ШИРИ СЕ КОАЛИЦИЈА против Кине и СЗО

ŠIRI SE KOALICIJA protiv Kine i SZO

19 aprila 2020

Australija je problematizovala transparentnost kineskih vlasti o izbijanju epidemije koronavirusa i o broju umrlih, i zatražila pokretanje međunarodne istrage o nastanku i širenju kovida-19.

Veruje se da je korona virus nastao na mokroj pijaci divljih životinja u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019.Od tada je zaraženo više od 2,3 miliona ljudi, a preko 160.000 ih je umrlo, prenosi „Jutarnji“.

Ministarka spoljnih poslova Australije Maris Pejn rekla je da je izuzetno zabrinuta zbog kineske (ne)transparentnosti u pogledu epidemije koronavirusa.

„Pitanja o korona virusu su pitanja za nezavisnu istragu i mislim da je važno da to sprovedemo“, rekla je Pejnova za televiziju Ej-bi-si.

„Zapravo, Australija će apsolutno insistirati na tome“, dodala je.

Australija je dovela epidemiju korona virusa pod kontrolu, pa su u nedelju zabeležena 53 nova slučaja, a ukupno 6.586, prema podacima ministarstva zdravlja.

Ukupno je 71 osoba umrla u Australiji.

Već sedmi dan zaredom povećanje broja zaraženih manje je od 1 posto.

Odnosi Australije s Kinom, koja je njen najveći trgovinski partner, zaoštreni su, a oni optužuju Kinu za upletanje u australijsku politiku.

Krajem 2019. više australijskih medija objavilo je da su kineske vlasti pokušale da infiltriraju svog špijuna u australijski parlament, koji je trebalo da se kandiduje na izborima kao član vladajuće Liberalne stranke.

„Moje poverenje u Kinu određuje se dugoročno“, rekla je Pejnova.

„Moja zabrinutost odnosi se na transparentnost o obezbeđivanju otvorene saradnje“, dodala je.

Dok Australija poziva na istragu, američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi Kina mogla da snosi posledice zbog odgovornosti za pandemiju.

Peking odbacuje optužbe o netransparentnosti.SZO „nije pomogla svetu“

Protekle nedelje je Tramp obustavio američke uplate Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), optuživši je zbog okrenutosti ka Kini.

Australijski ministar zdravlja Greg Hant takođe je kritikovao SZO.

„Ono što smo videli od zvaničnika u Ženevi mislimo da je bio odgovor koji nije pomogao svetu“, rekao je Hant na konferenicji.

„Imamo dobar rezultat jer smo, kao zemlja, donosili svoje odluke“, dodao je.

Australija je, suprotno savetu SZO, 1. februara zabranila dolaske iz Kine, dok je kasnije zatvorila granice i uvela stroge restrikcije.

Hant je ipak upozorio da Australija pobeđuje koronavirus, ali još nije pobedila.

„Moramo da se usredsredimo na suzbijanje i kapacitet“, rekao je.

Susedni Novi Zeland uveo je neke od najoštrijih mera, pre prvog smrtnog slučaja, i beleži još bolje rezultate od Australije.

U nedelju su zabeležena samo 4 nova slučaja, a ukupno je do sada zaraženo 1.098 osoba, od kojih je 11 umrlo, prema podacima ministarstva zdravlja, prenosi Nedeljnik.

„Znam da nije bilo lako, ali funkcioniše“, rekla je premijerka Džasinda Ardern u televizijskom intervjuu i dodala da će u ponedeljak da bude održana sednica vlade na kojoj će se odlučivati o popuštanju mera.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Šta ako u SAD već postoji vakcina protiv koronavirusa? Čudno je to što baš niko od ljudi bliskih Beloj kući ili na drugim visokim funkcijama u SAD nije zaražen. Da li su oni već zaštićeni vakcinom? Tu vakcinu Amerikanci zasad ne proizvode u velikim količinama niti je primenjuju masovno na svoje stanovništvo samo zato da bi imali dobar razlog za optuživanje Kine? To bi isto bila varijanta 11 septembra. Zatim u sledećem koraku primeniće ekonomske sankcije protiv Kine, kao što je već predložio senator Lindsi Grejem. Grejem smatra da je Kina odgovorna za umiranje Amerikanaca od korona virusa i rast nezaposlenosti u njegovoj zemlji. Da li je tako? Najpre ko je pustio virus u kineskom Vuhanu? Još i ovo imati u vidu: prošle godine su pisali da je Kina malo umanjila svoje učešće u američkim državnim hartijama od vrednosti, a Japan je malo povećao. Japan je izašao na prvo mesto jer poseduje 1,12 hiljada milijardi dolara američkih državnih hartija od vrednosti, dok Kina je pala na drugo mesto sa 1,11 hiljada milijardi dolara. Korisno bi bilo nekim novim osmišljenim banditizmom umanjiti taj američki dug i istovremeno naneti ekonomsku štetu Kini, zato neka umiru obični amerikanci. Grejem je predložio da SAD utvrde koliku im je štetu nanelo držanje Kine povodom korona virusa i da za sumu koju utvrde naprosto umanje sumu državnog duga Sjedinjenih Država prema Kini: „Tako treba postupiti. Oni nama moraju da plate, a ne mi njima!“.

    • Slobodanka says:

      Time bi ujedno ekonomski oslabili Kinu, a za koju odavno izjavljuju da im je ona glavni protivnik. Zašto da ne stave na kocku i globalnu ekonomiju? Oni su taj problem već rešili slično kao 2009 velikim štampanjem novca. Da su mirovali i ništa nisu preduzeli Kina bi ih ekonomski pretekla i to sa velikom razlikom. Pa još američki strateški partner Saudijska Arabija zbog nedogovora u OPEK-u oborila je cenu nafte i time je ekonomski napala Rusiju. Rusija gubi i na drugi način jer ekonomska posledica pandemije je da je opala tražnja za naftom. Ne uništavaju Amerikanci svoje globaliste i globalnu ekonomiju, oni je samo resetuju. Novim štampanjem novca bez pokrića koji su već odobrili oni su spremni da pokupuju sve interesentne kompanije po svetu naročito kad im opadne vrednost kao ekonomska posledica pandemije, uključujući i interesantne kompanije iz EU. Jedino SAD ima debeli ekonomski motiv da se dogodi pandemija sa svim njenim posledicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *