Sirija: Vojska kreće u ofanzivu na poslednje uporište pobunjenika

Sirija: Vojska kreće u ofanzivu na poslednje uporište pobunjenika

21 августа 2013

SYRIA_ARMY_661938fNovinska agencija Rojters objavila je da je sirijska vojska, zajedno s lokalnim naoružanim grupama, nakon više dana žestokih sukoba odbacila pobunjeničku ofanzivu na prostoru oko Latakije i obližnjih planina, na tzv. „Alavitskom prostoru“.

Ovo je prvi put da i pobunjenici otvoreno govore o slomu njihove iznenadne kampanje na ovom prostoru koji je bio relativno miran još od početka sukoba u Siriji 2011. Jer, Rojters u svom izveštaju citira „opozicione aktiviste“. Pobunjenici su u svoju ofanzivu – predvođeni ekstremističkim organizacijama Al-Nusra Front i ISIL – krenuli pre nekoliko nedelja. Nakon što su pretrpeli teške gubitke u centralnom gradu Homs.

U planinama se oko Latakije većinom se nalaze manja alavitska naselja. U nekoliko njih su upali i – prema sirijskim zvaničnim informacijama – masakrirali lokalno stanovništvo. Tih dana su najavljivali da će zauzeti Latakiju, pa čak i drugi obalski grad Tartus gde se nalazi ruska pomorska baza.

Pobunjenici su u jednom trenutku bili došli na oko 20 kilometara od grada Kardaha koji ima veliki simbolički značaj pošto se radi o rodnom gradu aktuelnog šefa države Bašara Asada. To je izazvalo reakciju sirijske vojske koja prebacuje pojačanja u „alavitski prostor” i kreću vazdušni napadi protiv pobunjeničkih uporišta i naselja u koja su se infilitrirali.

Dan za danom, vojska je osvajala naselje po naselje pa danas već kontroliše gotovo sve severno od Latakije. U njenoj okolini je ostalo još samo jedno uporište pobunjenika, naselje Salma jer je tokom jučerašnjeg dana preuzeta kontrola nad tri naselja: Hambušejah, al-Baluta i Šeih Nabhan. Zato sada sirijska armija kreće prema Salmi.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u