Сирија понудила Курдима да се интегришу у њену армију и администрацију

Sirija ponudila Kurdima da se integrišu u njenu armiju i administraciju

31 oktobra 2019

DRŽAVNO-vojni vrh Sirije ima nameru da kurdske odrede, koji su poslednjih godina činili udarnu pesnicu Snaga demokratske Sirije (SDF) koje su obučavali i finansirali Amerikanci, uključi u sastav regularne armije.

Zvanični Damask traži da SDF budu rasformirane, a sami kurdski odredi potom uključeni u vojne i policijske jedinice.

Damask ima nameru da obnovi rad državnih organa i ustanova u svim oblastima koje su poslednjih godina bile pod kontrolom SDF.U njihhove organe vlasti – od opštinskih do oblasnih – biće uključeni i oni koji su dosad radili za „kurdsku autonomnu administraciju“.

Za red i mir u gradovima odgovaraće policija Sirije.

Neki sirijski mediji navode da Kurdi još nisu dali konačan odgovor na ovaj plan koji podrazumeva i povratak provincija Haseke i Raka i istočnog dela provincije Deir-ez-Zor pod vlast Damaska.

Postoje procene da Kurdi još nisu odustali od ambicije da – uz podršku SAD, koje u tome imaju svoj interes – zaddrže u svojim rukamabar delove severoistoka Sirije gde se nalaze njena glavna naftna nalazišta.

Ako se Kurdi budu držali Amerikanaca – njihov sudar sa armijom Sirije postaće pre ili kasnije neizbežan.

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Praktična teorija #...Nemo Asade da ih moliš jer će kad tad opet napraviti sranje, nego udri do temelja prevrtljive genocidaše. A ako ne može drugačije, piši propalo. Amerika ima neki oslonac u Kurdima i vraćaće se doklegod Kurdi postoje. Izbriši ih sa lica zemlje. Bili misliti na početku a ne dovući oružje od Rusa sa američkim kamionima i onda se priključiti Amerima. A najgora stvar je što su ih Ameri izmešali sa tzv. demokratskim ISILovcima u Raki i proglasili Raku za glavni grad ...ni sami ne znaju čega. Takvi Kurdi nikome na svetu ne trebaju. Jeste da ima puno babica pa nova Sirija može da se rodi kilava, ali zato kreni jer si već prošao kroz fazu skoro totalne propasti, preživeo sa svojim narodom i državom i sada si u ofanzivi. Ameri te ne mogu pobediti doklegod su Rusi tamo. Daj im šargarepe i neka grickaju i sede tamo zauvek a ponekad sjure i svoje nove bombice po tvojim neprijateljima. Ne smeju Rusi na Amere, ali ne smeju ni ameri na Ruse. Ti smeš. Kažem ti lepo iz iskustva. Ili kreni ili piši propalo. I kod nas je bilo babica i iz amerike i rusije i od kojekude i propadosmo načisto. Kod tebe ima tih savetnika još više, a sada više ne moraš da slušaš kao na početku i iskoristi priliku.(valda me čuo pa će malo i da razmisli o oštrijim varijantama jer ameri kanda idu na zamrzavanje sukoba, što će za Siriju biti isto kao i poraz. A Rusi su zamrzli sukob i u Gruziji i u Ukrajini i sada lade muda po političkim balovima a ljudi na obe strane u tim dvema država propadaju. Da je cela ljudska istorija išla tim putem, danas bi još uvek svetom carovale rimske horde. Ne bi ih niko nikad rasturio)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *