SIRIJA: Džihadisti pogubili novinara

SIRIJA: Džihadisti pogubili novinara

20 avgusta 2014

dzihadisti123Džihadistička organizacija Islamska država objavila snimak na kome se vidi kako njeni pripadnici odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju.

Foli je nestao u Siriji pre skoro dve godine.

Ekstremisti, koji su zapretili da će ubiti još jednog zarobljenika, za kojeg su rekli da je takođe američki novinar, objasnili su da je Foli ubijen u znak odmazde za nedavne američke vazdušne napade u Iraku, prenela je agencija AP.

Nakon sinoćnje objave videa, porodica DŽejmsa Folija je potvrdila njegovu smrt na strani na Fejsbuku koja je bila osnovana za podršku njegovom puštanju.

„Nikad nismo bili ponosniji na njega. On je dao život pokušavajući da razotkrije patnju Sirijaca“, navodi se u postu Folijeve majke, koja je takodje apelovala na militante da poštede živote drugih talaca.

„Kao i DŽejms i oni su nevini. Oni nemaju kontrolu nad politikom američke vlade u Iraku, Siriji i drugde u svetu“, istakla je ona.

Foli (40) je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju „Global Post“.

Islamska država je takodje objavila video snimak na kome tvrdi da drži za taoca američkog novinara Stivena Sotlofa i poručuje da njegov život zavisi od sledećeg poteza predsednika SAD Baraka Obame.

„Život ovog američkog državljanina, Obama, zavisi od tvoje sledeće odluke“, govori maskirani muškarac na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *