Сиријска армија потискује терористе према Турској

Sirijska armija potiskuje teroriste prema Turskoj

13 oktobra 2015

SYRIA-CONFLICTMinistarstvo odbrane Sirije saopštilo je večeras da se snage terorista iz Islamske države, Džebhat an-Nusra i Džejš al-Fatah – pod pod udarima ruske avijacije i pred ofanzivom regularne sirijske armije – povlače prema granici sa Turskom.

Portparol sirijske armije – general Ali Majhub – ocenio je: „Borbeni duh terorista je uzdrman. Mnogi uzmiču prema Turskoj. U nekim naseljima u provinciji Idlib lokalno stanovništvo traži od terorista da odu”.

Majhub je saopštio da jedinice sirijske armije kontrolišu ceo istočni deo grada Salma i da su preuzele kontrolu na tri važne planinske kote severno od Latakije.

Prema njegovim rečima, snage lojalne šefu države Bašaru Asadu tokom dana su zaplenile velike količine oružja i municije.

Sve ovo potvrđuje da u Siriji dolazi do preokreta. Zapad je očekivao vojni poraz Asadovog režima, a on je – prvi put za godinu dana – preduzeo široku ofanzivu i počeo da preuzima kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je: „Spremni smo za pregovore sa Rusijom i Iranom o rešenju za sirijsku krizu”.

Istu spremnost Evropske unije potvrdila je Federika Mogerini koja je u Briselu nasledila Ketrin Ešton.

Međutim, ni Damask ni Moskva neće – to je sada već jasno – pristati na bilo koje pregovore.

Njihovu zajedničku poziciju verovatno je izrazio poznati ruski stručnjak za Bliski istok Jevgenij Satanovski, upozorivši: „Neće biti pregovora dok god delove Sirije kontrolišu teroristi”.

Ruska avijacija je za 13 dana izvela preko 400 borbenih letova i uništila oko 370 baza, utvrđenih položaja, komandnih mesta i skladišta Islamske države i drugih terorističkih formacija.

KOMENTARI4 komentara

 1. miroslav says:

  Selo ovo,kota ona,kvart istocni?Holms,Alep i Raka su kljuc!Mislim da je dogovoreno da se Sirija podeli na dva dela.Ruski i Americki.

 2. anamarija says:

  Miroslave,ne vjerujem da Ameri imaju vise ista da traze u Siriji a kamo li da dobijaju dio Sirije :-) :-) Oni su 'prdnuli u lonac':-) :-) :-) ! Putin i Asad bi bili ludi da vise dozvole Amerima da 'nos promole' u Siriju !!! Pa vidis da Amerikancima nitko vise ne moze vjerovati nakon tolike dvolicnosti koju stalno pokazuju !!!!

 3. Meri says:

  Miroslave tu se navode i neka bitna mesta u širem reonu Alepa. Oslobadjanje će ići uglavnom najpre najzapadnija strana Sirije pa prema Istoku zemlje tj. i do Rake. Moraju tako i zbog sigurnosti u poledjini, a i kad to urade ostaće im i poseban problem "dobri" susedi na severu Turci. Nego kako ministarka EU Federika Mogerini nudi pregovore, kad Ameri gube. To je ta dobra teta što hoće da mi sami proglasimo Kosovo za državu.

 4. zlatiborski ovan says:

  Davno je Putin upućivao jasna i glasna upozorenja, danas Putin razara skladišta municije, skladišta opreme, ... https://tinyurl.com/nl2b9w7

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *