СИРИЈЦИ ОТКРИВАЈУ: С-300 је само почетак, тек следи…

СИРИЈЦИ ОТКРИВАЈУ: С-300 је само почетак, тек следи…

27 септембра 2018

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је у понедељак саопштио да ће Сирији испоручити С-300 системе ваздушне одбране. Војни аналитичар Али Максуд верује да ће тај потез допринети смањењу агресије против Дамаска.

Према речима руског министра, системи су способни да пресретну средства ваздушног удара на удаљености од више од 250 километара, и да истовремено достигну неколико ваздушних циљева, што значајно повећава способности сиријске противавионске одбране.Шојгу је подсетио да је Русија 2013. године суспендовала испоруку С-300 у Сирију на захтев Израела, али се сада ситуација променила “не због Русије,“ позивајући се на инцидент са авионо Ил-20.

Сиријски пензионисани генерал Али Максуд је коментарисао ове вести, наглашавајући да ће испорука С-300 променити равнотежу снага у региону.

“Одлука Русије да Сирији обезбеди С-300 противавионске системе ће променити равнотежу моћи и неће дозволити дугим израелским и западним рукама да досегну Дамаск. То ће бити одвраћање агресије против Сирије,“ рекао је он.

За Максуда, у обезбеђивању ових наоружања, Москва је најавила затварање сиријског ваздушног простора за авијацију западних земаља и Израела. Међутим, испорука С-300 система још увек није комплетан одговор Израелу након покоља Ил-20.

“Подсећамо да када је Турска оборила руски С-24 у новембру 2015. године, мере одговора су имале велики утицај на Анкару,“ рекао је сиријски аналитичар.

Борба против тероризма у арапској земљи се наставља, а генерал верује да ће руски системи бити велика подршка сиријској војсци и да сада неће бити разлога да “брину о безбедности свог ваздушног простора. Све указује на то да ће Сирија бити потпуно ослобођена од терориста,“ рекао је он.

Поред С-300, Москва ће Сирији обезбедити најсавременије аутоматизоване системе за ПВО командна места који ће омогућити праћење ваздушног простора. Руска одбрана је такође рекла да ће у регионима Средоземног мора подред Сирије бити угашена сателитска навигација, радио-електронске емисије и радари борбених авиона који нападају сиријску територију.

Према званичној причи, руски авион Ил-20, који је превозио 15 руских војника, оборен је С-200 ракетом сиријске војске у понедељак увече, побивши све чланове посаде. Према речима руског министра Сергеја Шојгуа, авоин је оборен сиријским ракетама случајно, у сценарију пријатељске ватре, у одговору на акције израелске авијације, која је користила руски авион као заклон.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Miraš says:

    Kada sistemi S-300 zatvore sirijsko nebo za avione Izraela, SAD i drugih zemalja oni ne poznaju granice ovakve kakve ih mi vidimo i pamtimo. Za njih ne naprimer ne postoji unutrašnja prirodna granica na reci Eufrat ili neka druga, ne postoje ni državne granice. Praktično njima je granica njihov domet. Dakle sistemi S-300 kada se rasporede po Siriji neće samo odvraćati od agresija na razna sirijska mesta kakve smo u poslednje vreme najviše konstatovali. SVE SE MENJA. Postojanje američke baze Tanf na jugu Homsa isto je agresija, ali ta baza potpuno gubi smisao bez ijedne ispaljene rakete iz sistema S-300. Šta će moći odsad da urade iz te baze ako znaju da ih radari ovog sistema uvek gledaju. Odsad biće škakljivo da uzlete helikopteri iz te baze, dakle kopnene snage te baze više ne mogu ozbiljno da računaju na svoje vazdušne snage. ... Kurdi uz pomoć Amerikanaca sada drže pod kontrolom sa ove zapadne strane reke Eufrat dve oblasti Manbidž i Tabka koje su inače pretežno arapske. Ako bi kopnene snage SAA i saveznika ušle u te oblasti da li bi se avioni američke koalicije usudili da ih gadjaju. Verovatno bi, ali bi bili manje komotni nego dosad u sličnim slučajevima. Rakete koje bi oni ispalili bile bi presretnute. Manje je verovatno da bi avioni američke koalicije mogli da nateraju snage SAA na povlačenje kao što su mogli dosad.

    • Miraš says:

      Nije to sada na dnevnom redu, ali znamo da Rusi ćute i rade. Zasad samo su rekli da će ruska vojska imati u Siriji takvu zaštitu kakvu će ceo svet upamititi. Aha baš je u tome stvar, biće velika muka kako dalje za taj svet što se navadio i navalio u Siriju nepozvan. Bitno je da će to biti sistemi u okviru PVO Sirije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u