Сиријци тврде да су оборили осам од 11 израелских ракета, али зашто нису и преостале три?

Sirijci tvrde da su oborili osam od 11 izraelskih raketa, ali zašto nisu i preostale tri?

9 aprila 2018

DONALD Tramp je izjavio da „proučava situaciju sa hemijskim napadom u istočnoj Guti“ i da će odluku o mogućem napadu na Siriju doneti tokom narednih dan ili dva.

Ako do napada zaista dođe, on može biti i sa upotrebom avijacije (bombardovanje, raketiranje), ali i sa ratnih brodova (raketiranje).

Američki lider će – zajedno sa šefom Pentagona Džejmsom Matisom – morati da uzme u obzir efekte i posledice noćašnje izraelskog raketnog napada na sirijsku avio-bazu T-4 („Et-Tijas“). Pre svega zato što su štiti sirijske PVO probile samo tri od osam ili 11 izraelskih raketa.

Zato su više nego aktuelna pitanja: čime su Sirijci poobarali izraelske rakete i zašto nisu uspeli da zaustave i one tri?

Rusija je tokom poslednje dve godine isporučila Damasku 40 zenitnih raketno-topovskih sistema Pancir-S1. Prodala, a ne poklonila.

Ti sistemi – kojima je NATO do oznaku SA-22 Greyhound – su samohotke za zaštitu vojnih i civilnih objekata od svih sredstava za vazdušni napad.

Naoružani su sa dva topa kalibra 30 milimetara, koji ispaljuju do 40 metala u sekundi, i sa po 12 zenitnih raketa.

Te rakete se (pogledajte video) u blizini cilja rasprskavaju i ponašaju poputo ogromnog i superrazornog lovačkog metka, a neki delovi „seku poput noževa“.

Američki vojno-analitički list National Interest nazvao je Pancir-S1 idealnim oružjem kakvo SAD nemaju.

Panciri su nedavno oborili sedam od 13 dronova koji su atakovali Hmejmim, rusku avio-bazu u Siriji, i luku Tartus a ruskim ratnim brodovima.

Šest preostalih su bili „zaslepljeni“ i spušteni na zemlju u režiji ruskih stručnjaka za radioelektronsku borbu koji su preuzeli kontrolu nad njima.

Komandant ruskim snagama PVO i PRO – general Biktor Gumenij – otkrio je da su sistemi Pancir-S1 dodatno usavršeni nakon primene u Siriji i da su u stanju da obaraju i reaktivne projektile.

Zbog čega su sirijski Panciri i ostala sredstva PVO propustili tri izraelske rakete?

Prema ruskim izvorima, „prošle su prve tri rakete“, a prošle su zato što su sirijski sistemi za radioelektronsku borbu u prvim trenucima bili pod jakim dejstvom tuđih sličnih sistema.

Nije precizirano čijih. A jasno je i bez toga: američkih ili izraelskih. Verovatnije – američkih…

Međutim, to je kratko trajalo pa su ostale rakete bile uspešno presretnute i uništene…

Sirija raspolaže i drugim ruskim sistemima: Strela-10, Šilka, Buk…

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Imperija SAD i Donald Tramp koji je kao predvodi, a jedino je sigurno da je majstor spektakla, izgleda da će već noćas objaviti svoju odluku. Najavio je da mora da spasi čovečanstvo kako on kaže od "životinje Asada". Zapravo moguće je i to da sutradan ujutru probudićemo se u trećem svetskom ratu, a da tog najavljenog spašavanja čovečanstva neće biti.

 2. Batina says:

  cirkusant I klaun se ne pita nista.

 3. Miraš says:

  Ako se američka sila odluči za napad, a pre će biti da hoće nego da neće, to će biti najveći napad izvršen na Siriju dosad. Ma koliko žrtava i štete da naprave ipak Rusija će moći da presretne mnoge tomahavk rakete... Sirija i njeni saveznici u tom slučaju mogli bi uzvratno da udare po ciljevima koje dosad nisu dirali, da udare po objektima koji su vitalno neophodni okupatoru a i da udare direktno po njihovim bazama te da značajno ugroze opstanak baza i ljudstva američke koalicije na tlu Sirije. Veoma lako moglo bi biti po onoj: Ko drugome jamu kopa sam u nju pada.

 4. goran says:

  Ruski sistemi su macji kasalj za izraelske rakete. Barem za sada. Ne verujem da S400 moze ista da obori dok mi neko ne dokaze konkretno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *