Sirijska armija čisti Homs i Damask od pobunjenika

Sirijska armija čisti Homs i Damask od pobunjenika

13 jula 2013

Syrian_army_captured_the_strategic_town_of_QusayrNE PRESTAJE napredovanje sirijskih vladinih snaga i slamanje pobune. U toku je vojna kampanja za oslobađanje Alepa „Severna oluja“, a privodi se kraju operacija čišćenja Homsa.

Posednjih dana su vođene žestoke borbe u provincijama Damask, Dara i Deir Ez-Zor. Pobunjenici su u Homsu pokušali da ublaže pritisak vladinih snaga apelom šefu države Bašaru Asadu da se borbe obustave za vreme muslimanskog svetog meseca Ramazana, ali od toga nije bilo ništa. Sirijska vlada i Asad nisu hteli ni da pregovaraju o mogućnosti primirja i odbili su zahtev pobunjenika u Homsu, pogotovo što je saudijski ministar spoljnih poslova Saud Al-Fejsal – u razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem – insistirao da se pobunjenicima u Siriji isporuče PVO rakete i protivoklopno naoružanje.

A u slučaju Homsa se radilo o očajničkom pokušaju islamističkih militanata da dobiju na vremenu i da pokušaju da se domognu tog oružja. Asadove snage su u Homsu preuzele kontrolu nad delovima četvrti Haldijeh gde su pronašle velike količine različitih projektila izraelske proizvodnje.

Završno čišćenje Homsa izvodi se oprezno jer je taj (isto kao i Al-Kusajr) isprepleten mrežom podzemnih tunela sa električnom energijom, čak i sa mini-fabrikama eksploziva. Homs u potpunosti pasti u ruke sirijske vojske čim četvrti Haldijeh i Stari grad budu očišćene do kraja, a tada će Asadova amija moći da se posveti čišćenju cele provincije oko glavnog grada Damaska.

Zato Asadov Generalštab – sa puno optimizma – najavljuje: „Posle Ramazana na red će doći i Alep“. U operacijama oko Damaska regularna armija je oslobodila industrijsku zona Al-Kabun na istoku glavnog grada i celo područje Said Zejnab na severozapadu koje je sada pod potpunim nadzorom vladinih snaga.

Kao u Kusajru i Homsu, sirijska vojska je i u blizini Damaska otkrila tunel dugačak pola kilometra kojim su se koristili pripadnici islamističkih milicija. Taj tunel je povezivao Džobar i Al-Kabun. Očišćeno je i šire područje južno od Damaska, kao i istočna Guta, Barzeh, Džobar i Daraja.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *