ШИПТАРСКОМ ЛУДИЛУ НЕМА КРАЈА! Приштина наставља терор над косметским Србима!

ŠIPTARSKOM LUDILU NEMA KRAJA! Priština nastavlja teror nad kosmetskim Srbima!

20 oktobra 2019

Pre nekoliko dana pripadnici ROSU uhapsili su rano ujutro u akciji na severu KiM dvojicu Srba u akciju za koju je kosovska policija navela da je izvedena u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a kako su dvojica ranije uhapšenih Srba po istom osnovu i dalje u prtivoru bez podignute optužnice, i kako nema nikakvioh pomaka u istazi Prištine i ovaj slučaj se dovodi u vezu sa sve većim pritiskom Prištine i zastaršivanjem Srba na severu KiM.

Kontinuirano ugrožavanje bezbednosti Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji pojačano je u poslednjih meseci, a tokom cele ove godine učestala su privođenja Srba, mahom pod optužbama za navodne ratne zločine tokom sukoba 1999. godine, kao i fizički napade na Srbe i njihovu imovinu, ali i imovinu Srpske pravoslavne crkve.Prema procenama upućenih, broj etnički motivisanih napada na Srbe i drugih incidenata u odnosu na prošlu godinu povećan je više nego duplo jer je samo u za prvih osam meseci registrovano više od 100 incidenata i hapšenja.

Najbrutalniji napad na Srbe dogodio se 28. maja, kada su pripadnici prištinskih specijalnih jedinica ROSU nelegalno upali na teritoriju opštine Zubin Potok na severu KiM i tom prilikom primenili prekomernu silu protiv srpskih civila, od kojih je veći broj i bio uhapšen zbog navodne korupcije.

Tom prilikom, prekomerna sila upotrebljena je, ne protiv osumnjičenih, već protiv građana srpske nacionalnosti koji su se tu zadesili.

Među brutalno prebijenima tokom ove akcije našao se čak i pripadnik UNMIK administracije Mihail Krasnošcenko, kao i Razvigor Cvetić, gluvonema osoba koja je tog dana teško povređena i pretučena na putu od kuće do prodavnice.

Inače, ova godina je započela incidentom u Ðakovici, kada se u neposrednoj blizini manastira Uspenje Presvete Bogorodice, 6. januara okupilo oko stotinu građana albanske nacionalnosti sa ciljem da spreče dolazak raseljenih Srba iz Đakovice na obeležavanje Badnjeg dana i Božića.

Istog dana, ispred crkve Svetog velikomučenika Georgija u srpskom selu Stanišor u opštini Gnjilane više lica albanske nacionalnosti je iz vozila u pokretu vređalo jereja SPC i pretilo mu da će ga zaklati, a 22. januara u naselju „Bošnjačka mahala“ u severnom delu Kosovske Mitrovice pretučen je Srbin, koji je tom prilikom zadobilo lake telesne povrede.

Hapšenja su počela 1. februara kada je Kosovska policija Srbina Z.Ð, zbog navodno izvršenih ratnih zločina.

Dva dana kasnije, 3. februara u blizini Orahovca je uklonjena spomen ploča, koju su članovi Udruženja novinara Srbije postavili na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine kidnapovani novinari TV Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

U selu „Babljak“, u opštini Uroševac, 10. februara je oskrnavljena i opljačkana crkva „Svete Trojice“, što je, prema zvaničnim podacima, bio 19 slučaj skrnavljenja ovog hrama od 1999. godine.

Zastrašivanje Srba nastavljeno je i početkom marta, kada je u mestu Goraždevac u opštini Peć osoba sa „fantomkom“ ispisalo je grafit „UCK“ na vratima kuće jedne srpske porodice.

Nakoliko dana kasnije u Velikoj Hoči kod Orahovca osobe albanske nacionalnosti srušile su jarbol sa srpskom zastavom i polomile krst sa spomen-obeležja Srbima iz tog sela i okoline, koji su ubijeni i kidnapovani od strane OVK 1999. godine.

U toku noći izmedu 8. i 9. marta, u Štrpcu, u dvorištu porodične kuće zapaljeni su vozilo i traktor lica srpske nacionalnosti.

U naselju Bošnjacka Mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, 15. marta više lica albanske nacionalnosti su u Nemanjinoj ulici napala su dva maloletnika srpske nacionalnosti, nakon što je grupa Albanaca vređala sestru jednog od nih dvojice.

Početkom aprila, u mestu Suvi Do u severnom delu Kosovske Mitrovice, opljačkana je i oskrnavljena pravoslavna crkva „Svete Petke, a u selu Goraždevac je ispisangrafit UČK.U Uroševcu su 11. aprila pripadnici kosovske policije pod optužbom za ratni zlocin, uhapsili Srbina Z.K. rođenog u mestu Gornje Nerodimlje u opštini Uroševac, a koji sada živi u Srbiji.

Krajem meseca, 24. aprila, u selu Donja Gušterica u opštini Lipljan u više navrata je pucano na porodičnu kuću, lokal i vozilo Srba.

Pripadnici prištinskih jedinica su gumenim palicama 3. maja brutalno pretukli desetak Srba, od kojih su tri lica zadobila teške telesne povrede 3. maja, u Štrpcu, na mestu zvanom „Obe reke, jer su pokušali da spreče nastavak izgradnje mini hidrocentrale, jer su prethodno postigli dogovor sa gradonačelnikom Štrpca o prekidu izvođenja radova .

Pet dana kasnije, u selu Gojbulja u Vucitrnu obijena je i oštećena crkva Svete Paraskeve.

U selu Prekovce, 29. maja dva lica albanske nacionalnosti pretukla su Srbina iz tog sela. Pripadnici kosovske policije su identifikovali oba napadača, od kojeg su jednog uhapsili, dok se drugi nalazi u bekstvu.

U mestu Goraždevac u neposrednoj blizini crkve i seoskog groblja, na zidu pored ugostiteljskog objekta „Kontiki“ ispisan je grafit „UČK“.

Kosovska policija je takođe, 10. jula na administrativnom prelazu ZTP „Bela Zemlja“ u opštini Kosovska Kamenica zadržali dva Srbina – direktora OŠ „Mladen Marković“ u Vitini i direktora srednje tehničke škole u selu Vrbovac u opštini Vitina i dva dana ih zadržali u pritvoru u Gnjilanu.

U toku noći između 12. i 13. jula, na pravoslavnom groblju u Lipljanu je uništeno i oštećeno više od 20 nadgrobnih spomenika.

Pripadnici kosovske policije su 22. jula na administrativnom prelazu ZTP „Bela Zemlja“ u opštini Kosovska Kamenica zadržali 70-godišnjeg Srbina iz Gnjilana, gde su ga tukli, a potom priveli javnom tužiocu u Kosovskoj Kamenici.

Srbin je nakon saslušanja pušten kući, a pripadnici kosovske policije su protiv njega podneli krivičnu prijavu za ometanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Incidenti su nastavljeni i u avgustu kada je u više navrata 16 osoba odbijeno za prelaz adnministrativnih granica jer su se legitimisli pasošima Srbije.

Poslednji incident koji je značajno skrenuo pažnju javnosti jeste hapšenje dvojice Srba zbog navodne umešanosti u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Prva tri navodno osumjičena za umešanost u ubistvo Ivanovića uhapšenja su 23. novembra prošle godine, a dvojica su i dalje u prtivoru bez podignute optužnice.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Ko je odgovoran za ovo, ko ovo tolerise, ko o ovome cuti? Dobitnik ordena Svetoga Save, zemljo, otvori se.

  • Velika Metla says:

   NIKO drugi nego on. Rasformirao je srbsku policiju,i ostavio narod na nemilost šlihtarskim primitivcima iz šume. I dok srbadija puši u "parovima" šlihtari završavaju svoj posao. Svaka čast šlihtarima. Ima "srbi" da se uče od šlihtara kako se brani svoj narod.

  • Za Srbiju says:

   Odgovorni smo svi MI, koji samo komentarišemo, umesto da organizujemo proteste protiv šiptarskog terora i podržimo svoje Srbe u južnoj srbskoj pokrajini. Svi mi!

  • Djoka Brica says:

   Kada izrod daje izrodu ordenje onda treba da znamo koliko je sati.

 2. Zoran says:

  Ne guramo mi DSrbve u siptarske institucoije, nego Vucic.

  • Ratko says:

   siftari mogu da rade sto hoce od jugoslovena u titovoj mitrovici, taj narod niko ne stiti u svetu srbija se zalaze za mir, a ne za rat, albanci hoce rat a ne mir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *