uništili svi dokazi. Samo sedmoro je identifikovano i dvoje nesrba. Ostali nisu mogli da budu identifikovani, zato što su svi dokazi i mogućnost DNK analize onemogućeni. Porodice, pogotovo iz tog kraja, znaju ko je bio Fatmir Ljimaj i znaju da je on počinio zločine. Ali ako bi i prihvatile ovu presudu (da Fatmir Ljimaj i ta devetorica nisu počinili zločine), ostaje pitanje – ko je to počinio? Nijedan zločin nad Srbima nije do kraja rasvetljen tako što će neko za to odgovarati.

Pravna analitičarka, predstavnica organizacije Fond humanitrnog prava iz Prištine Anka Kurteši–Hajdari je za „Glas Rusije“ odgovorila pismeno. Prema njenim rečima: „za sada, prema našoj evidenciji niko nije osuđen za zločine koji su se prema optužnici dogodili u pritvorskom Centru OVK u koji se nalazio u selu Klečka, opština Lipljan. Ova presuda je prvostepena u ponovljenom postupku, nije konačna. Postoji velika mogućnost da će se Specijalno tužilaštvo Republike Kosova (SPRK) žaliti na oslobađajuću presudu“- rekla je Kurteši- Hajdari.

„Prema zapažanjima posmatrača Fonda za humanitarno pravo Kosovo, a na osnovu redovnog praćenja ponovnog prvostepenog glavnog pretresa pred Osnovnim sudom u Prištini: suđenje je bilo transparentno. Zbog velikog broja optuženih organizovano u posebnoj sudnici, koja je adaptirana za ovo i suđenja u slučajevima, gde je veći broj optuženih. Glavni pretres su mogli da prate članovi porodica i prijatelji optuženih, posmatrači, predstavnici medija. Izuzev dva zasedanja suda, za vreme svedočenja jednog svedoka koji je od suda tražio da svedoči na zatvorenom delu pretresa, bez prisustva publike. Što je od strane suda prihvaćeno“- navela je u pismenom odgovoru za „Glas Rusije“ gospođa Anka Kurteši- Hajdari.

Jasno je da tačka nije u potpunosti stavljena na slučaj Ljimaj. Eksperti mogu sa svoje strane da proanaliziraju razloge i argumente prema kojima je Ljimaj bio oslobođen optužnice, nakon što je prištinski sud pripremio pismenu otpravku presude u slučaju bivšeg kosovskog komandanta, a sadašnjeg političara.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *