СИРИЈА оптужила Француску!

SIRIJA optužila Francusku!

26 jula 2016

Bashar Ja'afariZvanični Damask je optužio francusku ratnu avijaciju da su njeni avioni bombardovali selo na severu Sirije i ubili 164 civila.

Pariz je objavio da su njegovi ratni avion 19. jula izveli napad na jedno selo u Siriji i naglasio da je to bila – osveta za teroristički napad u Nici. Osveta Islamskoj državi.

Nimalo francuski vojno-diplomatski vrh pritom nije zbunjivalo što je napadač iz Nice bio državljanin Tunisa i što nije imao nikakve veze sa Sirijom.

Nije čak ni pokušao da objasni: zbog čega se Islamskoj državi nije svetio u Iraku ili Libiji.

Stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama, Bašar Džafari, otkrio je da su Francuzi razorili selo Tohar pored grada Manbidža i da su pripadnici ID njegove stanovnike koristili kao živi štit, ali da su Tohar napustili neposredno pred početak napada francuskih aviona.

Džafari je posebno naglasio: „Francuzi su u Toharu pobili dva puta više ljudi nego što je poginulo u Nici. Francuski predsednik je hteo osvetu za Nicu, a ubio je 164 mirna građanina u sirijskom selu“.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije zatražilo je da Savet bezbednosti UN osudi francuski napad na Tohar.

Sekretarijat UN je objavio da nije u mogućnosti da proveri ko je odgovoran za taj napad.

Stalni predstavnik Francuske u UN, Fransoa Delatr, uzdržao se od komentara, a predstavnica SAD – Samanta Pauer – saopštila je da su SAD i njihovi saveznici spremni da preuzmu na sebe odgovornost za smrt civila ako bude potvrđena na način koji zaslužuje poverenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *