Sirijska armija nastavlja da goni pobunjenike

Sirijska armija nastavlja da goni pobunjenike

12 avgusta 2013

syrian_armySirijska regularna armija samo što nije potpuno oslobodila Homs, treći po veličini grad u zemlji, jer je pobunjenike potisnula iz četvrti Bab-Hud, pa se još drže samo između Karabisa i El-Kusura.

Pobunjenici su istovremeno pokušali da osvoje grad na istoku Sirije Dejr-ez-Zor. Napali su sedište vladajuće partije, rezidenciju guvernera provincije i aerorom, ali su svi ti napadi bili odbijeni.

Glavna linija fronta je, međutim, na zapadu Sirije. U planinama istočno od sredozemne luke Latakija koje pretežno naseljavaju Alaviti, muslimani-šiiti kojima pripada i porodica šefa države Bašara Asada.

Vladine snage oslobodile su gradić Obejn povratile kontrolu nad planinom Nabi Išaja. Nekoliko sati ranije bilo je oslobođeno naselje Hirbet-el-Baz i nekoliko okolnih mesta, a u toku su borbe za planinsku oblast Džebel-Akrad.

Libanska televizija Al-Majadin objavila je da je u toku ovih borbi ubijen veliki broj najamnika iz formacije A-Muhadžirin. Navodno je među likvidiranima i šest Libijaca koji su među pobunjenicima imali komandne položaje, ako i Tunižanin Abu Hedifa.

I libijski izvori i zvanični sirijski tvrde da vladine trupe gone poražene pobunjeničke snage u široj zoni oko Latakije.

Sirijska avijacija tukla je Salmu, glavno uporište protivnika u kojem je skoncentrisana glavnina njihovih snaga. Jedinice lojalne Asadu nadiru i prema gradićima planinskom vrhu Nabi Junes i naseljima Kansaba, Daurejn i Abu Meka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *