SIRIJA: Haos među pobunjenicima

SIRIJA: Haos među pobunjenicima

24 septembra 2013
Syria rebelsĆorsokak u koji su zapali sukobi vladinih snaga i ustanika u Siriji, pogubno je delovao na beznadežno razjedinjene pobunjenike, koji su gro dejstava protiv snaga Bašara al Asada zamenili međusobnim obračunima, prenosi Radio televizija Srbije.Umerenija opcija među ustanicima, kako na Zapadu zovu grupe koje nisu blisko povezane sa Al Kaidom, objavile su rat islamistima na severu zemlje i mobilisali sve snage u tom regionu u pokušaju da povrate kontrolu nad Azazom, odakle su ih islamisti brutalno proterali.

Iranac na čelu Asadove armije

Njujorker piše da operacijama Asadove vojske, u stvari, komanduje glavni iranski operativac i prvi čovek Republikanske garde Kasim Sulejmani, koji su u Damasku pojavio u trenutku kada je izgledalo da je pad režima pitanje trenutka. Magazin, pozivajući se na čitav niz obaveštajaca, piše da je Sulejmani organizovao pravi front za odbranu Asadovog režima, koji se proteže od šiitskih milicija u Iraku, preko Hezbolaha u Libanu i Kurda u Siriji.

Okidač sukoba bila je odluka Islamske države Sirije i Iraka da obznane ciljeve borbe, koji kako se ispostavilo, nemaju preterano veze sa svgravanjem Asada, već više sa uspostavljanjem islamske države.

U tom cilju, objavili su rat svima koji sarađuju sa Amerikom i Zapadom, uključujući i ostale pobunjeničke grupe. Usput, ubili su jednog od lokalnih lidera i zarobili desetak boraca. Svađa je izbila pošto „umereni“ pobunjenici nisu želeli da im predaju jednog Nemca.

Druga strana je odmah reagovala i mobilisala sve snage u regionu kako bi počela konačni obračun sa radikalnim islamistima. U prvih nekoliko sati akcije, izbilo je nekoliko sporadičnih sukoba, a na kontrolnom punktu „umerenih“ snaga ubijen je komandant lokalne podružnice Al Kaide, izvesni Abu Abdulahi Libi, koji se proglasio za emira provincije Idlib.

Libi je, navodno, krenuo na pregovore o primirju, kada su ga ustanici zasuli paljbom iz automatskog oružja. Još uvek nije utvrđeno koja je od brojnih grupa ustanika odgovorna za taj napad. Islamisti su, odmah, najavili osvetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *