SIRIJA: Počeo otvoren rat među pobunjenicima

SIRIJA: Počeo otvoren rat među pobunjenicima

19 septembra 2013

SYRIA AZAZ --- USED 16-08-12Žestoki oružani sukobi između različitih antivladinih snaga blizu Damaska. Grupa povezana sa Al Kaidom preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Azazom. Damask obećao da će blagovremeno dostaviti podatke o arsenalu hemijskog oružja.

Na severu Sirije izbili su oružani sukobi između različitih antivladinih snaga, javile su agencije. Aktivisti tvde da je, posle žestokih borbi, grupa povezana sa Al Kaidom, Islamska država Irak i Levant, preuzela kontrolu nad gradom Azazom od takozvane Slobodne sirijske vojske.

Grad Azaz nalazi se pet kilometara od granice sa Turskom i 30 kilometara od Alepa, a izveštava se o pogibiji pet pripadnika Slobodne sirijske vojske i blizu 100 zarobljenih.

„Islamska država Irak i Levant preuzela je kompletnu kontrolu Azaza. Oni kontrolišu ulaze u grad“, rekao je aktivista iz tog grada Abu Ahmad, dok je drugi aktivista potvrdio je tu informaciju, navodi AFP.

Jedan od aktivista sirijske opozicije Abu Luaj el Halabi rekao je za agenciju Rojters da je sukob dve grupe izbio pošto su islamisti pokušali da otmu nemačkog lekara volontera iz jedne privatne bolnice u Azazu.

„Preuzimajući Azaz, Islamska država Irak i Levant pomerila se jedan korak ka uspostavljanju kontrole nad graničnim prelazom. Njihov cilj je izgleda da preuzmu kontrolu nad čitavim predelom severno od Alepa“, rekao je El Halabi.

Trvenja između Slobodne sirijske vojske i islamistima zaoštrena su početkom ove godine, a sukob u Azazu je do sada najžešhi između dve grupe antivladinih snaga.

U međuvremenu, Damask je pokušao da uveri Moskvu da da će u roku od nedelju dana uputiti podatke o arsenalu hemijskog oružja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja sa sedištem u Hagu.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov, nakon susreta sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, rekao je da će predaja informacija biće izvršena u roku od nedelju dana.

„Dobili smo uveravanja da će to biti učinjeno blagovremeno“, istakao je Rjabakov, navodeći da je sirijsko rukovodstvo iznelo niz važnih predloga koji se tiču dogovora o hemijskom oružju.

„Čuli smo važna shvatanja, ocene, predloge od gospodina predsednika (Asada), izvestićemo Moskvu o svemu tome u detalje“, rekao je Rjabkov na pres konferenciji, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima ruskog diplomate, glavne teme razgovora sa Asadom bile su realizacija rusko-američkih dogovora o hemijskom oružju 12-14. septembra u Ženevi, kao i perspektive za održavanje međunarodne konferencije o političkom okončanju sirijskog konflikta „Ženeva-2“.

Rjabkov je podsetio da u skladu sa dogovorom šefova diplomatije Rusije i SAD Sergeja Lavrova i Džona Kerija proces uništenja hemijskog oružja u Siriji treba u potpunosti da se završi do sredine 2014. godine, preneo je Itar tas.

Ipak, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel podvukao je da će vojska SAD nastaviti da održava pretnju upotrebom sile protiv Sirije ako tamošnji režim odbije da sprovede dogovor o kontroli i uništenju hemijskog oružja.

„Trebalo bi da držimo vojnu opciju i dalje otvorenom. Uverili smo predsednika (Baraka Obamu) da su naše snage spremne“, rekao je Hejgel na brifingu za novinare.

Hejgel je ponovio stav da Amerika nema nameru da povuče svoje ratne brodove iz Mediterana, ocenivši da je samo snažna pretnja upotrebom sile naterala Siriju da pristane na američko-ruski plan o hemijskom oružju.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *