Сиријска армија поставила ултиматум опкољеним терористима

Sirijska armija postavila ultimatum opkoljenim teroristima

28 jula 2016

1100636520Komanda sirijske armije, koja je juče konačno zatvorila obruč oko teorističkih pobunjeničkih snaga u istočnom Alepu, upravo im je postavila ultimatum – da polože oružje.

Vojni vrh u Damasku ne traži ipak njihovu potpunu kapitulaciju. Naime: ostavlja im da bez oružja napuste grad koji se smatra ekonomskom prestonicom Sirije.

Državna televizija Surija prenela je i ovaj citat iz dokumenta vojnog vrha:

„Radi izbegavanja daljeg krvoprolića i nepotrebne pogibije građana, nudimo bojovnicima koji žele da ostanu u Alepu – da polože oružje i vrate se mirnom životu. Svima ostalima ostaje: da slože oružje i da napuste grad!

Ultimatum nije slučajan. Sirijska 4-te divizija konačno je preuzela kontrolu nad Laramunom i nastavila napredovanje prema raskrsnici al-Barad. Istovremeno je elitna jedinica „Tigrovi“ zauzela bivši zabavni park „Kastelo“, a posle toga je do potpunog zatvaranja obruča bilo preostalo 100-500 metara (kako gde).

Nalet sirijske armije, koji je bio i uspešan i brz, podržavali su ruski ratni avioni. To je stvorilo situaciju koju teroristi više nisu mogu da preokrenu.

Ovo znači da su Džebhat an-Nusra (koja je objavila da je promenila ime, kao da to nešto menja) i njoj savezničke grupacije izgubile vezu sa svojima u dolini Anadan i u provinciji Idlib.

U istočnom delu Alepa sa predgrađima živi oko 200.000 ljudi. U zapadnom delu grada, koji je stalno pod kontrolom vladinih snaga, živi 6-7 puta više ljudi, a Damask je civilima sa istoka ostavio mogućnost da prelaze u zapadne četvrti Alepa.

Damask, zapravo, očekuje da civili sa istoka masovno pređu u zapadni Alep. Potom bi počeo konačni obračun sa terorističkim odredima i bandama.

Problem za vladine snage – ne zbog svoje vojne snage, nego zbog podrške Amerikanaca – biće pobunjenička koalicija Fatah Haleb (Sloboda Alepa) koju čini oko 50 malih i srednjih naoružanih grupacija. A FH i Džebhat an-Nusra koordiniraju većinu svojih akcija.

Šojgu: Asadova armija ima gubitke zbog napada terorista-samoubica

RUSKI ministar odbrane – general armije Sergej Šojgu – otkrio je da je sirijska armija proteklih dana u borbama za Alep i oko njega izgubila mnogo vojnika zbog napada terorista-samoubica.

Naglasio je da su vladine snage puna tri dana odbijale žestoke napade terorista. Naveo je da su teroristi pokušali da probiju obruč sa sedam oklopnih vozila.

Jedno od tih vozila, napunjeno eksplozivom, uspelo je da se probije do položaja Asadove armije. Rezultat je bio: mnogo mrtvih…

KOMENTARI3 komentara

 1. sinisa says:

  Sto ih teroristi vise kokaju, to Sirijci prema njima finiji. Moze li neko da ovo objasni? Polozite oruzje, pa fino izadjite iz Alepa, naoruzajte se na prvoj krivini, pa jovo nanovo. Ko ovde koga zajebava?

  • Brane says:

   Ma pobice ih sve. Sa ili bez oruzja. Lakse je bez.

 2. dejan says:

  ovoo napunjeno vozilo eksplozivom se ne sme desavati da pobije sirijske vojnike nije m i jasno kako to ne vide ruski i sirijski strucnjaci., potiv oklpna srestva treba imati u velikim koliicinama makar ona s ramena dometa 700 m velike probojnosti preko 1200mm i onda isilovi oklopnjaci koje su zarobili se bez problema uniste

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *