СИРИЈСKА АРМИЈА ПОБИЛА ТУРСKЕ ВОЈНИKЕ! Жртве расту, Ердоган тражи KРВ ЗА KРВ

SIRIJSKA ARMIJA POBILA TURSKE VOJNIKE! Žrtve rastu, Erdogan traži KRV ZA KRV

3 februara 2020

Četiri turska vojnika su poginula, a devet je ranjeno u sukobima sa sirijskom vladinom armijom u Idlibu, javila je televizija NTV pozivajući se na Ministarstvo odbrane Turske.

Televizija navodi da je jedan vojnik teško ranjen.

„Sukobljene strane bile su unapred obaveštene o koordinatama razmeštanja turskih trupa raspoređenih na severozapadu Sirije u cilju sprečavanja sukoba. Uprkos tome, na područje na kom se turske trupe nalaze izvršen je artiljerijski napad“, saopštilo je tursko Ministarstvo prenosi agencija Anadolija.Turske trupe izvele su nakon toga kontranapad.

„Osvetićemo se za krv naših vojnika, krivci će odgovarati za to“, napisao je portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin na svom nalogu na Tviteru.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da, ukoliko se situacija u Idlibu ne normalizuje, Ankara neće ostati po strani i spremna je da u tu svrhu preduzme sve potrebne korake, uključujući upotrebu vojne sile.

Rusija, Iran i Turska su se u maju 2017. u Astani (sada Nursultan) dogovorili da formiraju četiri zone deeskalacije u Siriji.

Tri zone su 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrtu, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakija, Hama i Alep, još nisu zauzele vladine trupe, a veći deo pod kontrolom drže teroristi Nusra fronta.

U septembru 2018. Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o stvaranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više desetina različitih formacija. Najveća od njih je savez proturskih grupa Nacionalni front oslobođenja i Nusra front, koje broje oko 30 hiljada militanata.

Sirijska vojska je 26. januara 2020. pokrenula ofanzivu na zapadu Alepa u vezi sa svakodnevnim bombardovanjem stambenih četvrti grada od strane terorista, u kojima je poginulo na desetine civila.

Tri dana kasnije, vojska Bašara Asada oslobodila je od terorista grad Marat al-Numan, koji je bio pod kontrolom militanata od 2012. godine i bio jedno od njihovih najvećih uporišta.

Zbog eskalacije u Idlibu, Ankara i neki njeni partneri optužuju Damask i Moskvu da izvode napade na humanitarne objekte i turske vojnike. Rusija i Sirija su više puta izjavljivale da su uzrok nestabilnosti u regionu akcije terorista.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  NTV informiše jednostrano i pristrasno. Ova televizija radi tačnosti informisanja mogla je da prenese vest Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji: "Turska vojska nije obavestila Rusiju o premeštanju svojih snaga u zoni Idliba, kada je dospela pod vatru sirijskih vladinih snaga." Dakle snage SAA mogle su da tuku snage koje su se iznenada pojavile kod Saraqiba (novopristigle turske snage) isto kao da su u pitanju džihadističke snage HTS koje su tu prisutne i pružaju otpor snagama SAA.

 2. Miraš says:

  Rusija pravi podršku snagama SAA, a Turska pravi podršku snagama pobunjenika. Nakon blokade koju je napravila Turska na 5 novih tačaka kod Saraqiba usporeno je napredovanje snaga SAA. Osim toga HTS sada kod grada Marat al Numan i na još nekoliko tačaka kreću u kontranapad. Osokolila ih akcija Turske. ... Turska neće smeti da uvede svoju avijaciju u Idlib. Unapred je jasno da će pobednik biti SAA. Jedino Turska sila će ometati akcije snaga SAA i naneće im neke gubitke.

 3. Miraš says:

  Kobani (Ajn al Arab) grad na severu Sirije uz granicu Turske, u pokrajini Alepo ali onaj deo istočno od reke Eufrat. Ukinuta je zajednička rusko-turska patrola uz granicu u Kobaniju jer turska strana nije prisustvovala danas.

 4. Kaurin says:

  Turci nikako da skontaju ko kosi a ko vodu nosi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *