Sirija: Izrael je napadom objavio rat

Sirija: Izrael je napadom objavio rat

5 maja 2013

Smoke in Israeli-Syrian borderZamenik ministra spoljnih poslova Sirije, Fajsal Al-Mikdad, izjavio je da je današnji izraelski vazdušni napad na vojno-istraživački centar u Damasku u Siriji, „objava rata“.

Govoreći za CNN, on je naveo da je Izrael izvršio dva vazdušna napada na Siriju, te kazao da su ti napadi „pokazatelj savezništva Izraela i terorista“. Mikdad je istakao da će Sirija uzvratiti napad kada bude htela.

Prema vestima državnih agencija i televizija Sirije, Izrael je napao vojno-istraživački centar na severozapadu Damaska u području Al-Hame. U saopštenju izraelske vojske navodi se da „izraelska vojska neće dati nijedan komentar“ na sirijske vesti, te da oni „niti odbijaju, niti prihvaćaju“ te navode.

Izrael je i prekjuče izvršio vazdušni napad na Siriju. Pretpostavlja se da je istraživački centar koji je bio meta najnovijeg napada lokacija na kojem režim Bashara al Assada proizvodi hemijsko oružje.

Irački šiitski verski vođa Muktada al-Sadr izjavio je da Sirija treba uzvratiti na napade Izraela.

Vezano za poslednji napad Izraela, Al-Sadr je rekao da Sirija mora zaštiti svoj ugled te da zbog toga vlada mora uzvratiti na napad Izraela i da „niko nema pravo da to spreči“.

S druge strane, agencija Anadolija saznaje da je ministar spoljnih poslova Libana Adnan Mansur izdao naredbu stalnom predstavniku Libana u Ujedinjenim nacijama Nevafu Selamu, da Savetu bezbednosti UN-a podnese žalbu protiv Izraela „zbog kršenja libanskog suvereniteta“.

Libanonski zvaničnici tvrde da izraelski avioni često lete kroz libanski vazdušni prostor te da lete vrlo nisko iznad naseljenih područja njihove zemlje.

Bliski istok na rubu novog rata

Svedoci tvrde da su najpre osetili podrhtavanje tla, od kojeg su pomislili da je u pitanju potres. Zatim se začula vrlo jaka eksplozija. Veruje se da je vojska Sirije u ovom vazdušnom napadu pretrpela velike gubitke.

Izraelci još nisu službeno potvrdili novi napad na Siriju. No, ranije su najavljivali da su spremni na nove vazdušne napade ukoliko dobiju informacije da Sirija naoružava njihove protivnike u regiji naprednim oružjem. Podsećamo, i američki predsednik Barak Obama ranije je pretio Siriji, kazavši da neće dopustiti korištenje kemijskog oružja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *