SIRIJA: Nova velika pobeda sirijske vojske – oslobođena Zara

SIRIJA: Nova velika pobeda sirijske vojske – oslobođena Zara

11 marta 2014

nakon-mjesec-dana-borbi-sirijska-vojskahoms_4335_8685Nakon mesec dana borbi sirijska vojska preuzela kontrolu nad gradom Zara, ključnim uporištem opozicije u provinciji Homs.

Prema poslednjim informacijama sirijska vojska preuzela je kontrolu nad gradom Zara u provinciji Homs, koji je do nedavno bio važno uporište opozicije. Vest je prvi objavio libanski kanal Al-Manar te su kasnije informaciju prenijeli i drugi izvori, uključujući i opozicijski mediji. Lokacija je od strateške važnosti jer se nalazi u blizinisaobraćajnice koja povezuje Homs s mediteranskom obalom.

Libanski Dejli Star, koji je za razliku od Hezbollahovog Al-Manara sklon opoziciji, takođe je potvrdio informaciju kako su pobunjenici izgubili kontrolu nad Zarom nakon gotovo mesec dana borbi.

“Sirijske vojne jedinice, u saradnji s Nacionalnim snagama odbrane i časnim građanima, preuzeli su punu kontrolu nad gradom Zara i okolinom na prostoru zapadne provincije Homs”, ističe se u izjavi sirijske vojske. “Zara se koristila kao ključni prolaz za terorističke grupe koje su stizale iz Libanona”, navodi se u izjavi.

Opozicijski izvor SOHR s centrom u Londonu također je potvrdio kako su pobunjenici izgubili kontrolu nad Zarom – “Zara je pala nakon vazdušnih napada”, navodi se u njihovom izvještaju.

Preuzimanje Zare dolazi u veme dok vojska vodi žestoke sukobe oko Jabruda, uporišta opozicije u planinama Kalamun uz libansku granicu. Ove operacije deo su šire ofenzive sirijske vojske koja je započela krajem prošle godine, a ima za cilj osigurati prometnicu Damask-Homs.

SREDNJOVEKOVNI ZAMAK

U blizini grada Zara nalazi se jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih dvoraca na svijetu – krstaški dvorac Krak des Chevaliers. Lokacija je naseljena još od 11. veka kada se dvorac zvao “Hisn al Akrad” ili “Dvorac Kurda”. 1142. grof od Tripolija (u današnjem Libanu) Raymond Drugi dao je dvorac vitezovima Jovanovcima. Vitezovi su držali dvorac sve do 1271. kada ga je silom preuzeo četvrti egipatski sultan Bajbars, nakon opsade koja je trajala ukupno 36 dana.

Dvorac se nalazi na visini od 650 metara. Okolna zemlja vrlo je plodno zbog nekoliko potoka i obilnih padavina. Još u ono vrijeme dvorac je imao važnu stratešku poziciju povezujući unutrašnjost Sirije s obalom. Od 2006. dvorac se nalazi na UNESCO-ovom popisu svetske baštine.

(Al-Manar | SANA | Daily Star)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *