SIRIJA: Sukobi džihadista i prozapadnih pobunjenika, više od 50 mrtvih

SIRIJA: Sukobi džihadista i prozapadnih pobunjenika, više od 50 mrtvih

30 marta 2014

360_lebanon_jihadist_0103Više od 50 pobunjenika i džihadista je ubijeno u današnjim borbama u severoistočnoj sirijskoj provinciji Hasakeh, u kojima su pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) osvojile strateški važan grad Markadu, na granici s Irakom, izveštava sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Na strani fronta Al-Nusra i drugih pobunjenika je, prema ovom saopštenju, bilo 39 žrtava, a na strani ISIL-a 13, prenosi AFP.

Markada je važna za ISIL zato što se nalazi na putu njegovih linija snabdevanja iz Iraka.

ISIL još od januara na prostranim oblastima na zapadu, severu i istoku Sirije vodi rat sa drugim pobunjeničkim grupama, kojima je nastojao da nametne svoju dominaciju, uključujući front Al-Nusru, povezan s Al-Kaidom.

ISIL se otada povukao iz najvećeg dela oblasti na zapadu i severu, ali još uvek čvrsto drži istočne regione blizu iračke granice.

Na drugom frontu, u provinciji Latakija, na obali Sredozemlja, Al-Nusra front i druge pobunjeničke grupe su prošle nedelje započele neočekivanu ofanzivu protiv vladinih snaga. Latakija je, inače, zavičaj predsednika Bašara al-Asada i centar sekte Alavita kojoj on pripada.

Pobunjenici su ovih dana ponovo preuzeli Kasab – ključni graničini prelaz sa Turskom, kao i nekoliko obližnjih sela.

Današnje borbe su bile koncentrisame oko sela Kustul Maaf i planine Nisr.

U borbama u Latakiji u poslednjih nekoliko dana je, prema podacima Opservatorije, poginulo oko 300 ljudi na obe strane, od čega 180 pripadnika Asadovih vojnih i paravojnih snaga.

U poslednje tri godine u borbama u Siriji je poginulo više od 146.000 ljudi, a gotovo polovina stanovništva je napustila svoje domove.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *