ŠIRENJE RUSKIH VOJNIH BAZA: Vijetnam, Kuba, Nikaragva, Venecuela…

ŠIRENJE RUSKIH VOJNIH BAZA: Vijetnam, Kuba, Nikaragva, Venecuela…

1 marta 2014

rusi4Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, potvrdio je ove sedmice kako Rusija u bliskoj budućnosti planira znatno proširiti svoju vojnu prisutnost izvan granica uspostavljajući vojne baze u više država širom sveta.

Prema njegovim rečima na listi zemalja nalaze se „Vijetnam, Kuba, Nikaragva, Sejšeli, Singapur i još nekoliko zemalja“.

„Pregovoi su u toku te se nalazimo pred potpisivanjem relevantnih ugovora“, istakao je Šojgu u razgovoru s novinarima u Moskvi.

Ruski ministar obrane takođe ističe kako pregovori ne pokrivaju samo uspostavu vojnih baza u ovim zemljama, već i posete ruskih brodova njihovim lukama pod „povoljnim uslovima“, uključujući i otvaranje lokacija gde bi ruski strateški bombarderi u patroli mogli puniti gorivo.

Podsetimo, Rusija danas ima samo jednu vojnu bazu izvan granica bivšeg SSSR – Tartus u Siriji. 2002. Rusija je zatvorila veliku pomorsku vojnu bazu u Vijetnamu, kao i radardsku bazu na Kubi, zbog finansijskih problema. Ali, 12 godina kasnije, Rusija počinje ponovno jačati svoju međunarodnu vojnu prisutnost. Iz Moskve ističu kako je cilj „štiti nacionalne interese širom sveta“.

Informacije o širenju ruskih vojnih baza na strateška mesta širom sveta dolaze u isto vreme kada i vest da je ruski ratni brod stigao u nenajavljenu posetu Havani, glavnom gradu Kube. Ruski „obaveštajni“ brod Viktor Leonov SSV-175, s raznom špijunskom opremom i raketnim obrambenim sistemom, tiho je stigao juče u luku u Havani te se smestio među turističkim kruzerima.

Ruski brodovi i ranije su stizali u Kubu, ali tada je publicitet bio znatan, a za lokalne stanovnike bi bio organizovan obilazak broda. Glede jučerašnjeg pristanka to nije slučaj, lokalni mediji nisu objavili niti reči o iznenadnom dolasku ruskog broda.

Zvaničnici ruske ambasade u Havani ističu kako se radi o „prijateljskoj poseti“. Takođe se navodi kako će brod ostati u Havani tri do četiri dana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *