СИРИЈЦИ ОТКРИВАЈУ: С-300 је само почетак, тек следи…

SIRIJCI OTKRIVAJU: S-300 je samo početak, tek sledi…

27 septembra 2018

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u ponedeljak saopštio da će Siriji isporučiti S-300 sisteme vazdušne odbrane. Vojni analitičar Ali Maksud veruje da će taj potez doprineti smanjenju agresije protiv Damaska.

Prema rečima ruskog ministra, sistemi su sposobni da presretnu sredstva vazdušnog udara na udaljenosti od više od 250 kilometara, i da istovremeno dostignu nekoliko vazdušnih ciljeva, što značajno povećava sposobnosti sirijske protivavionske odbrane.Šojgu je podsetio da je Rusija 2013. godine suspendovala isporuku S-300 u Siriju na zahtev Izraela, ali se sada situacija promenila “ne zbog Rusije,“ pozivajući se na incident sa aviono Il-20.

Sirijski penzionisani general Ali Maksud je komentarisao ove vesti, naglašavajući da će isporuka S-300 promeniti ravnotežu snaga u regionu.

“Odluka Rusije da Siriji obezbedi S-300 protivavionske sisteme će promeniti ravnotežu moći i neće dozvoliti dugim izraelskim i zapadnim rukama da dosegnu Damask. To će biti odvraćanje agresije protiv Sirije,“ rekao je on.

Za Maksuda, u obezbeđivanju ovih naoružanja, Moskva je najavila zatvaranje sirijskog vazdušnog prostora za avijaciju zapadnih zemalja i Izraela. Međutim, isporuka S-300 sistema još uvek nije kompletan odgovor Izraelu nakon pokolja Il-20.

“Podsećamo da kada je Turska oborila ruski S-24 u novembru 2015. godine, mere odgovora su imale veliki uticaj na Ankaru,“ rekao je sirijski analitičar.

Borba protiv terorizma u arapskoj zemlji se nastavlja, a general veruje da će ruski sistemi biti velika podrška sirijskoj vojsci i da sada neće biti razloga da “brinu o bezbednosti svog vazdušnog prostora. Sve ukazuje na to da će Sirija biti potpuno oslobođena od terorista,“ rekao je on.

Pored S-300, Moskva će Siriji obezbediti najsavremenije automatizovane sisteme za PVO komandna mesta koji će omogućiti praćenje vazdušnog prostora. Ruska odbrana je takođe rekla da će u regionima Sredozemnog mora podred Sirije biti ugašena satelitska navigacija, radio-elektronske emisije i radari borbenih aviona koji napadaju sirijsku teritoriju.

Prema zvaničnoj priči, ruski avion Il-20, koji je prevozio 15 ruskih vojnika, oboren je S-200 raketom sirijske vojske u ponedeljak uveče, pobivši sve članove posade. Prema rečima ruskog ministra Sergeja Šojgua, avoin je oboren sirijskim raketama slučajno, u scenariju prijateljske vatre, u odgovoru na akcije izraelske avijacije, koja je koristila ruski avion kao zaklon.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Kada sistemi S-300 zatvore sirijsko nebo za avione Izraela, SAD i drugih zemalja oni ne poznaju granice ovakve kakve ih mi vidimo i pamtimo. Za njih ne naprimer ne postoji unutrašnja prirodna granica na reci Eufrat ili neka druga, ne postoje ni državne granice. Praktično njima je granica njihov domet. Dakle sistemi S-300 kada se rasporede po Siriji neće samo odvraćati od agresija na razna sirijska mesta kakve smo u poslednje vreme najviše konstatovali. SVE SE MENJA. Postojanje američke baze Tanf na jugu Homsa isto je agresija, ali ta baza potpuno gubi smisao bez ijedne ispaljene rakete iz sistema S-300. Šta će moći odsad da urade iz te baze ako znaju da ih radari ovog sistema uvek gledaju. Odsad biće škakljivo da uzlete helikopteri iz te baze, dakle kopnene snage te baze više ne mogu ozbiljno da računaju na svoje vazdušne snage. ... Kurdi uz pomoć Amerikanaca sada drže pod kontrolom sa ove zapadne strane reke Eufrat dve oblasti Manbidž i Tabka koje su inače pretežno arapske. Ako bi kopnene snage SAA i saveznika ušle u te oblasti da li bi se avioni američke koalicije usudili da ih gadjaju. Verovatno bi, ali bi bili manje komotni nego dosad u sličnim slučajevima. Rakete koje bi oni ispalili bile bi presretnute. Manje je verovatno da bi avioni američke koalicije mogli da nateraju snage SAA na povlačenje kao što su mogli dosad.

    • Miraš says:

      Nije to sada na dnevnom redu, ali znamo da Rusi ćute i rade. Zasad samo su rekli da će ruska vojska imati u Siriji takvu zaštitu kakvu će ceo svet upamititi. Aha baš je u tome stvar, biće velika muka kako dalje za taj svet što se navadio i navalio u Siriju nepozvan. Bitno je da će to biti sistemi u okviru PVO Sirije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *